Česko, země vzácných veteránů. Na golfovém hřišti se blýskly světově oceněné hvězdy

Česko, země vzácných veteránů. Na golfovém hřišti se blýskly světově oceněné hvězdy
Jedinečná Hispano-Suiza.
Krásný Triumph Dolomite cabrio.
Sénechal.
Singer Le Mans.
Foto: Jakub Vít
Eva Srpová Eva Srpová
3. 5. 2023 15:09
Výstava Automobilové klenoty je aktuálně zřejmě nejprestižnějším veteránistickým svátkem v Česku, který sice nedosahuje velikosti někdejší Concours d´elegance na zámku Loučeň, ale minimálně se mu vyrovná tím, jaké vozy se tu letos představily. Hvězdou byl cenami ověnčený Talbot, minimálně stejné uznání si ale zaslouží vzácná Hispano-Suiza.

Na svěže zeleném trávníku golfového hřiště v Hostivaři se poslední dubnovou sobotu sjely vzácné veterány z celého Česka. Účast sice nebyla monstrózní, vystavovalo se tu na čtyřicet strojů, jeden byl však vzácnější než druhý.

"Těsně před akcí nám ještě asi deset aut odřeklo kvůli počasí. Dopoledne sice sprchlo, ale odpoledne už se udělalo krásně, a podle našich odhadů přišlo zhruba 1500 lidí," hodnotí výstavu Automobilové klenoty její pořadatel Jiří Martinka. 

Akce se konala po pauze, která nakonec trvala čtyři roky, a to především kvůli pandemii koronaviru. Už v roce 2019 se zařadila mezi unikátní události pro nadšence do vzácných automobilových veteránů. 

Záměrem organizátorů je z ní postupně vytvořit jednu z nejprestižnějších výstav v Česku. "Naší představou je, aby se náladou blížila věhlasné Concorso d´Eleganza u italského jezera Como. Aby byla na úrovni a prezentovala se na ní automobilová krása a výjimečná elegance," popisuje Jiří Patočka, který má na starosti výběr vystavovaných vozů.

Ty byly letos výjimečně vzácné. Zřejmě nikdy předtím v Česku se na výstavě nesešly hned dva stroje, které předtím sklidily ovace na nejprestižnějších automobilových přehlídkách světa. 

Byly jím Talbot T26 Grand Sport z roku 1948 a Hispano-Suiza J12 z roku 1931. Talbot vlastní otec a syn František a Robert Kudelovi z Chropyně. Na výstavu elegance v americkém Pebble Beach se vydali v roce 2018 a jejich pečlivě zrenovovaný vůz získal cenu v kategorii poválečných cestovních vozů a zařadil se mezi trojici aut ověnčených titulem Best of Show. Následně se také ukázal na výstavě elegance ve francouzském Chantilly, kde rovněž získal cenu ve své kategorii. 

Hispano-Suiza J12 bylo rovněž oceněno ve své kategorii na výstavě Pebble Beach, a to v roce 2017. Kdo je majitelem vzácného auta, se ale veřejně neví, jako vystavovatel se uvádí Hispano-Suiza Club, jenž do Hostivaře přivezl ještě druhou Suizu, černou H6C z roku 1930.

"Auto pana Františka Kudely, Talbot, je naživo neskutečné, vypadá kosmicky, jako z jiného světa. I proto se kolem něj celý den tvořil ohromný hlouček lidí. V hlasování diváků získalo titul s velkým náskokem, obdrželo asi dvakrát víc hlasů než druhý vůz v pořadí," hodnotí výsledky pořadatel výstavy Jiří Martinka. 

Talbot T26 GS na golfovém hřišti získal ještě cenu v kategorii poválečných vozů, titul Best of show od odborné poroty ale nakonec dostala výjimečná Hispano-Suiza.

Návštěvníci mohli obdivovat i další neméně vzácné stroje, například Lancii 30 HP Iva Smutného, Sénechal Super Sport Karla Kupky, Zbrojovku Z4 III. série, Volvo PV36, Tatru 87 Diplomat, Škodu 440 Karosa Pavla Kaliny z Cabrio gallery v Dobřenicích, Porsche 959 z kolekce Engine Prague Radka Pokorného, Bugatti 44 Jakuba Staucha, který je prezidentem českého Bugatti klubu a mnoho dalších. Podívejte se do galerie. 

Jiří Martinka by si přál, aby se akce konala každý rok, i proto, že se mu na ni sešlo mnoho pozitivních ohlasů. "Byli bychom rádi, aby se auta maximálně obměňovala, ale nejsme úplně striktní, že kdo už vůz vystavoval, podruhé už má smůlu. Ostatně i proto, že Česko je malá země a přetlak nabídky není enormní. I tak se ale ukazuje, že na naše poměry tu máme mnoho opravdu unikátních vozů, přímo světovou ligu. A budeme rádi, pokud se nám je podaří představit na dalším ročníku Automobilových klenotů," uzavírá organizátor.

 

Právě se děje

Další zprávy