Zeman přiznal: Odvolání Nečase nebude snadné

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
4. 2. 2013 14:27
Zeman se vyjádřil k úvahám o odvolání vlády. "Jde o extenzivní výklad ústavy," řekl
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Týden po první přímé prezidentské volbě Miloš Zeman přiznal, že odvolat současného premiéra Petra Nečase (ODS) nebude snadné. Zeman poznamenal, že jeho úvahy o odvolání předsedy vlády "vyplývají z velmi extenzivního výkladu ústavy."

Přitom budoucí prezident v předvolební kampani pod heslem "Stop této vládě" sliboval, že se zasadí o pád vlády, na jejíž adresu nešetří kritikou. Hned po svém zvolení potom Zeman doporučil co nejrychlejší odstoupení Nečasova kabinetu a předčasné volby.

"Vláda se opírá o stranu LIDEM, kterou nikdo ve svobodných volbách nevolil. Tato vláda tak není de facto vládou, která vzešla ze svobodných voleb. Bylo by na místě, aby byly předčasné volby," nechal se slyšet Zeman.

V posledních dnech se proto objevily spekulace, zda je vůbec možné, aby prezident na základě ústavy mohl premiéra sám odvolat.

Zemanův postoj se nezamlouvá premiérovi Petru Nečasovi. "Podobný krok prezidenta republiky bych označil za nelegitimní ústavní puč," řekl Nečas minulý týden a odmítl, že by ho Zeman po svém nástupu do funkce mohl odvolat. 

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) budoucího prezidenta zase upozornil, že jeho úvahy nemají váhu, "protože o předčasných volbách rozhoduje Poslanecká sněmovna."

Nešťastná formulace

Právní experti jsou ale jiného názoru. Jan Kudr z Právnické fakulty Univerzity Karlovy minulý týden v Lidových novinách připustil, že česká ústava nestanovuje podmínky, za nichž může být předseda vlády odvolán. „Byť je to pro mnohé šokující, naše ústava umožňuje poloprezidentský systém," řekl Kudrna.

Tady bydlí Miloš Zeman

Na špatné formulace v ústavě upozornil v pořadu České televize také ústavní právník Jan Kysela. „Formulace je opřena o určitou snahu stylisticky zjednodušit text a v očích některých interpretů to může vést k těmto důsledkům," řekl Kysela.

Podle dosavadní praxe je možné vládu sesadit pouze tehdy, pokud bude ve sněmovně 101 poslanců pro vyslovení nedůvěry vládě. Prezident sice premiéra jmenuje, odvolat ho ale nemůže.

 

Právě se děje

Další zprávy