Zemanův diář se plní: Vláda, Senát, pak na Slovensko

ČTK ČTK
18. 3. 2013 14:30
Nový prezident se tento týden zúčastní jednání vlády i schůze Senátu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha / Bratislava - Diář prezidenta Miloše Zemana se plní. Jen během pondělního odpoledne přišly z jeho tiskového oddělení avíza na tři významné akce. Ve středu se zúčastní jednání vlády, ve čtvrtek schůze Senátu. Začátkem dubna pak pojede na státní návštěvu Slovenska.

Nový prezident navštíví dolní i horní komoru necelé tři týdny po své inauguraci. Očekává se, že před senátory vystoupí s projevem.

Hlava českého státu má být přítomna na schůzi horní komory poprvé po šesti letech. Zemanův předchůdce Václav Klaus navštívil zasedání senátorů dvakrát, a to jen ve svém prvním funkčním období - v březnu 2004 a v dubnu 2007, aby mimo jiné zkritizoval nadměrný počet přijímaných zákonů a snahu tak regulovat čím dál víc věcí.

O rok později Klaus do sídla horní komory zavítal jen na jednání senátorských klubů, když se ucházel o znovuzvolení. Jeho vztahy s horní komorou byly poznamenány mimo jiné tím, že Senát odmítl řadu Klausových kandidátů na ústavní soudce. Před necelými třemi lety navíc získala většinu v Senátu opozice, která nakonec zažalovala končícího prezidenta pro velezradu mimo jiné v souvislosti s jeho novoroční amnestií.

Také vládu exprezident Klaus nenavštěvoval, byl se tu pouze rozloučit před svým odchodem z funkce.

Zeman tento krok Senátu označil ještě před svým nástupem na prezidentský stolec za hysterickou reakci a ocenil sociálnědemokratické senátory, kteří se k návrhu žaloby nepřipojili.

Nový prezident po únorovém jednání s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) slíbil dohnat Klausův deficit v nominaci adeptů na ústavní soudce. Do konce března chce předložit horní komoře čtyři kandidáty, další čtyři jména pak navrhne v červnu.

Ústavní soud má od konce ledna jen dvanáct soudců místo patnácti, do konce roku skončí dalších sedm soudců - v srpnu skončí mandát i Rychetskému. Zeman již uvedl, že Rychetského plánuje opětovně navrhnout. Podle týdeníku Respekt jsou mezi Zemanovými kandidáty na členy Ústavního soudu expert na trestní právo Jaroslav Fenyk nebo odbornice na obchodní právo Irena Pelikánová.

Zeman navštíví Slovensko pouhý měsíc a týden po Klausovi

Český prezident Miloš Zeman 4. a 5. dubna navštíví se svou manželkou Ivanou Slovensko. Informovala o tom kancelář slovenského prezidenta, Pražský hrad termín zatím oficiálně neoznámil.

Zeman po vítězství v lednové volbě hlavy státu řekl, že jeho první zahraniční cesta povede právě k východnímu sousedovi Česka.

Slovenská prezidentská kancelář program Zemanovy návštěvy neupřesnila. Očekává se, že nový český prezident, jenž nastoupil do úřadu 8. března, se na Slovensku mimo jiné setká se svým hostitelem, prezidentem Ivanem Gašparovičem, a také s premiérem Robertem Ficem a předsedou parlamentu Pavolem Paškou.

Fico: Zeman má na Slovensku mnoho přátel

Fico nedávno prohlásil, že Zeman má na Slovensku "mnoho přátel" a že veřejnost ho vnímá velmi pozitivně. Oficiální jednání by se podle Fica mohla týkat kupříkladu energetiky či spolupráce armád při ochraně vzdušného prostoru.

Slovenská diplomacie po vítězství Zemana v první české přímé volbě hlavy státu uvedla, že ke zlepšení vztahů mezi Bratislavou a Prahou došlo v letech 1998 až 2002, kdy Zeman stál v čele české vlády.

Na Slovensku byl tehdy u moci kabinet Mikuláše Dzurindy, který vystřídal vládu autoritářského premiéra Vladimíra Mečiara. Zeman a Dzurinda například v roce 2000 ukončili sedmiletý spor o dělení majetku po bývalé česko-slovenské federaci.

Slovenští a čeští politici se shodují, že dvě desetiletí od rozpadu československé federace jsou vztahy mezi Českem a Slovenskem bezproblémové a nadstandardní.

Zemanův předchůdce v prezidentském úřadu, Václav Klaus, v rámci zahraničních cest na závěr svého mandátu navštívil Slovensko koncem února. Se slovenským prezidentem se pak Klaus setkal ještě začátkem března v Brně, těsně před svým odchodem z funkce; oba prezidenti si tehdy vyměnili vysoká státní vyznamenání.

 

Právě se děje

Další zprávy