VV postavily v boji o Senát muže se šrámem v minulosti

Martina Machová Martina Machová
4. 8. 2010 19:47
Bývalý člen ODS se utká s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou v Liberci
Foto: Ludvík Hradilek

Praha, Liberec - Bývalý člen širšího vedení ODS a výrazná tvář libereckých občanských demokratů Zdeněk Kubr se postaví svému dlouholetému spolustraníkovi Přemyslovi Sobotkovi v říjnových senátních volbách.

Jako svého kandidáta jej potvrdilo grémium Věcí veřejných během svého středečního jednání. Informaci Aktuálně.cz potvrdil zdroj z grémia.

Kubr patří v Liberci mezi známé osobnosti, také kvůli smrtelné dopravní nehodě, kterou ve vysoké rychlosti způsobil v roce 1994. Za svůj čin si odseděl 10 měsíců ve vězení.

Nový kandidát VV byl také kritizován za hospodaření Krajské zdravotní záchranné službě, v jejímž čele stál.

Kubr do strany vstupovat nehodlá, na kandidátce bude figurovat jako nezávislý.

"Je to perfektní výzva kandidovat proti Přemkovi Sobotkovy, mému bývalému politickému nadřízenému a v práci podřízenému," řekl Aktuálně.cz Kubr, který z ODS, již na severu Čech pomáhal budovat, odešel teprve letos v březnu.

"Už jsem Topolánka nemohl vydržet, bylo to nad mé schopnosti to skousnout. Nešlo ale o nějaké bouchnutí dveřmi. V březnu jsem nezaplatil členský příspěvek a poslal straníkům dopis," vysvětloval svůj překvapivý odchod ze strany.

Nehoda a špatné hospodaření

Zdeněk Kubr patří mezi v Liberci mezi známé osobnosti veřejného života. Ne vždy ovšem pouze v kladném slova smyslu.

V roce 1994 způsobil dopravní nehodu, při které zemřel člověk den před svou svatbou. Ve vysoké rychlosti přejel dvojitou dělící čáru a srazil se s protijedoucím vozem. V té době pracoval jako ředitel liberecké nemocnice.

Někteří svědci u soudu tvrdili, že byl opilý. Nikdy se to ovšem nepodařilo prokázat, testy na alkohol byly negativní. Státní zástupkyně však vyslovila při soudním líčení doměnku, že krevní testy byly manipulované.

Kubr z Liberce vyměnil dres ODS za VV
Kubr z Liberce vyměnil dres ODS za VV | Foto: Ondřej Besperát

Zdeněk Kubr byl o tři roky později odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na deset měsíců. Neuspěl ani s žádostí o prezidentskou milost.

Dnes tvrdí, že se své minulosti se nebojí.

"Kdo ze známých lidí si šel něco podobného bez jakýchkoli protestů odsedět," argumentuje s tím, že věc je uzavřená tím, že byl potrestán.

Dávná autonehoda však není jediným škraloupem na pověsti známého libereckého politika.

Během vlád ODS v libereckém hejtmanství působil Zdeněk Kubr jako šéf krajské zdravotní záchranné služby. Z funkce musel odejít až po drtivé výhře ČSSD v roce 2008. Nové vedení kraje jej obvinilo ze špatného hospodaření. Kubr tvrdil, že šlo spíš o politiku.

"Slibovali, jak do konce roku zveřejní audit a podobně, nic nezveřejnili a žádné trestní oznámení se nekonalo. Jen mne pomluvili," říká dnes na osočení špiček kraje v čele se sociálně demokratickým hejtmanem Stanislavem Eichlerem.

Kubr tvrdí, že sám zvažoval žalobu, kterou by se proti nařčením bránil. "Po dohodě s právníkem jsem ale od takových kroků ustoupil a jsem ochoten to kdykoli obhájit," tvrdí.

 

Právě se děje

Další zprávy