Poprvé už v roce 1947
To je on, čerstvý šedesátník. Tvarohovo-smetanový dezert Pribináček oslovil už tři generace dětí.
Tento mléčný výrobek byl sice poprvé vyroben už v roce 1947, název a recepturu si ale drží až od roku 1954.
Původně se v Mlékárenském a pastevním družstvu u Přibyslavi vyrábělo asi 150 až 200 tun tvarohovo-smetanového krému ročně. Po roce 1980 se výroba zvedla nad dva tisíce tun.
Nyní jej výrobí firma TPK, která je nástupcem společnosti Pribina a Mlékárenského a pastevního družstva. V současné době se roční výroba Pribináčků v České republice a na Slovensku pohybuje okolo 60 milionů kusů. Za jeden týden se tedy vyrobí 1,15 milionu kelímků.
U příležitosti oslav chce výrobce nalákat i dospělé, proto připravuje limitovanou edici dočasně také s kávovou a karamelovou příchutí.
Pramen zdraví z Posázaví
První předchůdce Pribináčku byl vyroben v roce 1947 v Mlékárenském a pastevním družstvu nedaleko Přibyslavi.
Mléčný dezert, který se tehdy na pultech obchodů objevoval pod názvy Eva, Bivoj nebo Mocca, měl být dětem v poválečné době vydatnou a zdravou pochoutkou, vyrobenou z mléka.
Současný název získal Pribináček v roce 1954. Stejně tak se ustálila i receptura. Tehdejší majitelé vsadili na kombinaci tvarohu a smetany.
V té době vznikl také slogan "Pramen zdraví z Posázaví".
Pribináček se původně vyráběl v 16 různých příchutích. V prodeji byla například i zeleninová.
Recept předán všem
Velmi brzy se stal Pribináček nedostatkovým zbožím. Rozvoz z Přibyslavi do vzdálenějších koutů tehdejšího Československa totiž limitovala jeho krátká trvanlivost.
Rozmach výroby vedl k tomu, že podnik měl vlastní vozový park i dvě vlastní distribuční centra v Praze a Brně. Přímo zásoboval prodejny v pěti krajích.
Úřady poté mlékárnám, které již nesly název Pribina, nařídily, aby recepturu předaly také ostatní mlékárnám a dokonce i zaškolily personál.
Ať žijí duchové
Oblíbený dětský dezert inspiroval také tvůrce filmu Ať žijí duchové. V komedii, kterou v roce 1977 natočil režisér Oldřich Lipský, zazněla oslavná píseň od Jaroslava Uhlíře"Pramen zdraví z Posázaví".
Pribinu tato "reklama" stála jen několik kartonů Pribináčků na natáčení.
V té době se již ročně vyrábělo přes dva tisíce tun (oproti počátečním 150 tunám).
Pribináček si stále držel stejný obal. Vydržel mu třicet let, ke změně došlo v roce 1980.
Kocourek
V roce 1993 byl podnik zprivatizován. Mlékárnu Pribina koupila francouzská rodinná firma Bongrain.
V roce 1994 získal Pribináček v pořadí již třetí obal. Symbolem stal dnes již typický kocourek.
V roce 1996 proběhla významná modernizace výroby. Pribináček se začal termizovat a následně balit do uzavřeného kelímku s přivařeným víčkem. Díky tomu se výrazně zlepšila možnost distribuce. Pribináček se tak mohl dostat do většiny obchodů v Česku a na Slovensku.
Nové obaly
Změnou designu prošel obal i v roce 1997, kdy se titulní kocourek přiblížil současné podobě. V roce 2005 se pak kelímek zbarvil ještě víc do modra.
Tradiční receptura zůstává zachována.
Konec podniku Pribina
V roce 2010 došlo k fúzi se společností TPK a podnik Pribina jako samostatná společnost zanikl. Výroba v závodu u Přibyslavi ale pokračovala dál.
Pod značkou Pribináček se na pultech obchodů objevily i speciality, jako je Tyčinka, Piškotík, Mixík a Ovocík.
Veškeré kombinace stále spojuje kombinace tvarohu a smetany.
Oslava 60. narozenin
U příležitosti letošních oslav šedesátých narozenin chce Pribináček zaujmout i dospělé.
Připravil pro ně limitovanou edici - bude k dostání s příchutí kávy a karamelu, ovšem jen pro letošní rok.