Kandidátem na ministra kultury je muž, řekla Valachová. Hamáček s ním už jednal

Živě
Vleklý spor o nového ministra kultury se dostal do dalšího dějství. Místopředseda ČSSD Michal Šmarda se v pondělí večer vzdal nominace a hledání kandidáta tak začíná nanovo. O nastalé situaci jednal odpoledne s Milošem Zemanem premiér Andrej Babiš. Premiér se s prezidentem shodl, že situaci kolem ministerstva kultury je třeba urychleně vyřešit. Babiš řekl, že jméno nového kandidáta nezná a doufá, že jméno se od Jana Hamáčka dozví do konce týdne. Dění jsme sledovali v on-line reportáži.
Jan Hamáček po jednání u prezidenta Miloše Zemana v Lánech (20. 8. 2019)
Jan Hamáček po jednání u prezidenta Miloše Zemana v Lánech (20. 8. 2019) | Foto: ČTK
Živě
Aktualizovat reportáž
23:00

Vážení čtenáři, on-line reportáž o vládní krizi a situaci okolo ministerstva kultury končí. Děkujeme za pozornost.

22:28

Kateřina Valachová z ČSSD v Událostech, komentářích na České televizi potvrdila, že novým kandidátem na ministra kultury je muž. Předseda Hamáček s ním během úterý osobně jednal, jméno ale zatím strana neprozradila.

22:12

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO): "Já jsem to nikdy nenazýval krize. Teď bych to nazval prázdninový příběh s dobrým koncem."

22:09 Poslanec Marek Výborný na sjezdu KDU-ČSL (29. 3. 2019)

Šéf KDU-ČSL Marek Výborný v Událostech, komentářích o schůzce s prezidentem: "Pan prezident přesně ví, co chce dělat. On je znám, že jako šachový hráč má vymyšlených pět až šest tahů dopředu. Je zřejmé, že vláda v tuto chvíli nepadne."

20:33

Stažení nominace Michala Šmardy je dalším projevem slabosti ČSSD. Popíráme sami sebe, ustupujeme, nejsme sebevědomá strana, řekl v České televizi Miroslav Andrt, šéf ústecké ČSSD.

20:22

Nebyl to promarněný den, tvrdí Miroslav Kalousek

19:33 Jan Hamáček. Záběr z volebního štábu ČSSD v Praze. 6. 10. 2018.

Hamáček připomněl dvě podmínky, které musí být splněny, aby mohla být ČSSD dále ve vládě. "Ve vládě bychom měli mít svých pět ministrů a musíme mít jistotu, že naši ministři mají pro řízení svých resortů dostatečné prostředky na plnění svých programových cílů," dodal Hamáček v ČT.

19:27 Andrej Babiš - jednání o vyslovení nedůvěry vládě

Andrej Babiš České televizi řekl, že by neměl problém s naměstkyní ministerstva kultury Kateřinou Kalistovou. "Mně by (Kalistová pozn. red.) nevadila, ale znovu opakuji, že to není moje rozhodnutí," řekl v Událostech premiér Babiš. 

Foto: Zbyněk Pecák
19:17

Hamáček v ČT řekl, že s novým kandidátem či kandidátkou na ministra kultury už jedná. "Mám představu, kdo by měl být novým kandidátem. Vedu jednání s danou osobou. Ve chvíli, kdy ta jednání ukončím, tak to jméno oznámím premiérovi," řekl Hamáček a dodal, že myslí, že s tím kandidátem nebude žádný problém.

18:39

"Pan Šmarda mi dneska ráno psal a já jsem mu odepsal, že půjdeme na pivo. On psal, že na pivo ne, protože teď přibral. Tak půjdeme na kafe," dodal premiér.

18:35 Andrej Babiš - jednání o vyslovení nedůvěry vládě

"Předpokládám, že to jméno nominanda se dozvím co nejdříve. Potom požádám o stažení nominace pana Šmardy," popsal Babiš svůj další postup. 

