Boj o titul nejlepšího auta roku v Česku svedli Němci. Nakonec vyhrála třícípá hvězda

Boj o titul nejlepšího auta roku v Česku svedli Němci. Nakonec vyhrála třícípá hvězda
Mercedes-Benz vyhrál teprve podruhé v historii ankety Auto roku v České republice titul. Pro rok 2024 je nejlepším autem třída E.
Předběhla tak BMW, které skončilo na druhém místě.
To získalo 118 bodů, první Mercedes 132.
Třetí skončilo Subaru Crosstrek s 90 body.
Foto: Jakub Stehlík
Eva Srpová Eva Srpová
6. 2. 2024 14:57
Letos se může titulem Auto roku 2024 v České republice pyšnit Mercedes-Benz třídy E. Získal od poroty motoristických novinářů 132 bodů, s odskokem 14 bodů nechal na druhém místě BMW řady 5. Pomyslnou bronzovou příčku získalo Subaru Crosstrek s 90 body, čtvrtým vozem je Kia EV9 s 82 body a na poslední příčce se z pěti finalistů umístilo Hyundai Ioniq 6 se 78 body.

Čeští motorističtí novináři zvolili Auto roku pro rok 2024. Stal se jím Mercedes-Benz třídy E. Do finále postoupilo celkem pět aut. V abecedním pořadí se jednalo o BMW řady 5, Hyundai Ioniq 6, Kiu EV9, Mercedes-Benz třídy E a Subaru Crosstrek.

Nakonec pořadí dopadlo následovně. Za prvním Mercedesem se 132 body skončilo BMW řady 5, které dostalo od poroty motoristických novinářů 118 bodů. Třetí je Subaru Crosstrek s 90 body, čtvrtá Kia EV9 s 82 body a pátý Hyundai Ioniq 6 se 78 body.

Vítěze a pořadí finálové pětice určila dvacítka motoristických novinářů, která rozdělila jednotlivým vozům celkem 25 bodů. Zohledňují se technické inovace, užitná hodnota, bezpečnost, ovladatelnost, uživatelská přívětivost, cena ve smyslu získané hodnoty za vynaložené peníze, design, komfort i výkon.

Předloni anketu vůbec poprvé v Česku vyhrálo čistě elektrické auto, model BMW i4, loni japonský hybrid Honda Civic.

Škoda Auto neměla už druhý žádnou novinku, kterou by mohla do ankety letos přihlásit. Superb se sice v nové generaci představil těsně před koncem roku, automobilka jej ale nestihla přistavit novinářům na jízdy, po kterých se vybírali finalisté. V letech 2015 až 2018 Škodovka vyhrála čtyřikrát za sebou. Anketa funguje od roku 1994, tehdy novináři zvolili vítězem Škodu Felicia.

Podrobné testy modelů či souhrnné informace o finalistech ankety si můžete prostudovat zde: BMW řady 5, Hyundai Ioniq 6, Kia EV9, Mercedes-Benz třídy E a Subaru Crosstrek.

Už za dva týdny, konkrétně 26. února, těsně před začátkem autosalonu v Ženevě, se také vyhlásí titul evropského Auta roku 2024 (COTY). Do finále se letos dostalo sedm vozů, z toho dva se zařadily i mezi finalisty české ankety, konkrétně jde o BMW a Kiu. Vůbec poprvé se mezi finalisty evropské soutěže dostal model z Číny. Abecedně se bude volit mezi těmito vozy:

BMW řady 5, BYD Seal, Kia EV9, Peugeot 3008, Renault Scenic, Toyota C-HR, Volvo EX30. 

 

Právě se děje

Další zprávy