ČSSD ve Varech zaplatí lidem poplatky v každé lékárně

dom, čtk
10. 7. 2009 16:27
Hejtman Karlových Varů Josef Novotný hodlá rozšířit proplácení zdravotnických poplatků, s nímž socialisté vyhráli loni na podzim drtivě krajské volby
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Karlovy Vary - Hejtman Karlových Varů Josef Novotný se vydal opačnou cestou než jiní kolegové z ČSSD a hodlá rozšířit proplácení zdravotnických poplatků, s nímž socialisté vyhráli drtivě loni na podzim krajské volby.

Zatímco tři měsíce před dalšími podzimními volbami středočeský hejtman David Rath naznačil voličům, že v případě prohry ve volbách do sněmovny by napřesrok už nemusel mít na splnění někdejšího slibu peníze, v Karlových Varech hejtmanství oznámilo, že bude proplácet poplatky nejen v krajských, ale ve všech lékárnách.

Přiznává však, že ho k tomu vedou technické důvody. Jeho jediná krajská lékárna je přetížena lidmi, kteří chtějí na poplatcích ušetřit.

Půvab soudní moci

Důvodem jsou i soudní spory, které s hejtmanstvími úspěšně vedou privátní lékárny.

Těm ubývá zákazníků, kteří míří do krajských lékáren, kde jsou léky bez poplatku. Cítí se diskriminovány v podnikání a soudy se jich opakovaně zastaly.

Karlovarská radní pro zdravotnictví Berenika Podzemská také ČTK řekla, že by se kraj mohl kompenzací poplatků všem pacientům případným soudním sporům se soukromými lékárnami vyhnout.

Česká lékárnická komora i Grémium majitelů lékáren ihned řekly, že se jim plán Karlovarského kraje líbí.

Raději opatrně

Sociální demokraté naznačili, že jejich předvolební taktika loni spočívala v tom, že na nějakou dobu za občany v krajských nemocnicích poplatky uhradí a pokusí se je zrušit.

V roli opozice se to nedaří a tři měsíce před volbami není jisté, zda to bude moci udělat sociální demokracie z pozice vládní strany - preference voličů jsou totiž zatím vyrovnané.

Ostatní hejtmani jsou proto dnes s názorem na budoucnost proplácení někde mezi Rathem a Novotným. Otázce, zda by jejich krajské rozpočty utáhly proplácení poplatků i napřesrok, se spíše vyhýbají.

Palas to nevidí

Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas pak dnes na dotaz ČTK řekl, že s něčím takovým, co navrhuje jeho karlovarský kolega Josef Novotný, rozhodně nepočítá.

"Myslím si, že každý zřizovatel lékárny, ať už je to privátní subjekt, kraj nebo stát, může k tomu přistoupit jako my, to znamená poskytovat svým pacientům a svým klientům dar. Nevidíme tedy důvod, proč bychom klientům privátních lékáren dávali dar, oni to mohou dělat stejně tak, jak to děláme my," uvedl.

Karlovarský kraj letos podle ČTK na vracení poplatků vyčlenil 30 milionů korun. Kolik peněz by mohl nový postup vracení poplatků v lékárnách kraj stát, je zatím těžké odhadnout.

Kup si známku, my ti vrátíme

Karlovarský kraj zatím neupřesnil, jak přesně by poplatky z lékáren vracel, ale podle toho, co řekl hejtman dnes, by to mohlo potěšit zejména Českou poštu.

"Lidé si koupí léky v jakékoli lékárně a ústřižek spolu s žádostí o vrácení poplatku pošlou na kraj. My jim zpětně buď na účet nebo složenkou peníze pošleme," řekl hejtman s okamžitým dovětkem, že přesná pravidla vracení poplatků zatím kraj teprve připravuje.

Agentura ČTK pak doplňuje, že nevýhodou navrhovaného opatření bude to, že si lidé budou muset buď z webových stránek kraje nebo v krajských nemocnicích vyzvednout formulář, vyplnit jej a poslat spolu s ústřižkem z lékárny.

"Pro řadu pacientů to bude příliš komplikované a navíc budou muset zaplatit za poštovné," píše agentura.

To by zase mohlo být výhodné pro krajskou kasu. "Odhadujeme, že by o vrácení poplatku mohlo požádat tak 20 procent pacientů," řekla ČTK hejtmanova náměstkyně Podzemská.

 

Právě se děje

Další zprávy