18:33 Andrej Babiš - jednání o vyslovení nedůvěry vládě

Žádná jména s Hamáčkem premiér Babiš prý neřešil.

18:30 Andrej Babiš - jednání o vyslovení nedůvěry vládě

"S panem prezidentem jsem o tom nemluvil, bylo to moje rozhodnutí. Nikdo na mě neměl vliv," řekl Babiš k svému pátečnímu vyjádření, že si Šmardu ve vládě nepřeje.

18:28 Andrej Babiš - jednání o vyslovení nedůvěry vládě

"Je dobře, že se pan Šmarda rozhodl vzdát kandidatury a situaci tak odblokoval," ocenil Šmardu premiér.

18:25 Andrej Babiš - jednání o vyslovení nedůvěry vládě

Poslední kapitola ministerstva sociálních věcí je podle Babiše problematická. "K dohodě ministryně nedospěly, ale budou pokračovat v jednáních," dodal Babiš.

18:24 Andrej Babiš - jednání o vyslovení nedůvěry vládě

"S paní Schillerovou jsme se dohodli, že svoláme tripartitu na 9. září a na vládě 16. září projednáme rozpočet, kam dorazí také pan prezident, kterého jsem o to požádal," řekl Babiš

18:22 Andrej Babiš - jednání o vyslovení nedůvěry vládě

"Situace je jasná. Předseda Hamáček navrhne nového kandidáta. Bude to dřív než v pátek. Chceme mít tento problém za sebou," řekl po schůzce s prezidentem premiér Andrej Babiš

17:13 Andrej Babiš - jednání o vyslovení nedůvěry vládě

"My máme pravidelně každý měsíc schůzku, na které probíráme veškerou problematiku a politiku. Hlavně ho chci informovat o vývoji rozpočtu, ale samozřejmě toto je nová situace a doufejme, že se to podaří do pátku uzavřít, protože už nemůžeme nadále řešit tuhle záležitost," řekl Babiš. 

17:09 Andrej Babiš - jednání o vyslovení nedůvěry vládě

Andrej Babiš dorazil za prezidentem. 

16:19 Poslanec Marek Výborný na sjezdu KDU-ČSL (29. 3. 2019)

Shrnutí schůzky od Výborného

16:19 Poslanec Marek Výborný na sjezdu KDU-ČSL (29. 3. 2019)

Záznam vyjádření předsedy KDU-ČSL pro novináře: 

Vyjádření předsedy KDU-ČSL Marka Výborného po jednání s prezidentem Milošem Zemanem

Vyjádření předsedy KDU-ČSL Marka Výborného po jednání s prezidentem Milošem Zemanem | Video: ČTK
15:57 Poslanec Marek Výborný na sjezdu KDU-ČSL (29. 3. 2019)

O případné rekonstrukci vlády se Výborný se Zemanem nebavil, novinářům ale sdělil svůj názor na tuto možnost. "Než tady tvořit koalice a 'stojedničky' z různých přeběhlíků, je lepší si karty rozdat znova a uspořádat předčasné volby," řekl Výborný.

15:54 Poslanec Marek Výborný na sjezdu KDU-ČSL (29. 3. 2019)

Marek Výborný prezidenta seznámil také se stanoviskem senátorského i poslaneckého klubu lidovců ohledně ústavní žaloby na Zemana. "Já jsem poukazoval na to, že některé věci považujeme za hranou ústavy," řekl Výborný. Prezident se ovšem odmítl o tématu hlouběji bavit. "Pan prezident takto mávl rukou," popsal reakci Zemana Výborný.

15:53 Poslanec Marek Výborný na sjezdu KDU-ČSL (29. 3. 2019)

Podle Marka Výborného Zeman včerejší rozhodnutí Michala Šmardy uvítal.

15:51 Poslanec Marek Výborný na sjezdu KDU-ČSL (29. 3. 2019)

"V tuto chvíli není míček na straně prezidenta, ale pana premiéra a pana předsedy sociální demokracie," řekl Výborný po schůzce s prezidentem s tím, že Zeman podle něj má svou představu, koho by si na post ministra kultury představoval, je to ale věc jednání.

