Anketa: Hledá se Zákon i Paskvil roku 2012

Viktor Vondra Viktor Vondra
3. 2. 2013 21:20
Který legislativní počin měl loni nejlepší či naopak nejhorší dopad na byznys v Česku?

Jaký legislativní počin v loňském roce nejvíce prospěl podnikatelskému prostředí v České republice? A který měl na podnikání naopak ten nejhorší dopad? Odpověď na obě otázky opět hledá anketa Zákon roku, již spolu s partnery organizuje advokátní kancelář Ambruz&Dark/Deloitte Legal.

Smyslem už čtvrtého ročníku ankety je podpořit diskusi nejen mezi českými podnikateli, právníky i politiky, ale i veřejností o tom, které právní předpisy přijaté v uplynulém roce byly pro tuzemský byznys přínosem a které jsou naopak paskvilem, jenž českému podnikatelskému prostředí škodí.

V loňském ročníku pozitivně bodovaly například právo dostat zaplaceno včas, flexibilnější nastavení pracovněprávních vztahů i trestní odpovědnost právnických osob. Největší kritiku naopak sklidil nesystémový postih švarcsystému.

Také letos může prostřednictvím formuláře na stránkách ankety kdokoliv poslat svůj tip, z nichž pak nominace sestaví odborná rada, jejímiž členy jsou zástupci právnických profesí (složení rady najdete na webových stránkách ankety Zákon roku 2012). Nominace za rok 2012 budou zveřejněny na stránkách ankety 18. března, poté o nich budou zástupci podnikatelů a další osobnosti hlasovat a 16. května budou oficiálně vyhlášeny výsledky.

Při nominacích dostanou tradičně přednost předpisy, které mají očekávaný systémový dopad a vliv na široký okruh podnikatelských subjektů. Nominovanými mohou být obecně závazné právní předpisy České republiky či Evropské unie, jež nabyly platnosti v uplynulém roce: ústavní zákony, zákony, vyhlášky ministerstev, nařízení vlády, směrnice a nařízení EU. Nominovanými mohou být i nové mezinárodní smlouvy s dopadem na podnikatelské prostředí ČR.

Nominovanými v kategorii Paskvil roku mohou být i právní předpisy, které v daném roce pozbyly platnosti zejména v důsledku zrušení Ústavním soudem ČR či Soudním dvorem EU.

Podrobnější informace o anketě, jejích organizátorech i partnerech najdete na stránkách www.zakonroku.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy