Pribináček slaví šedesátku. Co o něm možná nevíte

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
23. 2. 2014 16:00
Projděte si historii tradiční české značky.
Foto: Aktuálně.cz

Poprvé už v roce 1947

To je on, čerstvý šedesátník. Tvarohovo-smetanový dezert Pribináček oslovil už tři generace dětí.

Tento mléčný výrobek byl sice poprvé vyroben už v roce 1947, název a recepturu si ale drží až od roku 1954.

Původně se v Mlékárenském a pastevním družstvu u Přibyslavi vyrábělo asi 150 až 200 tun tvarohovo-smetanového krému ročně. Po roce 1980 se výroba zvedla nad dva tisíce tun.

Nyní jej výrobí firma TPK, která je nástupcem společnosti Pribina a Mlékárenského a pastevního družstva. V současné době se roční výroba Pribináčků v České republice a na Slovensku pohybuje okolo 60 milionů kusů. Za jeden týden se tedy vyrobí 1,15 milionu kelímků.

U příležitosti oslav chce výrobce nalákat i dospělé, proto připravuje limitovanou edici dočasně také s kávovou a karamelovou příchutí.

Pramen zdraví z Posázaví

První předchůdce Pribináčku byl vyroben v roce 1947 v Mlékárenském a pastevním družstvu nedaleko Přibyslavi.

Mléčný dezert, který se tehdy na pultech obchodů objevoval pod názvy Eva, Bivoj nebo Mocca, měl být dětem v poválečné době vydatnou a zdravou pochoutkou, vyrobenou z mléka.

Současný název získal Pribináček v roce 1954. Stejně tak se ustálila i receptura. Tehdejší majitelé vsadili na kombinaci tvarohu a smetany.

V té době vznikl také slogan "Pramen zdraví z Posázaví".

Pribináček se původně vyráběl v 16 různých příchutích. V prodeji byla například i zeleninová.

Recept předán všem

Velmi brzy se stal Pribináček nedostatkovým zbožím. Rozvoz z Přibyslavi do vzdálenějších koutů tehdejšího Československa totiž limitovala jeho krátká trvanlivost.

Rozmach výroby vedl k tomu, že podnik měl vlastní vozový park i dvě vlastní distribuční centra v Praze a Brně. Přímo zásoboval prodejny v pěti krajích.

Úřady poté mlékárnám, které již nesly název Pribina, nařídily, aby recepturu předaly také ostatní mlékárnám a dokonce i zaškolily personál.

Ať žijí duchové

Oblíbený dětský dezert inspiroval také tvůrce filmu Ať žijí duchové. V komedii, kterou v roce 1977 natočil režisér Oldřich Lipský, zazněla oslavná píseň od Jaroslava Uhlíře"Pramen zdraví z Posázaví".

Pribinu tato "reklama" stála jen několik kartonů Pribináčků na natáčení.

V té době se již ročně vyrábělo přes dva tisíce tun (oproti počátečním 150 tunám).

Pribináček si stále držel stejný obal. Vydržel mu třicet let, ke změně došlo v roce 1980.

Kocourek

V roce 1993 byl podnik zprivatizován. Mlékárnu Pribina koupila francouzská rodinná firma Bongrain.

V roce 1994 získal Pribináček v pořadí již třetí obal. Symbolem stal dnes již typický kocourek.

V roce 1996 proběhla významná modernizace výroby. Pribináček se začal termizovat a následně balit do uzavřeného kelímku s přivařeným víčkem. Díky tomu se výrazně zlepšila možnost distribuce. Pribináček se tak mohl dostat do většiny obchodů v Česku a na Slovensku.

Nové obaly

Změnou designu prošel obal i v roce 1997, kdy se titulní kocourek přiblížil současné podobě. V roce 2005 se pak kelímek zbarvil ještě víc do modra.

Tradiční receptura zůstává zachována.

Konec podniku Pribina

V roce 2010 došlo k fúzi se společností TPK a podnik Pribina jako samostatná společnost zanikl. Výroba v závodu u Přibyslavi ale pokračovala dál.

Pod značkou Pribináček se na pultech obchodů objevily i speciality, jako je Tyčinka, Piškotík, Mixík a Ovocík.

Veškeré kombinace stále spojuje kombinace tvarohu a smetany.

Oslava 60. narozenin

U příležitosti letošních oslav šedesátých narozenin chce Pribináček zaujmout i dospělé.

Připravil pro ně limitovanou edici - bude k dostání s příchutí kávy a karamelu, ovšem jen pro letošní rok.

 

Právě se děje

Další zprávy