Politici si utáhnou opasky. Jenže až po dalších volbách

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
29. 9. 2011 19:30
Nový návrh nepočítá s limitem výdajů na volební kampaně
Lákání voličů. Za kolik?
Lákání voličů. Za kolik? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - I politické strany se v éře úspor chystají omezit příliv peněz do svých pokladen, ale na rozdíl od škrtů chystaných vládou to ale nebude tak brzo.

Ministerstvo vnitra už sice připravilo návrh zákona, který má zprůhlednit financování politických stran a hlavně pak volebních kampaní, má to ale háček.

"Zákon měl být předložen do konce roku 2012, ministerstvo vnitra ho bude navrhovat až v roce 2013, navíc s účinností od 1. ledna 2015. Takže by se už financování kampaní jaksi netrefilo do příštích sněmovních voleb," řekla vicepremiérka a předsedkyně Legislativní rady vlády Karolína Peake z Věcí veřejných.

"Proti tomu budu mocně protestovat," slibuje pak v rozhovoru, který poskytla Aktuálně.cz. Upozorňuje také, že původní termín - rok 2012 - je uveden v protikorupční strategii, kterou vláda schválila.

Průhledně? Ano, ale radši až příště

V návrhu, který teď má jít do připomínkového řízení, se skutečně počítá, že "průhledné" kampaně začnou až od roku 2015.

Aktuálně.cz má návrh k dispozici, je napsaný v paragrafovaném znění včetně změn souvisejících zákonů. Přesto nemá dopadnout na krajské ani senátní volby v příštím roce, dokonce ani na další sněmovní volby, které připadají na rok 2014.

Financování těchto voleb by proběhlo postaru.

Politické strany se přitom při každých volbách ocitají v podezření, že jejich kampaň stála ve skutečnosti víc, než samy přiznávají. Většinou tvrdí, že dostávají od mediálních agentur a médií slevy. Po loňských volbách do sněmovny zůstaly stamilionové dluhy.

Billboardová kampaň 2009. Na volby, které nebyly:

Nový úřad, nebo nová trafika?

Ministerstvo vnitra navrhuje, aby vznikl Úřad pro veřejný dohled nad financováním politických stran a politických hnutí, který by sídlil v Praze. V jeho čele by stál předseda s podobným postavením, jaké má prezident NKÚ. Předsedu by na návrh Senátu jmenoval a odvolával prezident republiky.

Úřad by dostával výroční finanční zprávy politických stran, kontroloval je a zveřejňoval. Za porušení nějaké povinnosti by pak stranám a hnutím hrozila pokuta do 50 tisíc korun.

Nově by např. strany nesměly od jednoho dárce přijmout víc než 5 milionů korun ročně.

Nápad zřídit nový úřad ale kritizuje česká pobočka Transparency International (TI), která dostala návrh zákona k připomínkám. Vidí ho jako zbytečně drahé a byrokratické řešení. A navíc i další místo pro vysloužilého politika.

"Lze předpokládat vysokou tendenci politických stran k tomu, jmenovat za předsedu úřadu politického ´veterána´, který bude mít ´porozumění´ pro potřeby politických stran," píše TI ve svém stanovisku.

Kampaně pod drobnohledem?

Průhlednější by měly být volební kampaně. Strana by kvůli nim musela zřídit speciální bankovní účet a pohyby na něm zveřejňovat na webu. Zákon by jí ale žádný maximální limit výdajů na kampaň neukládal.

Zákon by zakázal anonymní kampaně - např. billboardy hanící protivníky, které ale nejsou označené a nikdo se k nim nechce znát. Každý billboard by musel nést značku toho, kdo si ho zadal.

Strany a hnutí by musely úřadu oznámit 10 dní předem, že předvolební kampaň spouštějí.

Tady se TI ptá, proč podobná přísnější pravidla - zveřejňování podrobného účetnictví - nemají platit pro celé financování provozu politických stran.

U billboardů navrhuje, aby je strany musely označit pořadovými čísly, aby strany nemohly uvádět menší počet velkoplošné reklamy a kamuflovat tak náklady. A vyzývá k diskusi, zda billboardy po vzoru Polska v předvolebních kampaních vůbec nezakázat.

Návrh zákona teď má projít standardním připomínkovým řízením na jednotlivých ministerstvech. A může doznat značných změn - třeba i v posunutí termínu platnosti tak, aby se vztahoval už na příští volby do sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy