Lidovci navrhují změnu poplatků. Ulevit chtějí dětem

Domácí Domácí
4. 6. 2009 12:34
S návrhem přichází nový lidovecký šéf Cyril Svoboda
Foto: Ondřej Besperát

Praha - V Senátu nyní čekají na projednání dva návrhy týkající se regulačních poplatků ve zdravotnictví.

První počítá s omezením plateb za děti a seniory, druhý dokonce s úplným zrušením. Před třemi týdny je tam poslali poslanci ČSSD a KSČM.

"Oba tyto návrhy jsou špatné, navíc na nich neexistuje politická ani celospolečenská shoda," tvrdí nový šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Lidovci, z jejichž řad pochází bojovník proti poplatkům Ludvík Hovorka, proto nyní přicházejí s vlastním - prý kompromisním - návrhem.

Chtějí, aby se poplatek za recept snížil na 20 korun. "Dvacetikorunová mince by tak byla pevně stanoveným manipulačním poplatkem povinně vybíraným každou lékárnou za jeden recept. Ostatní poplatky za položku na receptu by byly zrušeny," vysvětlil Svoboda.

Zastavte chaos v krajích

Tím ale navrhované změny nekončí. Starobním a invalidním důchodcům by se zrušily poplatky za návštěvu lékaře, za recept, pohotovost a pobyt v nemocnici by zůstaly.

V ordinacích by neměli platit ani dárci krve a kostní dřeně. U dětí do 19 let jde návrh ještě dále - měly by platit pouze za recept v lékárnách.

Svoboda zároveň brojí proti neplacení poplatků v krajských nemocnicích a lékárnách, k němuž začátkem roku přistoupily kraje pod vedením sociálnědemokratických hejtmanů. "Tento chaos, který vznikl díky postupu ČSSD, musí co nejdříve skončit," míní.

<>

 

Právě se děje

Další zprávy