Sto milionů jako strop na volební kampaň, navrhne Peake

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
16. 2. 2012 16:00
ČSSD chce jít se stropem ještě níž, prosazuje limit 80 milionů
Peake: Sto milionů na vysvětlování stačí.
Peake: Sto milionů na vysvětlování stačí. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vicepremiérka pro legislativu Karolína Peake (Věci veřejné) navrhne zavést jako strop pro volební kampaň do sněmovny částku 100 milionů. Suma by se měla objevit v zákoně o financování politických stran.

Svůj výpočet opírá o peníze, které politické strany dostávají jako příspěvek státu na volební kampaň.

Peake nabízí i konkrétní výpočty: Za volby v roce 2010 inkasovaly politické strany, které získaly alespoň 3 procenta hlasů, od státu celkem půl miliardy korun.

Z toho úspěšné partaje, které mají ve sněmovně své poslance, si ze státních peněz ukrojily přes 424 a půl milionu. Na každého poslance tak připadá částka 2 122 892 koruny ze státní kasy.

Nejsilnější strana ve sněmovně - ČSSD - tak dostala od státu 116 a tři čtvrtě milionu, nejmenší - Věci veřejné - bezmála 51 milionů (za původní počet svých poslanců). V průměru to na pět úspěšných sněmovních stran vychází kolem 84 milionů státního příspěvku.

"I vzhledem k přiznaným nákladům politických stran se tak částka 100 milionů korun jeví jako limit, za který lze realizovat volební kampaň tak, aby bylo možno dostatečně a účinně prezentovat volební programy," doplňuje Peake.

Podívejte se, kolik dostaly strany od státu za všechny volby v roce 2010:

ČSSD: Máme vlastní nástřely

Vicepremiérka tyto částky navrhne v zákoně o financování politických stran, který připravilo ministerstvo vnitra a který původně žádné limity na kampaně neobsahoval.

Mezitím ČSSD pracuje na své vlastní verzi stropů: jako limit pro volby do sněmovny a pro krajské volby navrhuje 80 milionů korun, pro kampaň senátního kandidáta 3 miliony a 300 tisíc korun. Nově pak pro prezidentskou volbu 15 milionů.

"Vycházeli jsme z minulých kampaní, není to přesný výpočet, spíše odhady," upřesňuje předseda sociálně demokratických poslanců Jeroným Tejc.

Limity tlačí ČSSD v horní parlamentní komoře, kde je navrhli její senátoři.

"Návrh byl přijat v prvním čtení, teď musí projít diskusí ve výborech a dojde ke zpřesnění," vysvětluje předseda senátorů za ČSSD Petr Vícha.

Peake: Bude záležet na dohodě stran

To nakonec připouští i vicepremiérka Peake: "Snažím se o nějaký exaktní výpočet, který použiji v mezirezortním řízení, nicméně bude záležet hlavně na dohodě politických stran."

"Je třeba hledat limit, který není příliš nízký a nebude vyzývat k obcházení jinými způsoby a zároveň takový, který nebude jen businessem pro stranu, která by si na příspěvcích za hlasy chtěla jen namastit kapsu," dodává Peake.

V tuto chvíli se zdá, že na limitech pro kampaně se politické strany nakonec shodnou. Proti už není ani ODS, její předseda Petr Nečas dokonce nově požaduje limit už pro podzimní krajské volby. Výhrady má stále TOP 09, podle které nejsou limity řešením, jak kampaně zprůhlednit.

 

Právě se děje

Další zprávy