SPOZ umírá v plamenech, z popela vstává Šloufova Obroda

Eliška Bártová Jakub Novák, Eliška Bártová
12. 11. 2013 21:25
Miroslav Šlouf využívá povolební nespokojenosti a zasazuje vedení SPOZu tvrdý úder.
Foto: Jakub Novák

Praha - Miroslav Šlouf vrací úder a Strana práv občanů je i díky tomu na nejlepší cestě k rozštěpení.

Oheň pod stranou zdrcenou těžkou volební prohrou v úterý znovu rozžehl její někdejší hlavní mozek.

"Tu stranu jsem založil a cítím minimálně morální odpovědnost za její další vývoj," vysvětlil Šlouf Aktuálně.cz, proč se angažoval v přípravě setkání "Platformy obrody". "Třeba v té straně přestanu pracovat, ale musí to mít nějakou logiku," dodal.

Účastníci zasedání, jak se nové uskupení nazývá, se v drtivé většině shodli v neudržitelnosti současného stavu a nutnosti odstoupení celého vedení, které rozhodně nešetřili. Zloba vůči němu přitom byla téměř hmatatelná.

"Podobně jako Napoleon jsme dobyli Paříž - Zeman sedí na Hradě. Tam se obklopil skupinou všemocných, kteří SPOZ zprivatizovali, ODS trvalo dvacet let, než jako zprivatizovaná zkrachovala, těmto pánům to trvalo pouhé čtyři roky," řekl k tomu Josef Baxa.

"Chceme svolat mimořádný volební sjezd, požadujeme finanční audit a diskutovat bychom měli i o pozměnění jména," zazněly z úst Šloufa základní požadavky Platformy.

O tom, jak bude Platforma postupovat, se podle informací Aktuálně.cz jednalo už den předem, a to ve Šloufově kanceláři ve Školské ulici, kde se s šedou eminencí české politiky sešli zástupci Platformy v čele s Ditou Portovou.

Jak Šlouf, tak Portová přitom účastníky spíše nabádali k diskusím, než aby docházelo k vytváření nějakých konkrétních závěrů.

Foto: Jakub Novák

"Gauneři ve vedení musí odstoupit"

"Dozvěděli jsme se, že máme skvělého volebního manažera, místopředsedu Vladimíra Kruliše. Buzeroval lidi a donášel vedení, dělal špinavou práci. Od doby, co byl najatý, dělal špionáž pro vedení a hlásil mu, kdo má jiné názory," dodal.

A ani další řečníci neměli ve vztahu k současnému vedení strany daleko pro slova typu "gauner".

Rozcházeli se však v tom, zda "mrtvolu SPOZu" nechat být a jít cestou vzniku nového uskupení, nebo zda stranu nějakým způsobem resuscitovat.

"Chceme svolat mimořádný volební sjezd, požadujeme finanční audit a diskutovat bychom měli i o pozměnění jména," zazněly z úst Šloufa základní požadavky Platformy.

O tom, jak bude Platforma postupovat, se podle informací Aktuálně.cz jednalo už den předem, a to ve Šloufově kanceláři ve Školské ulici, kde se s šedou eminencí české politiky sešli zástupci Platformy v čele s Ditou Portovou.

Jak Šlouf, tak Portová přitom účastníky spíše nabádali k diskusím, než aby docházelo k vytváření nějakých konkrétních závěrů.

Dita Portová.
Dita Portová. | Foto: Jakub Novák

"Všichni víme, co se dělo, ale pojďme si o tom popovídat a zkusit najít cestu, jak to změnit," řekla Portová.

Slabé místo vedení - finance

Šlouf, jenž stál za návratem Miloše Zemana z Vysočiny a jeho úspěšným tažením na Hrad, si tímto krokem přišel vyřídit účty s těmi, kteří jej zradili. Vzhledem k nejasnému způsobu financování strany zacílil v prvé řadě na toto slabé místo. Právě v jeho kanceláři vznikl nápad chtít po SPOZ hospodářský audit.

