Vrátí kraje lidem poplatky i příští rok? Zatím nevědí

Lenka Smyčková
10. 7. 2009 19:48
Peníze jsou schválené jen na rok, politické deklarace termín nemají
Kdo to zvládne sám, vyplní si smlouvu u pultíku u dveří. Jako na poště.
Kdo to zvládne sám, vyplní si smlouvu u pultíku u dveří. Jako na poště. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Více než polovina pacientů krajských nemocnic si nechává od čtrnácti hejtmanství proplácet regulační poplatky. Jde to na základě volebního slibu ČSSD už šestý měsíc. Jestli tu možnost budou mít lidé i příští rok, nikdo neví.

Kraje už na to možná nebudou mít sílu ani peníze. Čelí totiž žalobám soukromých lékárníků, pokutám zdravotních pojišťoven a k tomu snižování příjmů z daní v důsledku ekonomické krize.

Ve Středočeském kraji už strůjce systému, hejtman David Rath, pohrozil, že poplatky hradit pacientům přestane, pokud v předčasných volbách do poslanecké sněmovny na podzim nevyhraje sociální demokracie. Není prý možné déle než rok "čelit tlaku ze strany ODS a zdravotních pojišťoven".

Ostatní sociálnědemokratičtí hejtmani se sice k Rathově proklamaci nepřipojili, podle zjištění Aktuálně.cz přesto v krajích není jasné, jak dlouho budou v dotování regulačních poplatků pokračovat.

Závazky v programových prohlášeních žádný konkrétní termín neobsahují a peníze jsou vyhrazeny jen do konce roku.

Slib plní. Jak dlouho ještě?

Středočeský kraj začal lidem poplatky formou daru vracet jako první už v lednu 2009. "Od nového roku zrušíme v krajem vlastněných nemocnicích zdravotnické regulační poplatky, a to včetně poplatků za recept," slíbila menšinová středočeská krajská rada v programovém prohlášení.

Dar od kraje dnes přijímá většina pacientů. David Rath jim přesto vzkázal, že pokud ČSSD neuspěje v předčasných volbách, můžou o tuto výhodu přijít.

"Pokud by po volbách nová vláda nezaručila zrušení poplatků, tak se obávám, že bychom museli od 1. ledna kapitulovat," řekl nedávno Rath.

Infobox

Krajské nemocnice, které dostaly pokutu od zdravotních pojišťoven za nevybírání poplatků

  • Kladno, Mladá Boleslav, Kolín, Příbram, Benešov, Pardubice, Chrudim, Ústí nad Orlicí, Havířov, Karviná, Krnov, Nový Jičín, Opava, Přerov, Prostějov, Šternberk, Zlín, České Budějovice, Český Krumlov, Písek, Prachatice, Strakonice, Tábor, Jičín, Trutnov
  • nejnižší pokuty - 20 tisíc korun
  • nejvyšší pokuty - 65 tisíc korun

Krajské lékárny, kterým soud předběžným opatřením zakázal vracet poplatky

  • Opava, Nový Jičín, Havířov, Mladá Boleslav

Poprvé se tak ukázalo, že slib, se kterým ČSSD drtivě vyhrála loňské krajské volby, nemusí být věčný. A lze to vyčíst i z opatrných formulací v programových prohlášeních krajů.

Jediný Zlínský kraj má v prohlášení konkrétně uvedeno, že bude lidem poplatky vracet skutečně až do doby jejich zrušení. Ostatní kraje to, jak dlouho budou za lidi poplatky platit, neupřesnily.

A například v Ústeckém kraji hejtmanka Jana Vaňhová přímo deklaruje, že "příslib platí do doby jeho veřejného odvolání".

Rozdílné přístupy a úvahy o budoucnosti náhrad za poplatky v krajích dokumentuje i dnešní zpráva z Karlových Varů. Tamní hejtmanství oznámilo, že bude proplácet poplatky nejen v krajských, ale ve všech lékárnách.

Přiznává však, že ho k tomu vedou technické důvody. Jeho jediná krajská lékárna je přetížena lidmi, kteří chtějí na poplatcích ušetřit. Důvodem jsou i soudní spory, které s hejtmanstvími úspěšně vedou privátní lékárny.

Kraje doufají ve zrušení poplatků

Na dotaz Aktuálně.cz, zda se počítá s proplácením poplatků v krajských zařízeních i příští rok, odpověděla většina hejtmanství opatrně. "Touto otázkou se zastupitelstvo kraje zatím nezabývalo," uvedla například mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Dodala jen, že proplácení poplatků je limitováno zákonnými normami a schváleným rozpočtem kraje Vysočina. "Ten je pouze na tento rok," upřesnila.

Liberecký kraj připustil, že uvažuje o tom, že další rok už poplatky vracet nebude. "Předběžně s proplácením těchto poplatků již nepočítáme,"sdělila mluvčí Libereckého kraje Květa Šírová.

Jako důvod uvedla, že kraj očekává "takové legislativní změny, pro které již tyto úhrady nebudou mít důvod". Doufá tedy ve zrušení nebo alespoň pořádné ořezání poplatků na celostátní úrovni, podobně jako další kraje.

"Zásadním faktorem je rozhodnutí poslanecké sněmovny ve věci regulačních poplatků," uvedla například Veronika Królová z jihočeského hejtmanství.

Severní Morava má peníze i na příští rok

O něco jasněji má zatím jen Moravskoslezský kraj. Ten již má v návrhu rozpočtu na rok 2010 položku "finanční prostředky na úhradu regulačních poplatků za občany ve zdravotnických zařízeních kraje" ve výši 55 milionů korun.

"Je to ovšem návrh rozpočtu. Schválen by měl být  koncem roku 2009," sdělila mluvčí kraje Šárka Vlčková.

Padesát milionů na poplatky tak ještě není jistých. "V případě, že by ČSSD vyhrála podzimní volby, poplatky by byly  legislativně  zrušeny. V opačném případě musí být rozhodnutí o dalším proplácení poplatků důsledně zváženo," vysvětlila mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy