Liberečtí zelení chystají vzpouru kvůli Kuchtové

Martina Macková
1. 10. 2007 11:55
Odstupující Kuchtová: Mým favoritem je Lužný
Jeden z posledních snímků Dany Kuchtové v roli ministryně. Na tiskové konferenci obhajuje své kroky, které učinila pro získání evropských peněz. Za pár dní budou tyto chyby jedním z hlavních důvodů, proč budou politici žádat jejich rezignaci.
Jeden z posledních snímků Dany Kuchtové v roli ministryně. Na tiskové konferenci obhajuje své kroky, které učinila pro získání evropských peněz. Za pár dní budou tyto chyby jedním z hlavních důvodů, proč budou politici žádat jejich rezignaci. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Odstupující ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) hodlá svou funkci složit ve středu po schůzi vlády.

V neděli řekla, koho by ráda viděla na svém místě: Jejím favoritem je její poradce a člen předsednictva strany Dušan Lužný.

Podle Kuchtové je zárukou, že by ministerstvo dál vedla strana jako "zelené." Uvedla to v ČT v pořadu Otázky Václava Moravce. Kromě svého poradce pro vysoké školy Kuchtová jako další jméno, o kterém chce jednat s předsedou strany Martinem Bursíkem, prozradila překvapivě svoji stranickou poslankyni Olgu Zubovou.

Z Liberce zní: Neodcházej

Zatímco si Kuchtová hledá nástupce, ve Straně zelených to vře. Například liberecká základna ministryni požádala, aby svůj krok přehodnotila. Pokud ne, chtějí dokonce v neděli 7. října na Republikové radě strany navrhnout vypovězení koaliční smlouvy.

"Jsme přesvědčeni, že neexistují skutečné důvody pro odstoupení Dany Kuchtové," uvedli členové Rady krajské organizace. "Ministerstvo školství ani školský resort nejsou v žádné skutečné krizi, jde pouze o mocenský boj vyvolaný zejména vidinou evropských miliard," tvrdí.

Liberečtí věří, že s návrhem odejít nezůstanou na sněmu strany osamoceni. "Osobně nevidím důvod, aby zelení v této koalici po odchodu ministryně Kuchtové nadále setrvávali. Tento návrh na radě rozhodně padne a bude se o něm jednat," řekl Právu místopředseda rady krajské organizace Miloslav Lomič.

Kuchtová si podpory libereckých zelených váží, ale svůj postoj nezmění. "Už samozřejmě tu rezignaci měnit nebudu, to už ne," citovaly České noviny ministryni.

Nabídku už dostali

Lužný, který by ji mohl vystřídat, nejprve s přijetím nabídky váhal. Pak ale přijal: "Na nedělním sjezdu se chci ucházet o post ministra. Týden je ale dlouhá doba. Záležet bude také na předsedovi strany Martinu Bursíkovi, který navrhne dalšího kandidáta," prohlásil Lužný pro Deník.cz.

Podle něj je důležité pokračovat v tom, co Kuchtová začala. Soustředit se chce především na reformu systému základních a středních škol.

Kuchtová a Bursík minulý týden uvedli, že nového ministra najdou společně. O svých "seznamech" případných jmen se mají bavit již dnes.

Proč musela padnout ministryně Kuchtová - ČTĚTE ZDE

V médiích se zatím nejčastěji skloňovala jména bývalých rektorů brněnské Masarykovy univerzity  a pražské Univerzity Karlovy - Jiří Zlatuška a Ivan Wilhelm. Kuchtová ale odmítla, že by tyto osobnosti byly na jejím seznamu.

Podle Kuchtové bude případný kandidát už příští víkend potvrzen na Republikové radě Strany zelených. "Bude známo několik jmen, které rada dostane ke zvážení," řekla. "Kolegyně (Zubová, pozn. red.) zatím neměla tolik odvahy, aby se o funkci přihlásila," řekla Kuchtová.

Premiér Mirek Topolánek uvedl, že zvažuje pověřit krátkodobě náměstka nebo dokonce některého jiného ministra, aby resort dočasně vedl. Kuchtová ale míní, že ministra zelení najdou velmi brzy.

Foto: Aktuálně.cz

"Udělám vše pro to, aby ho mohl jmenovat v co nejkratším termínu," dodala.

Myšlenku, že by se do jejího křesla mohla vrátit poradkyně premiéra Miroslava Kopicová, Kuchtová označila za absurdní. "Bude záležet na premiérovi, to je nejdůležitější. Ale paní Kopicová byla jednou ze spoluautorek programu  pro výzkum a inovace a nese velký díl zodpovědnosti za to, že se program vrátil z Evropské komise s připomínkami a s tím, že byl špatně nastaven," řekla Kuchtová.

 

Právě se děje

Další zprávy