Zelení řeknou podmínky, za jakých zůstat ve vládě

Martina Macková
1. 10. 2007 20:40
Spory ve straně nastartoval odchod Kuchtové
Uhájí Martin Bursík svou politiku před spolustraníky?
Uhájí Martin Bursík svou politiku před spolustraníky? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Liberec/České Budějovice - Stranu zelených čeká bouřlivý víkend: Musí rozseknout, zda zůstat ve vládě a především - jak v ní zastávat "zelenější" pozice.

Na republikovou radu přitom pojedou mnozí s tím, že chování jejich zástupců ve vládě se musí změnit. Volání po jiném přístupu odstartovalo avizované odstoupení ministryně školství Dany Kuchtové.

Ta se rozhodla odejít z funkce minulý týden poté, co ji zlomila vaz kritika přípravy evropských programů. A podle vlastních slov nebývalý tlak - i od premiéra Mirka Topolánka.

Kdy opustit koalici?

"Chceme si říct, za jakých podmínek a zda setrváme v koalici," říkají liberečtí zelení. Mnohé krajské organizace jim dávají za pravdu.

Při posledním sjezdu strany Bursík ještě jednoznačně ovládl scénu.
Při posledním sjezdu strany Bursík ještě jednoznačně ovládl scénu. | Foto: Ludvík Hradilek

Okamžitý konec spojenectví ODS, KDU-ČSL a zelených nehrozí, za pokračování koalice se už v pondělí večer postavila například vlivná poslankyně Kateřina Jacques. Nejmenší koaliční strana se však chce pokusit změnit "nerovné vztahy" s vládními partnery.

"Je možné, že s požadavkem vystoupení z koalice zůstaneme osamoceni, ale jde nám o zahájení diskuse. Kdybychom jen řekli, že chceme debatovat, nic by se nestalo," řekl Aktuálně.cz předseda liberecké organizace Jan Korytář.

Mluvit o změně koaliční smlouvy nebo o odchodu hodlá i Jiří Guth, mísopředseda jihočeské organizace, ze které vyšla Kuchtová. "Osobně myslím, že to je legitimní a odůvodněný požadavek. V organizaci jsme o tom ale nehlasovali," naznačil v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Bursík na pranýř

Za žádanou "změnou chování v koalici" lze vyčíst kritiku předsedy Martina Bursíka. Liberečtí míní, že není možné, aby se opakovala situace s odstoupením u dalších zelených ministrů.

"Není možné, aby nás partneři tlačili k odstoupení bez významných důvodů nebo bez podezření z trestního činu a předseda tomu podlehl," vysvětlil Korytář.

"Pokud by to tak mělo pokračovat, je lépe z koalice odejít," dodává místopředseda organizace Miroslav Lomič.

Zelení jsou nespokojení nejen s tím, že se Bursík Kuchtové "příliš málo" zastával, ale také s tím, jak vedení prosazuje program strany.

"Ministři vlády se běžně baví o jaderné energetice a my jsme potichu, nic se neděje. Snižují se výdaje do vzdělávání a zvyšují na stavby dálnic. To je naprosto proti našemu programu, přitom jde o jeden z pilířů," vysvětluje Korytář.

"Zatím není k dispozici přehledná analýza plnění našich bodů z koaliční smlouvy, ale z toho, co je známo, někteří členové jihočeské krajské organizace usuzují, že strana nemůže být spokojena," dodal Guth.

 

Právě se děje

Další zprávy