Vydání Bárty se může zkomplikovat, varuje šéf výboru

Martina Machová Martina Machová
25. 8. 2011 13:14
Podle Tejce může hlasování o vydání Bárty a Škárky zhatit zařazení další sněmovní schůze
Jaroslav Škárka a Vít Bárta, kdysi blízcí straničtí spolupracovníci, nyní nepřátelé.
Jaroslav Škárka a Vít Bárta, kdysi blízcí straničtí spolupracovníci, nyní nepřátelé. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jednání o vydání vlivného člena vládních Věcí veřejných Víta Bárty a jeho někdejšího spolupracovníka Jaroslava Škárky policii se podle šéfa mandátového a imunitního výboru Jeronýma Tejce komplikuje.

Podle něj není vyloučené, že se zbavení imunity protáhne až o několik týdnů.

Může za to zařazení nové mimořádné schůze, která má začít z rozhodnutí předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) jen dvacet minut po zahájení té řádné.

V běžném režimu přitom poslanci za dvacet minut těžko stíhají schválit i samotný program schůze, natož, aby se dostali k prvnímu bodu.

Tím mělo být podle původního plánu právě hlasování o tom, jestli Bárta se Škárkou potřebují v kauze údajného uplácení uvnitř VV ochranu poslanecké imunity.

"Rozuměl bych tomu, kdyby schůze začala dvě tři hodiny po zahájení řádné schůze, takhle se ale může protáhnout vydávání Víta Bárty třeba i o několik týdnů," komentoval zařazení schůze předseda mandátového a imunitního výboru a legislativní expert ČSSD Jeroným Tejc.

Podle něj jde o zbytečnou komplikaci, která v důsledku může vést i k zpochybnění samotné procedury vydávání.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).
Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). | Foto: Ludvík Hradilek

Dlouhá cesta k hlasování

Poslanci se totiž museli v kauze obou zákonodárců již namáhavě vypořádat s nejednoznačností jednacího řádu, na jakém typu zasedání sněmovny lze o vydání či nevydání hlasovat.

A ve svém přesvědčení není sám. Stejně jako Tejc hodnotí zařazení mimořádné schůze krátce po zahájení té původně plánované řádné jeden z hlavních aktérů kauzy - dnes již nezařazený poslanec Jaroslav Škárka.

"Jsem z toho překvapený a nelíbí se mi to. Podle mne jde o špatný krok a vypadá to jako snaha oddálit hlasování někam jinam," míní. Zopakoval opět, že on s vydáním k trestnímu stíhání problém nemá.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka jsou však obavy zbytečné.

"Mimořádná schůze bude přerušena a o vydání Bárty se bude hlasovat během úterý nebo středy. Taková je domluva i s předsedkyní sněmovny," řekl Aktuálně.cz s tím, že tuto strategii zvolila koalice proto, že se obává obstrukcí ze strany ČSSD.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) pak upřesnila, že o vydání obou poslanců se bude rozhodovat ve středu ráno. "Žádné temné síly za tím nehledejte," dodala.

Na to ovšem Tejc kontruje, že neví, kde koalice přišla na to, že socialisté hodlají obstruovat.

Informace o tom, že vůle k vydání neoficiálního šéfa VV Bárty chybí a že by v důsledku mohl vyšetřování uniknout, přinesly před několika dny Hospodářské noviny. Ty napsaly, že si vydání Bárty nepřeje ani šéf kabinetu Petr Nečas, což deníku Aktuálně.cz potvrdili i další členové vedení ODS.

V kuloárech sněmovny se pak spekuluje, že zařazení mimořádné schůze sněmovny těsně po začátku té původní je další doklad dohody, jejíž důsledkem má být nevydání Bárty policii.

"Tak to není, my stále trváme na vydání Víta Bárty. Byl jsem to já, kdo zařadil tento bod jako první," brání se šéfposlanec TOP 09 Gazdík.

O mimořádnou schůzi zažádali předsedové poslaneckých klubů vládní trojkoalice. Na programu je důchodová reforma a další část reformy zdravotní.

 

Právě se děje

Další zprávy