"Lidi na mně neustále hledají něco, co by mi mohli vytknout, protože jsou rádi, když mě na něčem nachytají," říká odborník na etiketu. Třeba v restauraci ale občas dává najevo, že dodržování pravidel není striktní. "Naopak se lidem snažím naznačit, že si mohou odlehčit. Třeba opřu lokty o stůl, což je samozřejmě dle etikety mimo rámec restauračního chování. Ukazuji tím ale, že teď máme volnou chvíli a nebudeme se vzájemně hlídat," dodává.
"Svět se vyvíjí ke stále větší ležérnosti a uvolněnosti. Ten vývoj je ale překotný a někde musí mít určité dno. Když přijde do luxusní restaurace kluk v tričku a šortkách s podobně oděnou dívkou, to už je ta hranice," přibližuje.
Špaček už v minulosti tvrdil, že Češi jsou mezi ostatními národy nejhorší ve stolování. A nic se na tom dle jeho slov nezměnilo ani dnes. "Procházím restaurací a řekl bych, že 95 procent lidí špatně drží příbor. V Itálii nebo ve Francii 95 procent lidí drží příbor správně," vysvětluje.
"Příbor držíme svrchním držením. Rukojeti jsou ukryty v dlani, příbor musí mířit do talíře a ukazováčkem vyvíjíme tlak na hroty. Vidličky míří dolů. Tento způsob, kterým se jí všude v kulturním světě, je u nás pořád menšinový," popisuje Ladislav Špaček správné držení příborů.
Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu nebo si ho poslechnout ve své oblíbené podcastové aplikaci. Jaká byla jeho hlavní témata?
00:08-07:29 Kdy se Ladislavu Špačkovi naposledy stalo faux pas a zvykl si už na to, že jsou z něj lidé nervózní? Jaký nejpodivnější nebo nejvtipnější dotaz Špaček dostal a považuje se za glosátora etikety?
07:29-14:27 Existuje vhodný způsob, jakým sníst chlebíček, a co z původní etikety dnes již neplatí? Má dnes etiketa ještě hlubší význam a kam se posunula pravidla módy?
14:27-23:44 Posouvá se vnímání toho, co je street, co je neformální a co formální, a proč je podle Špačka špatně, když se v módě stírají rozdíly mezi pohlavím? Je zpohodlňování nevyhnutelný standard a svědčí styl mladé generace o tom, že se neumí vhodně obléct?
23:44-30:42 Může i seriózní muž občas v rámci módy zazlobit a kam se bude etiketa posouvat s dnešní generací Z a alfa? Proč etiketa vyžaduje sebekázeň a jsou Češi stále nejhorší ve stolování?