Za krajské volby nejvýš 90 milionů. Strany se shodnou

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 2. 2012 19:30
K zavedení finančních stropů pro volební kampaně se kloní většina stran, mimo T0P 09
Omezme výdaje! A kdo to pohlídá?
Omezme výdaje! A kdo to pohlídá? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Politické strany jsou blízko společné dohodě, která určí stropy pro volební kampaně. Platit by mohly už pro letošní krajské volby.

Stropy pro kampaně dlouhodobě prosazuje ČSSD. Teď naposledy se rozhodla, že je prosadí alespoň pro prezidentskou volbu na začátku příštího roku.

Má také poměrně jasnou představu, jak by "stropy" měly vypadat: pro volby do sněmovny a pro volby krajské 80 milionů korun, pro přímou volbu prezidenta 15 milionů korun a u senátních voleb 3,5 milionu na kampaň jednoho senátního kandidáta.

"U krajských voleb jsme o tom ještě podrobně nemluvili, ale dá se to přibližně odvodit z těchto čísel," říká Jeroným Tejc.

Senátní ústavně-právní výbor navrhuje, aby to byla částka 7 milionů na každý kraj, celkem tedy pro krajské volby 91 milionů korun.

Vicepremiérka za Věci veřejné Karolína Peake zase navrhne limit pro sněmovní volby ve výši 100 milonů korun, a to do zákona o financování politických stran.

Peníze na jednoho voliče?

ODS, která se překvapivě k myšlence limitů na kampaně přihlásila ústy svého předsedy a premiéra Petra Nečase v úterý, tuto částku zatím nezpochybňuje.

"Ale musíme si nejdřív ujasnit, jestli by byl strop pro volební kraj, nebo na republiku. Já jsem z Moravskoslezského kraje, který má čtyřikrát víc voličů než Karlovarský. Měl by být tedy strop na voliče? Těžko říct," nastiňuje za ODS možné problémy Zbyněk Stanjura.

"Mě překvapilo, že ODS vůbec souhlasí. Zatím se k našim návrhům stavěla s despektem," neskrývá spokojenost Jeroným Tejc, předseda poslanců za ČSSD.

"Limity byla jedna z věcí, proti které měli naši koaliční partneři až dosud silný odpor," neskrývá uspokojení místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová.

TOP 09: ODS a ČSSD prostě chybí peníze

Zatímco odpor ODS tedy zřejmě tímto padl, TOP 09 se dál netají výhradami.

"ODS i ČSSD teď navrhují stropy proto, že mají problémy s penězi. Spíše než nějaké limity je podstatné, aby výdaje byly veřejně dostupné a transparentní v reálném čase. Aby bylo prostě jasné, jaké peníze, od koho a kam jdou," namítá předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

V tom, jakým způsobem chtějí politické strany limity nastavit, ale může zavládnout chaos.

Vláda momentálně připravuje zákon o financování politických stran. Právě do něj chce vicepremiérka za VV Karolína Peake dostat i stropy pro všechny volební kampaně.

Původně limity návrh z dílny ministerstva vnitra pod správou ODS neobsahoval. "Průhledné kampaně" pak chtěl nastavit až od roku 2015. Teď se snaží strany vše urychlit: krajské volby budou v první půlce října a kampaň se rozjede mnohem dřív.

Legislativní chaos na poslední chvíli

"Máme čas zhruba do června. Pokud zkrátíme lhůty na projednání zákona, stihnout se to dá," je optimistický Zbyněk Stanjura.

Ve vládě a parlamentu už ale létají hned tři návrhy zákonů nebo jejich změn: zatímco vicepremiérka Peake připravuje obecný zákon, ČSSD se zároveň se snaží prosadit strop na prezidentskou kampaň ve speciálním zákoně o volbě prezidenta.

A limity pro volby do poslanecké sněmovny a pro krajské volby tlačí senátoři za ČSSD zase jako novelu zákona o sdružování v politických stranách.

Strany se ale budou muset shodnout nejen na tom, který zákon přijmou jako základ pro diskusi, ale vyřešit i to, kdo a jak bude stropy na kampaně kontrolovat a případně udělovat sankce.

Zákon, na kterém pracuje vicepremiérka Peake, původně počítal s novým úřadem, podle Transparency International ale bohatě stačí parlamentní zmocněnec.

 

Právě se děje

Další zprávy