Český fenomén. Jsme nejhorší ve stolování, 95 % lidí neumí držet příbor, říká Špaček

Oldřich Neumann Tým Spotlight Oldřich Neumann, Tým Spotlight
28. 1. 2025 5:30
“Mně se faux pas nestává,” říká Ladislav Špaček, odborník na etiketu a bývalý mluvčí prezidenta republiky. Ve Spotlightu Aktuálně.cz mluví o rozvolňování společenských pravidel, hodnotí módní návyky mladé generace a tvrdí, že Češi se stále nenaučili stolovat. “Vývoj etikety je překotný, musí ale mít určité dno, od kterého se odrazit,” tvrdí Špaček.
Spotlight Aktuálně.cz - Ladislav Špaček | Video: Tým Spotlight

"Lidi na mně neustále hledají něco, co by mi mohli vytknout, protože jsou rádi, když mě na něčem nachytají," říká odborník na etiketu. Třeba v restauraci ale občas dává najevo, že dodržování pravidel není striktní. "Naopak se lidem snažím naznačit, že si mohou odlehčit. Třeba opřu lokty o stůl, což je samozřejmě dle etikety mimo rámec restauračního chování. Ukazuji tím ale, že teď máme volnou chvíli a nebudeme se vzájemně hlídat," dodává.

"Svět se vyvíjí ke stále větší ležérnosti a uvolněnosti. Ten vývoj je ale překotný a někde musí mít určité dno. Když přijde do luxusní restaurace kluk v tričku a šortkách s podobně oděnou dívkou, to už je ta hranice," přibližuje.

Špaček už v minulosti tvrdil, že Češi jsou mezi ostatními národy nejhorší ve stolování. A nic se na tom dle jeho slov nezměnilo ani dnes. "Procházím restaurací a řekl bych, že 95 procent lidí špatně drží příbor. V Itálii nebo ve Francii 95 procent lidí drží příbor správně," vysvětluje.

"Příbor držíme svrchním držením. Rukojeti jsou ukryty v dlani, příbor musí mířit do talíře a ukazováčkem vyvíjíme tlak na hroty. Vidličky míří dolů. Tento způsob, kterým se jí všude v kulturním světě, je u nás pořád menšinový," popisuje Ladislav Špaček správné držení příborů.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu nebo si ho poslechnout ve své oblíbené podcastové aplikaci. Jaká byla jeho hlavní témata?

00:08-07:29 Kdy se Ladislavu Špačkovi naposledy stalo faux pas a zvykl si už na to, že jsou z něj lidé nervózní? Jaký nejpodivnější nebo nejvtipnější dotaz Špaček dostal a považuje se za glosátora etikety?

07:29-14:27 Existuje vhodný způsob, jakým sníst chlebíček, a co z původní etikety dnes již neplatí? Má dnes etiketa ještě hlubší význam a kam se posunula pravidla módy?

14:27-23:44 Posouvá se vnímání toho, co je street, co je neformální a co formální, a proč je podle Špačka špatně, když se v módě stírají rozdíly mezi pohlavím? Je zpohodlňování nevyhnutelný standard a svědčí styl mladé generace o tom, že se neumí vhodně obléct? 

23:44-30:42 Může i seriózní muž občas v rámci módy zazlobit a kam se bude etiketa posouvat s dnešní generací Z a alfa? Proč etiketa vyžaduje sebekázeň a jsou Češi stále nejhorší ve stolování?

Mohlo by vás zajímat: Jak se správně jí hamburger?

Majitel pražského podniku Dish - Fine Burger Bistro Matouš Petráň a šéfkuchař Jiří Janouch ukazují, jak jíst hamburger pohodlně a bez toho, abyste se ušpinili.
 
KV
Kateřina Vackovápřed 21 dny

Já bych od pana Špačka chtěla ukázat, jak se nají vidličkou s hroty směřujícími dolů, když bude mít na talíři např. bramborovou kaši nebo třeba bramborový salát. No a také rýže třeba s omáčkou by byla asi vtipná. Tak třeba je to tím, že většina české kuchyně je kompatibilní spíše s hroty nahoru 🤭

JV
Jana Valdrovápřed 21 dny

29. minuta: "95 % Čechů drží příbor špatně, dělám, co můžu." – Ty bezesné noci, když si někdo vezme na bedra zodpovědnost za držení způsob příborů devíti miliónů Češek a Čechů...

MH
Michal Horákpřed 19 dny

Tak doufám, že pan Špaček dobře drží cigaretu. Pro mne je kouření daleko větši trapas, než špatné držení příboru.

Právě se děje

Další zprávy