Zemanovci se zbavují kritiků. Končí Šlouf i Portová

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
13. 1. 2014 13:20
Podle místopředsedy strany Vladimíra Kruliše všichni tři hrubě porušili stanovy
Foto: Jakub Novák

Praha - Předsednictvo SPOZ vyloučilo ze strany kritiky Miroslava Šloufa, Ditu Portovou a Vladimíra Höniga.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil místopředseda Vladimír Kruliš. "Tito tři lidé byli skutečně vyloučeni, a to pro hrubé porušení stanov," uvedl Kruliš, podrobnosti ale komentovat nechtěl.

Všichni tři politici se dostali do sporu s vedením strany před loňskými volbami. Tehdy předsednictvo vyškrtlo Šloufa s Hönigem z čela pražské kandidátky, přestože je do něj nominovala tamní organizace.

Šloufa se zastala tehdejší místopředsedkyně strany Dita Portová a záhy sama zmizela z plzeňské kandidátky. Následoval otevřený dopis prezidentu Zemanovi a vyhazov z pozice místopředsedkyně.

Vyloučení členové si nyní stěžují, že jim rozhodnutí nikdo oficiálně neoznámil a vedení o něm rozhodlo bez jejich účasti.

"Zatím jsem se to dozvěděl pouze zprostředkovaně. Nebyl jsem ani pozván, abych se mohl obhájit," uvedl jeden ze zakládajících členů strany Hönig.

"Oficiálně to nevím, ale pokud mě vyloučili, vůbec mě to nepřekvapuje. Vedení strany se postupně zbavuje všech demokratických principů," komentovala rozhodnutí Portová.

Vyhazov umožnila změna stanov, kterou si vedení strany schválilo na konci loňského roku. "I přesto se domnívám, že je takový postup v rozporu s pravidly. I podle nových stanov má člen, o kterém se jedná, právo u jednání být. I komunisti byli dál," dodala Portová.

 

Právě se děje

Další zprávy