Zeman podepíše euroval při Barrosově návštěvě Prahy

Domácí ČTK Domácí, ČTK
20. 3. 2013 20:26
Václav Klaus odmítl dokument podepsat, považoval ho za zrůdnou a absurdní věc
Miloš Zeman a Petr Nečas po jednání vlády
Miloš Zeman a Petr Nečas po jednání vlády | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman podepíše doplněk lisabonské smlouvy, který umožní vznik nového záchranného fondu eurozóny. Učiní tak při návštěvě předsedy Evropské komise José Barrosa v Praze.

Zeman to ve středu řekl po své první návštěvě schůze vlády.

Jeho předchůdce Václav Klaus měl dokument za zrůdnou a absurdní věc a odmítl jej podepsat, přestože jej schválil Parlament. Barroso by měl dorazit do Prahy 2. dubna.

"Při příležitosti návštěvy pana Barrosa euroval podepíši a předpokládám, že ho bude kontrasignovat pan premiér, který se s panem Barrosem rovněž setká," prohlásil Zeman.

Podle zatím neoficiálních informací má Barroso přijet 2. dubna. "Mluvčí pana předsedy Evropské komise Barrosa potvrdila, že dorazí v těchto dnech do ČR," řekl dnes k termínu návštěvy premiér Petr Nečas (ODS).

Zeman už dříve uvedl, že podpis eurovalu vnímá především jako symbolickou věc. Evropský stabilizační mechanismus se totiž týká jen zemí platících eurem a podle Zemanova odhadu se ČR k jednotné evropské měně připojí nejdříve až za pět let.

Česko je kvůli chybějícímu prezidentskému podpisu poslední zemí EU, která ratifikaci eurovalu zatím nedokončila. Na samotnou činnost fondu, který už od loňského podzimu funguje, to ale nemá vliv.

S Peake se sejdu, slíbil Zeman

Zemanova návštěva vlády byla podle premiéra Petra Nečase "velmi pracovní" a korektní. Vzájemně si potvrdili, že klíčovými prioritami České republiky je integrace České republiky v NATO a EU a vztahy se sousedy.

Druhým bodem společné diskuze byla důležitost boje proti mezinárodnímu terorismu, což podle Zemana znamená i podporu zahraničních misí.

Zeman ve středu vládu také informoval o tom, že začátkem dubna navštíví Slovensko a po 20. dubnu Rakousko.

Zároveň prohlásil, že se chce na Hradě postupně sejít se všemi ministry včetně vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM), kterou po svém zvolení do funkce kritizoval a odmítl s ní jednat.

Bezprostředně po svém zvolení například prohlásil, že nynější vláda se opírá o LIDEM, kterou nikdo nevolil, a proto by se měly co nejdříve konat předčasné volby. Ve středu ale uvedl, že by s Peake rád probral boj proti korupci.

 

Právě se děje

Další zprávy