"Není totiž jasné, kolik volby stály, ani kdo je platil - a to může vyřešit jedině úplný správný audit," řekl účastníkům setkání. Škrtnutá dvojka pražské kandidátky a jeden z někdejších zakladatelů strany Vladimír Hönig poté Aktuálně.cz potvrdil pochybnosti o tom, že vedení na tyto požadavky přistoupí.

Na vznik nového politického hnutí však nijak nespěchá. "Vedení bude muset vyvodit odpovědnost a odstoupit - pokud budou chtít jít do komunálních voleb, nebudou jinak schopní sehnat dostatek kandidátů. Pokud neodstoupí, bude na čase řešit případný vznik nového politického hnutí," řekl našemu deníku Hönig.

Vladimír Hönig.
Vladimír Hönig. | Foto: Jakub Novák

Žalobami k zániku

Urychlit celý proces by navíc mohly některé místní organizace, které podle něj uvažují o podání žaloby na porušení stanov u soudu.

Prvním z řečníků, který možnost zániku SPOZu zmínil, byl však senátor Vladimír Dryml (ex-ČSSD, ex-SPOZ). "Otázka je, jak dlouho budeme ještě fungovat jako parlamentní strana, když nedodržujeme stanovy, což nám nakonec prohrálo volby. Pokud nebude jasné, jak je to s financemi, tak ta strana bude rozpuštěna," uvedl a naznačil tak, kam také může požadavek na provedení hospodářského auditu vést.

Natvrdo se za myšlenku odštěpení a vzniku nového politického hnutí postavil Otto Salač, který byl jedním z prvních vyloučených členů SPOZu.

"SPOZ zůstane pro voliče flundrou, sprcha ji nespasí"

"Nemarněte svými prostředky a úsilím a dívejte se na SPOZ pohledem občana - SPOZ je mrtvá, finito, exitus. Je to, jako když se takhle po ránu vrací flundra z flámu, pozvracená, pokálená - myslíte, že když ji osprchujete a dáte nové šatičky, že se na ni lidé nebudou dívat jako na tu dřívější...?" pronesl.

Foto: Jakub Novák

"V očích veřejnosti je tato strana odepsaná. Cesta je jiná - vytvořit politické hnutí, můžeme ho nazvat jakkoliv, postavit program," dodal Salač.

S myšlenkou na vznik nového politického uskupení - nikoliv strany, ale hnutí - přišel též Dalibor Štambera ze znojemské organizace.

"Jsem rád, že po tom, v čem jsme se ocitli, se tu sešlo tolik lidí. SPOZ je opravdu mrtvola a je otázka, jestli ji budeme pohřbívat, nebo ji necháme někde stranou uhnít a jít někam jinam. Také by se nám mohlo stát, že se přihlásíme o dědictví a zjistíme, že na nás zbydou jen dluhy. Měli bychom vybudovat něco nového - nerad bych byl na funuse, po němž budu ještě platit účet," konstatoval někdejší náměstek ministryně zdravotnictví Emmerové.

Konec Zemanovců a nový začátek SPO?

Pochopitelně se však našly i hlasy, které byly pro zachování SPOZu - tedy již bez přídomku "Zemanovci".

"Za Ústecký kraj se chceme vrátit k původnímu názvu Strana práv občanů. Nemyslím si, že by strana měla být pohřbená - kraje by se měly semknout proti vedení a říct své názory těm, kteří to zavinili," řekla za své spolustraníky Petra Doubková.

Foto: Jakub Novák

Proti myšlence budovat nové politické uskupení se vyslovil také exministr Jaromír Schling.

"Podle mého názoru není reálné zakládat nějaký nový objekt. Nesouhlasím s tím, že je SPOZ mrtvou stranou, po jedné velké prohře není třeba házet flintu do žita. Doufejme, že dojde k výměně vedení, to současné naprosto zklamalo. Volební výsledek zavinili svými špatnými kroky," nechal se slyšet zase on.

Aktuálně.cz se v souvislosti s jednáním Platformy obrátilo také na kritizované členy vedení strany. "Reagovat budeme až po zítřejším jednání předsednictva," reagoval pouze jediný z nich - místopředseda Kruliš.

 

Právě se děje

Další zprávy