Jak vás napadlo založit v Sýrii český pivovar? Jaký vliv na to měl váš pobyt v Česku?
Bylo pro to hodně důvodů. Pivovary v Sýrii byly během války zničeny a všechny druhy piva se musely na syrský trh dovážet. Český pivovar jsme zakládali i proto, že Česko je výrobou piva známé, a nemalou roli sehrál i můj pobyt v České republice.
Jak dlouho jste v Česku pobýval?
V Česku jsem žil sedm let. Studoval jsem tam provozní ekonomiku na Mendelově univerzitě v Brně. Naučil jsem se i trochu česky.
Jak složité bylo pivovar v Sýrii vybudovat?
K založení pivovaru v Sýrii je třeba, stejně jako v každé jiné zemi, získat povolení a licence. Příliš komplikované to ale není.
Básil Abbás
Básilu Abbásovi je 37 let, studoval zemědělství na tišrínské univerzitě v Latákii. Doktorát si Abbás doděl v Brně na Mendelově univerzitě. Je ženatý a má dvě děti. V jeho pivovaru nyní pracuje 15 lidí.
Je v Sýrii zájem o české pivo?
Syřané znají české pivo a chutná jim.
Není při prodeji piva problém to, že islám pití alkoholu zakazuje?
V Sýrii není problém pít pivo či jiný alkohol. Sýrie je rozmanitou zemí, kde žijí jak lidé, kteří alkohol nepijí, tak i ti, kteří mají rádi pivo či jiný alkohol.
Jak pivo v Sýrii vyrábíte?
Vaříme ho tradičně "po česku", ale nemáme všechny druhy piva.
Jaké používáte v pivovaru vybavení? Odkud berete suroviny?
Všechny přístroje, vybavení v pivovaru i suroviny pocházejí z České republiky a žádné problémy s jejich dovozem nejsou.
Vrací se do Sýrie normální život? Mají Syřané chuť chodit do restaurací, hospod a pít u toho třeba právě pivo?
Do Sýrie se normální život vrátil a Syřané jsou odhodlaní žít normálně jako před válkou. Chtěl bych proto Česku poděkovat jak za šanci tam studovat, tak za pomoc s budováním pivovaru zde v Sýrii.