15:49 Poslanec Marek Výborný na sjezdu KDU-ČSL (29. 3. 2019)

Svou od jara plánovanou schůzku se Zemanem už má za sebou předseda lidovců Marek Výborný. Debata se podle něj týkala zejména programových priorit KDU-ČSL.

15:46

Bývalý místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek má jasno. Na postu ministra kultury by chtěl vidět "lidového" kandidáta Vítězslava Jandáka.

15:22

Pardubický hejtman Martin Netolický ministrem být nechce.

16:07 Poslanec Marek Výborný na sjezdu KDU-ČSL (29. 3. 2019)

Marek Výborný na Twitteru shrnul jednání s prezidentem.

15:21

Podívejte se na vyjádření předsedy pirátů Ivana Bartoše po schůzce se Zemanem:

Vyjádření předsedy pirátů Ivana Bartoše po jednání s prezidentem Milošem Zemanem

4:31
Vyjádření předsedy pirátů Ivana Bartoše po jednání s prezidentem Milošem Zemanem | Video: ČTK
15:00

"Pan prezident nepředpokládá, že by k nějaké rekonstrukci vlády docházelo," řekl Ivan Bartoš. Otázku podle něj Zeman předčasných voleb označil za mediální spekulace. Kdyby k nim ale došlo, řekl Bartošovi, že by postavením vlády pověřil šéfa nejsilnější strany.

14:58

Prezident Bartošovi nepřiblížil, koho by si představoval na místo ministra kultury, pouze řekl, že by to měl být "někdo přijatelnější".

14:55

Piráti s prezidentem Zemanem řešili také digitalizaci nebo situaci v zemědělství.

14:52

Bartoš rovněž uvedl, že chtěl s prezidentem řešit také střet zájmů premiéra Babiše, řeč na to ale podle něj nepřišla.

14:51

"Bavili jsme se o penězích, které chybí na ministerstvu sociálních věcí. Tam to pan prezident vnímá podobně," řekl Bartoš po schůzce se Zemanem.

14:50

Piráti s prezidentem jednali o situaci na ministerstvu kultury. "Pan prezident nám potvrdil, že čeká na jméno kandidáta sociální demokracie, které by mu měl pravděpodobně dnes donést Andrej Babiš," řekl předseda Ivan Bartoš. (Poslanec Radek Holomčík Aktuálně.cz upřesnil, že předseda Bartoš se přeřekl a prezident Zeman jim ve skutečnosti řekl, že neočekává, že Babiš na večerní schůzku přinese jméno nového kandidáta. pozn. red.)

14:45 Miloš Zeman

U prezidenta je nyní předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

14:11 Jan Hamáček. Záběr z volebního štábu ČSSD v Praze. 6. 10. 2018.

Hamáček neplánuje, že by nové jméno oznámil až v pátek. "Já bych byl raději, kdyby to bylo dříve. Mojí ambicí je, aby to bylo co nejrychleji," uvedl. Nechtěl komentovat dohady médií, kdo by se kandidátem mohl stát. "Nebudu se k těm spekulacím připojovat," uvedl. Neupřesnil ani to, zda hledá mezi členy ČSSD, nebo by mohl novým kandidátem být nestraník.

14:05 Jan Hamáček. Záběr z volebního štábu ČSSD v Praze. 6. 10. 2018.

Jan Hamáček chce oznámit kandidáta na ministra kultury dřív, než v pátek zasedne vedení ČSSD. Neočekává, že by se opakovaly problémy, které byly u Šmardy.

13:41

Miloš Zeman v Lánech právě přijal delegaci pirátů.

13:09 Andrej Babiš - jednání o vyslovení nedůvěry vládě

Premiér Babiš se nechtěl vyjádřit ke konkrétním jménům, která padají v souvislosti s obsazením postu ministra kultury. Mluví se o stávající náměstkyni Kateřině Kalistové či poslanci ČSSD Janu Birkem. "Já počkám na nominaci sociální demokracie. Já jména nechci komentovat, to je jejich záležitost. Je potřeba tentokrát to lépe zkomunikovat," řekl Babiš. 

