Zabil člověka, kandidovat za VV do Senátu přesto může

Martina Machová Martina Machová
5. 8. 2010 16:01
Věcem veřejným minulost kandidáta do Senátu nevadí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý vysoký funkcionář ODS Zdeněk Kubr může kandidovat za Věci veřejné v Liberci do Senátu. Vedení strany nevadí, že před šestnácti lety způsobil smrt člověka.

Na minulost kandidáta upozornil jako první online deník Aktuálně.cz již ve středu. VV nyní Kubra hájí: Prý si svůj trest již odpykal a je zapotřebí na něj pohlížet jako na řádného občana.

"Na rozdíl od jiných politiků, tak se nesnažil z toho vykroutit a nějakým způsobem vyhnout trestu. Myslím, že to, že si tento trest odpykal, je dostatečný trest za to co udělal," zastal se libereckého kandidáta Josef Zieleniec. On sám kandiduje za VV do senátu na Praze 11.

Známý liberecký politik v devadesátých letech způsobil tragickou nehodu, při které zemřel muž, jež měl krátce před svatbou. Soud ho zato poslal do vězení na deset měsíců.

Kubr přejel ve vysoké rychlosti dvojitou dělicí čáru a srazil se s protijedoucím vozem. V té době pracoval jako ředitel liberecké nemocnice.

Někteří svědci u soudu tvrdili, že byl opilý. To se ovšem nikdy nepodařilo prokázat, nadto byly testy na alkohol negativní.

Státní zástupkyně však vyslovila při soudním líčení domněnku, že krevní testy mohly být zmanipulované. Zkouška krve na alkohol totiž neproběhla ihned po nehodě, ale až po třech dnech.

Mezitím ležely Kubrovy vzorky na policii. 

Obviněn ze špatného hospodaření

Dávná autonehoda však není jediným škraloupem na pověsti známého libereckého politika.

Během vlád ODS v libereckém hejtmanství působil Zdeněk Kubr jako šéf krajské zdravotní záchranné služby, která spadá pod kraj. Z funkce musel odejít až po drtivé výhře ČSSD v roce 2008.

Nové vedení kraje jej obvinilo ze špatného hospodaření a zadávání veřejných zakázek. Kubr tvrdil, že šlo spíš o politiku.

"Nebyla mu prokázána vina," říká teď na dotaz Aktuálně.cz místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová.

"Slibovali, jak do konce roku zveřejní audit a podobně, nic nezveřejnili a žádné trestní oznámení se nekonalo. Jen mne pomluvili," komentoval nařčení Zdeněk Kubr.

Žalobu nakonec nepodal

Sám prý zvažoval žalobu, kterou by se proti vyjádřením politických špiček kraje bránil. "Po dohodě s právníkem jsem ale od takových kroků ustoupil a jsem ochoten to kdykoli obhájit," tvrdí.

Že by kauzy z minulosti mohly být střelivem pro politické protivníky, se Zdeněk Kubr nebojí.

"Je to perfektní výzva kandidovat proti Přemkovi Sobotkovi, mému bývalému politickému nadřízenému a v práci podřízenému," řekl Aktuálně.cz Kubr, který z ODS, již na severu Čech pomáhal budovat, odešel teprve letos v březnu.

 

Právě se děje

Další zprávy