Vsetínská starostka: Kdo jste brali dávky, odejděte!

Martina Macková
12. 11. 2007 12:31
Ve Vsetíně se demonstruje za morální očistu politiky
Foto: Ludvík Hradilek

Vsetín/Praha - Kauza Jiřího Čunka, který dnes definitivně přestal být členem vlády,  je precedens. Ať odejdou všichni politici, kdo využívali a využívají sociální výhody, vyzvala starostka Vsetína Květoslava Othová.

Na náměstí v jejím městě se za tuto výzvu demonstruje. Sám Jiří Čunek, jehož rezignaci přijal prezident, vybírá s dalšími lidovci svého nástupce na ministersvu pro místní rozvoj. 

Čunek opustil vládu oficiálně kvůli korupční kauze, v níž byl většinu roku obviněn a která byla znovu otevřena, bezprostředním impulsem však bylo později vyvrácené podezření, že bral dávky pro chudé, i když  na jeho účtech  ležely milióny.

Lidovecká starostka v prohlášení, které zveřejnila na webových stránkách města, vyzývá k odchodu i ty, kteří jezdí zdarma městskou dopravou nebo bydlí v levných nájemních bytech.

K výzvě se připojili členové Konfederace politických vězňů. Po Vsetíně se má demonstrovat i 17. listopadu na Václavském náměstí v Praze.

Očista politiky

Už se nebude demonstrovat za Jiřího Čunka, ale za morální očistu české politiky.

"Kauzu Jiřího Čunka vnímám jako precedens a vyzývám proto k odchodu všechny politiky, kteří kdy brali sociální dávky, ač měli postavené domy či úspory na vkladních knížkách, všechny, kteří jezdí městskou hromadnou dopravou zdarma, ač berou královské platy, nebo kteří bydlí v nájemních bytech s dotovaným nájemným, ač jsou jejich příjmy nadprůměrné," uvedla starostka Othová.

Mítinky pořádá s pomocí KPV občanský aktivita Zbyněk Horváth, který například loni organizoval senátní volební kampaň pro Vladimíra Hučína. Ten navíc říká, že odejít by měli i ti, co schvalují zákony,  které volené zástupce zvýhodňují na úkor ostatních občanů nebo zneužívají svého postavení k získání výhod pro sebe nebo své příbuzné.

"A zneužívají svého politického vlivu ke krácení občanů na jejich právech a svobodách," dodává Horváth.

"Jednoduše řečeno: Bereme politiky za slovo. Když už tady zazněla slova o morálce, pak nechť je požadována po všech a ne jen po nepohodlných. Očekáváme proto, že politici budou v očistě pokračovat a dokáží, že jejich proklamace nebyly účelové, ale vycházely z hlubokého vnitřního přesvědčení," míní.

Jiří Čunek na on-line rozhovoru v Aktuálně.cz krátce po své demisi
Jiří Čunek na on-line rozhovoru v Aktuálně.cz krátce po své demisi | Foto: Aktuálně.cz

Děkujeme, odejděte č.2?

Horváth sice začal pod výzvu sbírat podpisy, ale velkou petiční akci, jako byla například před pár lety shromáždění k výzvě "Děkujeme, odejděte!", sám neočekává.

Dnes před vsetínskou radnicí a v sobotu v Praze představí výzvu: Pokračujte v očistě!

"Nechceme trhat rekordy v podpisech, ale spíš upozornit politiky, že se jejich slova mohou obrátit proti nim," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy