Vyškrtnutá místopředsedkyně SPOZ si stěžuje Zemanovi

ČTK ČTK
23. 9. 2013 14:21
Portová se v otevřeném dopise ohradila proti změnám na kandidátních listinách zemanovců
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Místopředsedkyně Strany práv občanů - zemanovců Dita Portová se v otevřeném dopise čestnému předsedovi strany, prezidentu Miloši Zemanovi ohradila proti změnám na kandidátních listinách zemanovců.

Portová byla z plzeňské kandidátky vyškrtnuta vedením strany poté, co se postavila za lobbistu Miroslava Šloufa, který chtěl v Praze proti vůli republikového předsednictva kandidovat z prvního místa. Vedení zemanovců ale Šloufa z listiny vyškrtlo.

"Dovolila jsem si Mirkovi Šloufovi poděkovat a byla jsem odsunuta na čtvrté místo kandidátky. Dovolila jsem si dbát na dodržování stanov, hájit práva našich členů a zmizela jsem z kandidátky úplně," napsala Zemanovi Portová.

Místopředsedkyně zemanovců začíná dopis oslovením "Vážený Miloši" a tvrdí, že se stala "vyvrhelem SPOZ".

V pokračování dopisu se Zemana ptá, proč byli z kandidátních listin do předčasných voleb vyškrtnuti další členové strany.

"Za co zmizela z plzeňské kandidátky doktorka Pavlíčková, která ve SPOZ pomáhá už čtvrtý rok? Tvojí kartonovou podobu měla, po čas prezidentské kampaně, statečně ve své ordinaci," píše Portová.

Rozum jí prý "zůstává stát" také nad vyškrtnutím jednatelky občanského sdružení No foot, no stress Andrey Hlaváčkové, která je po těžké nemoci invalidní.

Podle místopředsedkyně zemanovců mizí z kandidátních listin ti nejpracovitější členové strany, kteří pomáhali v prezidentské kampani, v níž Zeman zvítězil a stal se hlavou státu.

"Byli vyškrtnuti v rozporu se stanovami strany, v nichž Ty sám jsi osobně trval na demokratických principech," obrací se Portová na Zemana.

Změny mediálně nekomentovali

Kontroverzní lobbista Šlouf se ucházel o pozici jedničky pražské kandidátky. Vedení SPOZ se od něj ale chtělo "odstřihnout", a proto jej z listiny vyřadilo. Předsednictvo strany učinilo v kandidátkách i další změny, nijak je ale mediálně nekomentovalo.

"K podobným útokům se i na základě rozhodnutí předsednictva strany nebudeme vyjadřovat," řekl již dříve místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš.

Velký zájem vzbudilo především vyškrtnutí Šloufa z prvního místa a jeho nahrazení ministrem dopravy v demisi Zdeňkem Žákem.

Z druhého místa kandidátky byl odstraněn také místopředseda pražské organizace Vladimír Hönig. Nahradil ho předseda pražské SPOZ Luboš Smrčka.

Změnila se i třetí pozice, kam se dostal Zakaria Nemrah, a sedmá, kterou získala bývalá náměstkyně ministerstva financí Ivona Legierská.

Změny na kandidátkách kromě Šloufa a Portové kritizovali i další zemanovci, například senátor Vladimír Dryml.

Ke kritice se ale nepřipojil krajský předseda SPOZ na Vysočině Bohumil Trávník. Vyloučil, že by předsednictvo výrazněji do sestavení kandidátky zasahovalo. Došlo podle něj pouze k nepodstatným posunům.

 

Právě se děje

Další zprávy