Policejní spis je tendenční, ale vydejte mě, žádá Bárta

Domácí Domácí
23. 8. 2011 12:47
Lídr VV kritizuje práci policie a obrací se na pražské státní zastupitelství
Vít Bárta.
Vít Bárta. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Neformální lídr VV a šéfposlanec klubu Vít Bárta oznámil, že imunitní výbor požádá o své vydání k trestnímu stíhání. A to navzdory tomu, že policejní žádost o vydání považuje za tendenční a nekompletní.

Policie se Bártu chystá obvinit v souvislosti s údajným uplácením svých někdejších kolegů.

"V žádosti o mé vydání například zcela chybí policií pořízená výpověď ministra Josefa Dobeše. Ten přitom jasně mluvil o tom, že si pan Škárka ode mne půjčoval," argumentoval Bárta.

Exministr dopravy zároveň sdělil, že minulý týden vydal podnět na prošetření celého vyšetřování pražskému státnímu zastupitelství.

Nelíbí se mu totiž například i to, že nebyl vyslechnut bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, kterého považuje spolu s Kristýnou Kočí za hlavního strůjce pokusu o vnitrostranický puč ve VV.

V této souvislosti Bárta na tiskové konferenci připomenul, že v podobném duchu hovořil před časem také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"To byla akce tehdejšího předsedy klubu ODS pana Tluchoře, která mu nevyšla. Byla to jeho akce. My jsme se na tom nepodíleli. Oni byli plní naděje, že dostanou větší počet poslanců. Tluchoř byl velice úzce spojen s paní Kočí a oni mysleli, že tím se dostanou na výsluní," citoval Bárta dřívější výrok šéfa TOP 09.

Bárta zopakoval, že je zarážející, že se policie podle něj vůbec nezabývala motivy, které pojmenoval i Schwarzenberg, a nevyslechla "klíčové politické hráče".

"Nevyslechla dle žádosti ani Lukáše Vícha, který zaznamenal skandální svědectví Kristýny Kočí o celé záležitosti. Nevyslechla ani Karolínu Peake, která byla účastníkem klíčových jednání a svědkem vyjádření Kristýny Kočí, že obrátí půjčku v úplatek," pokračoval Bárta. 

Bártovo rozhodnutí kvitovalo vedení VV. "Tento krok odpovídá našemu programu, předsednictvo strany proto doporučí vedení poslaneckého klubu a poslancům VV, aby hlasovali pro vydání Víta Bárty z toho důvodu, aby mohl očistit své jméno," stojí v prohlášení.

Špičky nejmenší vládní strany zároveň zdůraznily, že ani trestní stíhání pro VV není důvodem, že by Bárta nemohl i nadále šéfovat jejich poslaneckému klubu.

Půjčka, nebo úplatek?

Začátkem dubna poslanec a tehdejší místopředseda VV Jaroslav Škárka prohlásil, že dostává od lidí kolem Víta Bárty peníze za loajalitu ke straně.

Bárta přiznal, že peníze Škárkovi dal, ale byla to podle něj půjčka.

Ke Škárkovi se přidala i předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí. Škárka i Kočí byli z VV vyloučeni.

Následně se na veřejnost dostaly informace z dokumentu, podle něhož Bárta jako majitel ABL vstoupil do politiky, aby získal ekonomickou moc. Bárta nakonec podal demisi a z vlády odešel.

Do vysoké funkce se vrátil o několik měsíců později, kdy byl zvolen předsedou poslaneckého klubu VV.

 

Právě se děje

Další zprávy