Předchozího kandidáta ČSSD na ministra kultury Šmardu však Babiš kritizoval a prohlásil o něm, že není vhodným adeptem na tento post. Podle premiéra to však byla odlišná situace. "Je potřeba to vidět v nějakém kontextu, v rozhovorech i s panem prezidentem i v rámci sociální demokracie. Takže doufejme, že to tentokrát proběhne bez problémů," dodal Babiš.

13:08 Andrej Babiš - jednání o vyslovení nedůvěry vládě

Premiér Babiš také uvedl, že dnes se Zemanem situaci kolem výměny ministra kultury primárně řešit nebude. "Já nejdu za panem prezidentem kvůli panu Šmardovi nebo kvůli ministerstvu kultury. My máme pravidelně každý měsíc schůzku a tohle je srpnová, na kterých probíráme veškerou problematiku a politiku. Hlavně ho chci informovat o vývoji rozpočtu, ale samozřejmě toto je nová situace a doufejme, že se to podaří uzavřít nejpozději v pondělí nebo do pátku," řekl Babiš.

13:05 Andrej Babiš - jednání o vyslovení nedůvěry vládě

Premiér Andrej Babiš nepočítá s tím, že by ČSSD mohla koalici opustit. "Nepočítám s takovou variantou. Já si myslím, že z mého pohledu tato varianta nikdy na stole nebyla," řekl Babiš po jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti. 

12:59

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka uvedl, že tlak na Šmardu byl enormní. "A gradoval zvlášť v posledních dnech. Lidsky se proto s jeho rozhodnutím dokážu smířit. Jeho nejmenování považuji za špatný politický precedens, který muže zásadně snížit kvalitu české demokracie," uvedl.

Rozhovor s Janem Chvojkou, předsedu poslaneckého klubu ČSSD
Rozhovor s Janem Chvojkou, předsedu poslaneckého klubu ČSSD | Foto: Tomáš Cetkovský
12:48 Jan Hamáček. Záběr z volebního štábu ČSSD v Praze. 6. 10. 2018.

"Musím přiznat, že mu (usnesení ústecké ČSSD) příliš nerozumím, protože na jednu stranu mě vyzývá k odstoupení kvůli vládnímu projektu a současně podporuje pana poslance Jaroslava Foldynu, který řekl, že by podporoval vládu Andreje Babiše i bez sociální demokracie," uvedl Jan Hamáček na dotaz Radiožurnálu. Ústecká ČSSD se totiž mimo jiné usnesla, že odmítá snahy o vyloučení Foldyny ze strany. Ten dostal od Hamáčka varování, že pokud nebude respektovat rozhodnutí strany, nemá v ní co dělat. "Takže myslím, že by si to kolegové v Ústeckém kraji měli nejdříve vyjasnit, co vlastně chtějí," dodal s tím, že rezignaci na základě jejich výzvy nezvažuje.

12:35 Andrej Babiš - jednání o vyslovení nedůvěry vládě

Premiér Andrej Babiš očekává, že se od ČSSD dozví jméno nového kandidáta na ministra kultury do pátku, informuje ČT.

Foto: Česká televize
12:24

Regionální lídři sociální demokracie nechtějí spekulovat, kdo by měl být novým kandidátem strany na ministra kultury poté, co se nominace v pondělí vzdal místopředseda ČSSD Michal Šmarda. V anketě ČTK většinou preferují setrvání v koaličním kabinetu s ANO, očekávají o tom diskusi na pátečním jednání předsednictva.

12:03

V Pirátských listech Ivan Bartoš nastínil, o čem bude mimo jiné s prezidentem hovořit:

"…Pana prezidenta se proto budeme ptát, zda by v případě odchodu ČSSD z vlády ministry doplnilo pouze hnutí ANO. Kdyby situace vyústila v rozpuštění sněmovny a prezident by vyhlásil předčasné volby, co by bylo podmínkou pověření k sestavení vlády po takových předčasných volbách. 

