Hlídat strany nemusí úřad, stačí zmocněnec, říká TI

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 10. 2011 23:08
Protikorupční orgnaizace kritizuje návrh, jak hlídat účetnictví politických stran
TI: Kontrolujme nejen kampaně
TI: Kontrolujme nejen kampaně | Foto: Pavel Baroch

Praha - Česká pobočka Transparency International kritizuje plán ministerstva vnitra, podle něhož by na finance politických stran měl v budoucnu dohlížet nově zřízený úřad.

Klidně by na to stačil parlamentní zmocněnec s malým aparátem, který by byl odborně na výši, říká pobočka světové protikorupční organizace na návrh, který ministerstvo vnitra předložilo dalším resortům.

Nový zákon by měl zprůhlednit financování politických stran a hnutí a především pak volební kampaně. Právě po těch posledních zůstaly stamilionové dluhy a strany se vzájemně podezírají z toho, že neuvedly o výši kampaně skutečné informace.

Proč ne celé účetnictví na webu?

Transparency International se podivuje i nad tím, proč mají politické strany povinně zveřejňovat jen pohyby na svých zvláštních "volebních účtech" speciálně vytvořených pro kampaně.

"Rizika využívání prostředků z korupce či nelegitimního lobbingu se zdaleka netýkají jen předvolebních kampaní," namítá TI a navrhuje, aby se transparentní účty byly povinně vedeny u veškerého účetnictví politických stran.

Tento veřejný dohled je možná účinnější, než zcela nový úřad, soudí Transparency.

Plánovaný zvláštní úřad by měl mít postavení v podstatě na úrovni NKÚ, měl by sledovat kampaně a zveřejňovat partajní účty.

Vytvoření Úřadu pro veřejný dohled nad financováním politických stran a politických hnutí představuje podle TI kontroverzní krok.

Organizace navrhuje, aby nově vzniklý úřad nedohlížel jen na politické strany, ale na všechny veřejné instituce (podobně jako NKÚ). Nebo aby vznikl zmíněný úřad "zmocněnce Parlamentu ČR" pro dohled nad financováním stran s úsporným, ale odborným zázemím.

Nový úřad, nová trafika?

Podle nynějších představ ministerstva vnitra by v čele Úřadu pro veřejný dohled nad financováním politických stran a hnutí stál předseda, kterého by jmenoval a odvolával prezident republiky na návrh Senátu.

Funkční období předsedy by bylo 5 let a nemohl by stát v čele úřadu déle než dvě po sobě jdoucí období. Plat a požitky by měl stejné jako prezident NKÚ.

Úřad by měl "dohlížet na dodržování právní úpravy povinností stran", uveřejňovat na webu zprávy, které by strany musely zveřejnit, "přijímat podněty", navrhovat vládě pozastavení činnosti stran a hnutí a řešit jejich správní delikty.

TI: Nový úřad, nová trafika

Transparency má k této představě ještě dvě základní výhrady.

"Přes odhadovaný malý počet zaměstnanců tohoto úřadu se jedná o řešení drahé a byrokratické," napsal TI ve stanovisku pro resort vnitra.

"Za druhé lze předpokládat vysokou tendenci politických stran k tomu, jmenovat za předsedu úřadu politického ´veterána´, který bude mít ´porozumění´ pro potřeby politických stran," dodává Transparency.

K návrhu nového zákona nyní vydávají připomínky jednotlivé resorty a poté jej projedná vláda. Ministerstvo vnitra má zatím na zatím legislativní proceduru dost času, navrhuje totiž, aby zákon začal platit až v roce 2015 - tedy až po příštích řádných volbách do Poslanecké sněmovny.

Proti tomu se ale už ohradila vicepremiérka Karolína Peake (Věci veřejné), která má ve vládě na starosti koordinaci protikorupčních kroků.

 

Právě se děje

Další zprávy