24 hodin elektromobilem. Renault Zoe má rekord

Tomáš Rybecký
21. 6. 2012 6:43
Renault vyslal dva malé elektromobily Zoe aby 24 hodin kroužily po testovací dráze a vytvořily nový světový rekord
Foto: Aktuálně.cz

Přesně v den, kdy prodejci Renaultu v mnoha evropských zemích oficiálně začali přijímat objednávky na elektromobil Zoe se dva tyto zcela sériové vozy vydaly na zkušební okruh technického centra v Aubevoye v Normandii. Za jejich volanty se vystřídalo celkem 15 řidičů.

Za 24 hodin tyto vozy ujely 1618 km a 1503 km. To znamenalo zlepšení stávajícího světového rekordu v jízdě sériových elektromobilů na 24 hodin o 25 procent.

Dosažení rekordu umožnilo použití nového systému rychlého dobíjení Caméléon, patentovaného Renaultem. Tento systém umožňuje dobití akumulátoru na 80 procent během 30 minut pomocí třífázového proudu o napětí 400 V. Rekordní vůz se během 24 hodin dobíjel 18x.

Zoe byl navržen v Renault Technocentre a vyrábí se v továrně ve Flinsu. Pohání jej synchronní elektromotor s cívkou na rotoru. Za běžných provozních podmínek má Renault Zoe dojezd 100 až 150 km a dobíjení lithio-ionových akumulátorů ze zásuvky 220 V trvá 8-9 hodin.

Renault Zoe se v sériové podobě představil na jarním autosalonu v Ženevě. Jeho cena je relativně nízká (15 700 eur). K tomu je ale potřeba připočítat 79 eur měsíčně za pronájem akumulátorů, protože ty se do ceny vozu nezapočítávají.

--------------------------------------------------------------------------------

Prodej aut Renault.

 

Právě se děje

Další zprávy