Pokud by došlo k rekonstrukci vlády, je nezbytné znovu otevřít debatu o rozpočtu a prioritách vlády v souladu s řešením problémů, na které upozorňuje výroční zpráva NKÚ za 2018."

11:56

Od 8:00 jedná ministryně financí Alena Schillerová (ANO) s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD), která chce přidat do rozpočtu svého rezortu 11,7 miliardy korun. Vyjednávání, které mělo původně trvat hodinu, ani po víc než třech hodinách nemělo výsledek.

11:53

S předsedou pirátů Ivanem Bartošem dnes půjde na audienci u prezidenta i místopředseda strany Radek Holomčík.

11:29

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda v rozhovoru pro Aktuálně.cz hájí své rozhodnutí vzdát se kandidatury na ministra kultury. Šmarda tvrdí, že neměl jinou možnost poté, co premiér Andrej Babiš oznámil, že ho nechce ve vládě. "Já přece nemůžu být členem vlády proti vůli jejího předsedy. To přece není možné," prohlašuje s tím, že osobně by byl pro odchod sociální demokracie z vlády.

11:23

S pochopením se ke Šmardovu kroku postavil předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana ve sněmovně toleruje menšinový kabinet ANO a ČSSD. "Je to krok, který ukazuje na to, že (Šmarda) přece jen upřednostnil zájmy ČSSD před zájmem vlastním," uvedl Filip.

Foto: ČTK
10:49

"Premiér s prezidentem dosáhli svého. Rozděl a panuj v přímém přenosu. Teď už jen záleží na ČSSD, jestli ze sebe nechají dál dělat rohožku a jak si to vyřeší 'doma'. Jedno je ale jisté, pan Šmarda může jít v klidu do Vídeňské opery," napsal na Twitter místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

10:47

Zástupci ČSSD napříč sedmi okresy Ústeckého kraje se už na jaře 2018 shodli na tom, že vládní angažmá by pro sociální demokracii nebylo přínosem. Proti vstupu do vlády s hnutím ANO se tehdy v kraji vyslovilo v referendu 61,4 procenta hlasujících členů.

10:46

Důvodem ústeckých sociálních demokratů pro výzvu předsedy Hamáčka k rezignaci jsou podle nich mimo jiné snahy o vyloučení poslance Jaroslava Foldyny (ČSSD) pro jeho politické názory a neúspěšný projekt zapojení ve vládě. 

Jaroslav Foldyna na sjezdu ČSSD.
Jaroslav Foldyna na sjezdu ČSSD. | Foto: ČTK
10:34

Jedním z možných dalších kandidátů na post ministra kultury je bývalá předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a členka ČSSD Kateřina Kalistová. Ta o tom ale podle informací Seznamu zatím neví. "Nikdo se mnou nejednal," řekla serveru Kalistová.

Kateřina Kalistová
Kateřina Kalistová | Foto: Ondřej Besperát
10:17

Podle předsedy SPD Tomia Okamury nesou za krizi plnou odpovědnost předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš. Jediné východisko vidí v konci současné vlády. "SPD je následně připravena podpořit vládu odborníků sestavenou vítězem voleb, která by prosazovala také naše programové priority," zopakoval Okamura.

Hnutí SPD souhlasí s vyjádřením prezidenta republiky Miloše Zemana, ve kterém konstatoval, že pan Michal Šmarda (ČSSD) se nikdy nezabýval problematikou české kultury a z tohoto důvodu není odborně kompetentní pro výkon funkce ministra kultury České republiky. Za současnou vládní krizi, kterou způsobila opakovaná nominace nekompetentního kandidáta na uvolněný post ministra kultury, nesou plnou odpovědnost předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš (ANO), kteří ho prezidentovi na jmenování navrhli. Andrej Babiš mění svá stanoviska k této věci jako na běžícím pásu. Jednou s ČSSD ve vládě být nechce a další den ano. Toto jednání paralyzuje funkci vlády, která zde má být v první řadě pro blaho občanů. Vláda proto nepracuje a jen se hádá. Jediným možným východiskem z této situace je definitivní konec této koaliční vlády ANO a ČSSD, podporované KSČM. SPD je následně připravena podpořit vládu odborníků sestavenou vítězem voleb, která by prosazovala také naše programové priority. Pro SPD je nejdůležitější prosazování našeho programu, který jsme slíbili voličům. Takováto vláda by dostala ve Sněmovně důvěru a mohla by skutečně efektivně pracovat. Bohužel strach z reakce elit EU brání Andreji Babišovi přijmout takové řešení. Vládní nestabilita bude proto pokračovat dál. Negativní důsledky této politiky Andreje Babiše bohužel ponesou občané.

