Bursík a Zelení: Vysvětli Kuchtovou, jinak bude problém

Martina Macková a Kateřina Eliášová
3. 10. 2007 17:10
Co vytkl Pávek Bursíkovi? Čtěte uvnitř

Praha/Brno - Několik vět Martina Bursíka může v neděli rozhodnout i o tom, jestli vydrží nebo padne celá vláda. Nespokojení zelení zvažují odchod z koalice.

Předseda Bursík bude před republikovou radou strany muset mluvit o tom, proč místopředsedkyně Dana Kuchtová skončila ve vládě. Podle toho, jak si povede, se rebelové rozhodnou. Pokud nepoužije ty správné argumenty, chtějí prosadit odchod strany z koalice už tento měsíc.

Vyplývá to z mailu, který členům rozeslal člen liberecké organizace a bývalý náměstek Petr Pávek, který se staví do čela Bursíkovy opozice.

"Necháme si to vysvětlit a uvidíme," potvrdili podmínku Aktuálně.cz předsedové krajských organizací, kteří podepsali libereckou výzvu k debatě o odchodu do opozice.

Celý dopis, v němž Pávek kritizuje Bursíka ČTĚTE ZDE

Podmínky pro koalici

Právě Pávek předloží v neděli návrh usnesení, které ukládá předsedovi Bursíkovi vypovědět koaliční smlouvu a odstoupit do konce října z vlády se všemi ministry za zelené.

Jestli najde podporu je dnes těžké odhadnout, protože i mezi předsedy "rebelujících" krajů jsou hlasy mírnící další postup.

"Podpořila jsem ten dopis, ale šlo mně o to, že ministryně Kuchtové neměla být dotlačena k demisi," řekla Aktuálně.cz předsedkyně zelených v kraji Vysočina Marie Hronová. "V koalici bychom měli zůstat za určitých podmínek. Musíme si vyslechnout všechny názory," dodala.

Ministři Dana Kuchtová a Martin Bursík na začátku jednání Republikové rady Strany zelených. Na programu byla mimo jiné i debata o setrvání strany v koaliční vládě.
Ministři Dana Kuchtová a Martin Bursík na začátku jednání Republikové rady Strany zelených. Na programu byla mimo jiné i debata o setrvání strany v koaliční vládě. | Foto: Ondřej Besperát

Vedení liberecké organizace už dříve uvedlo, že jednou z podmínek by mělo být, že se situace s nátlakem od koaličních partnerů na odchod zeleného ministra nebude opakovat nebo že se nebudou zvyšovat výdaje na stavby dálnic a snižovat výdaje na vzdělání za tichého souhlasu zelených.

Zelení řeknou podmínky, za jakých zůstanou v koalici ČTĚTE ZDE

Určitě však budou muset zelení ministři ve vládě "přitvrdit". "Koaliční smlouvu změnit asi není reálné, ale musíme začít prosazovat náš program více než doposud. A k tomu potřebujeme informace, které by nám přinesli lidé na postech," řekl Aktuálně.cz předseda pardubické krajské organizace Pavel Křivka.

Obsadit klíčové posty

Právě o tom Pávek v mailu mluví. Zelení by měli chtít náměstkovské posty na všech ministerstvech a také posty v představenstvech firem v majetku státu.

"Členové Strany zelených participovali pouze poskromnu na veřejných funkcích, které s příchodem do vlády dokázaly obsadit ostatní strany a které jsou pro konečnou realizaci politiky strany rozhodující. Nikdy nebyla předmětem vyjednávání účast SZ v orgánech společností s majetkovou účastí státu, které disponují mnohem větším vlivem na dění v zemi než většina ministerstev," píše Pávek.

Dosud vedení zelených odmítalo převzít systém zavedených stran, které se snaží okamžitě po nástupu k moci obsadit svými lidmi posty na ministerstvech. Naposled zelené kritizovali koaliční partneři z KDU-ČSL, že jim odmítají jmenovat jejich náměstky na svá ministerstva. Zelení ale reagovali, že podle nich na všech ministerstvech nemusí mít každý z koalice stranické zastoupení.

Lidovci proti zeleným, chtějí na ministerstva své lidi - ČTĚTE ZDE

"Tady se vykládá, že politika pro nás není kořist, ale poslání. Ale když tam nemáte lidi, neprosadíte nic," řekl Křivka. "Každá strana to dělá. Je to logický požadavek," řekl také předseda strany v Moravskoslezském kraji Vladislav Koval.

Ministr zahraničních věcí - Karel Schwarzenberg - si čekání na prezidenta Bushe krátil kouřením dýmky.
Ministr zahraničních věcí - Karel Schwarzenberg - si čekání na prezidenta Bushe krátil kouřením dýmky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Vadí i nestraník kníže

Kritika se kromě Bursíka snese ale i na hlavu nestranického ministra za zelené Karla Schwarzenberga. Šlechtic vadí některým zeleným ze stejného důvodu jako předseda: Neprosazuje program strany dost razantně.

"Nelze se spoléhat na nestraníky. Proč by ministerstvo nemohl vést slušný člen strany s mandátem," míní Křivka.

"Neudělal zatím ani jeden zelený krok. On tu svoji funkci pojal tak, že reprezentuje Českou republiku v duchu schwarzenberských tradic. Ty jsou z doby napoleonských válek a jsou značně rozdílné od postoje strany zelených. Pochybuji, že četl zelený program," řekl také místopředseda republikové rady Martin Stropnický.

 

Právě se děje

Další zprávy