Zveřejnil(a) Tomio Okamura - SPD dne 20. August 2019
10:16

"Považujeme za prokázané, že projekt účasti ČSSD v menšinové vládě je neúspěšný, a za stejně neúspěšné považujeme i vyjednávání předsedy ČSSD Jan Hamáčka o osobě ministra kultury. S ohledem na tyto závažné skutečnosti vyzýváme předsedu ČSSD Jana Hamáčka k rezignaci na funkci předsedy strany," usneslo se Krajské předsednictvo ČSSD Ústeckého kraje.

10:12

Estráda pokračuje, píše místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

10:09

Europoslanec Jan Zahradil si pro okomentování situace vypůjčil citaci z díla Karla Havlíčka Borovského.

10:04

Piráti očekávají, že Šmardovým rozhodnutím nekončí vládní krize, další spory v koalici se podle nich objeví v brzké době. "Kauza Šmarda začala v momentě, kdy sněmovna diskutovala důvěru vládě ve věci předběžných auditů Evropské komise o střetu zájmů premiéra a neoprávněném čerpání dotací. S jejich finálním zněním spojila veřejně své angažmá ve vládě například ministryně (práce Jana) Maláčová (ČSSD)," napsal předseda pirátů Ivan Bartoš.

Připomněl, že se očekává i zahájení soudu v kauze farmy Čapí hnízdo, kde mezi obviněnými je i Babiš. "Toto vše může v následujícím půl roce dostat ČR do podobné situace, kdy vláda padá nebo prochází zásadními změnami," uvedl.

Marcel Kolaja a Ivan Bartoš. Záběr z volebního štábu České pirátské strany. Praha, 26. 5. 2019.
Marcel Kolaja a Ivan Bartoš. Záběr z volebního štábu České pirátské strany. Praha, 26. 5. 2019. | Foto: Honza Mudra
10:00

Podle informací Hospodářských novin vyzvala ústecká ČSSD předsedu sociální demokracie Jana Hamáčka k rezignaci.

09:54

Předseda STAN Vít Rakušan postupu ČSSD nerozumí.

09:52

"Co k tomu dodat? Dramatický obrat, seriál pokračuje, kdo mu ještě rozumí? Způsob tohoto vládnutí zdá se mi poněkud nešťastný…" ptá se na Twitteru předseda KDU-ČSL Marek Výborný, který do Lán dorazí kolem 13:30.

09:49

Skepticky na situaci reaguje také předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

09:46

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil označil vzniklou situaci za vítězství Miloše Zemana a prohru pro Česko.

09:43 Jan Hamáček. Záběr z volebního štábu ČSSD v Praze. 6. 10. 2018.

Reakce předsedy ČSSD na Šmardovo rozhodnutí:

09:40

Místopředseda ČSSD v pondělí večer oznámil, že už nechce být ministrem kultury. 

09:39

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, dnešní politické události pro vás budeme sledovat v on-line reportáži. Nabídneme reakce politiků na rozhodnutí Michala Šmardy (ČSSD) vzdát se nominace na ministra kultury i aktuální informace o schůzkách v Lánech, kam za prezidentem míří předseda pirátů Ivan Bartoš, předseda lidovců Marek Výborný a poté premiér Andrej Babiš (ANO).

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 20. 8. 2019 23:27
 

Právě se děje

Další zprávy