Volební preference: Sílí jen Zelení

Vendula Křížová
24. 3. 2006 14:01
Praha - Další z výzkumů volebních preferencí v řadě potvrdil únorový trend. Zelení berou voliče všem ostatním stranám, kromě komunistů. Uvnitř: GRAF
Předseda Strany zelených Martin Bursík
Předseda Strany zelených Martin Bursík | Foto: Ludvík Hradilek

Otevřenou otázku: "Představte si, že by příští týden byly volby do Poslanecké sněmovny. Pokud byste k volbám šel, kterou stranu byste volil?" položila druhý březnový týden společnost CVVM devíti stům sedmdesáti lidem starším 18 let.

Foto: Aktuálně.cz

Z jejich odpovědí vyplynulo, že volby do Poslanecké sněmovny by vyhrála ODS s podporou 25,5 procent voličů. Druhý největší počet křesel by získala ČSSD, kterou by volilo 21 procent lidí. KSČM má podporu 12,5 procent, Zelení deset procent.

Do sněmovny by se v březnu dostala ještě KDU-ČSL s 6,5 procenty hlasů. Další strany zatím nepřekročily pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní komory parlamentu.

Zelení a komunisté posílili

Z průzkumu také vyplývá, že jedinou stranou, které výrazně přibylo voličů (bez ohledu na tříprocentní statistickou chybu), jsou Zelení. Od únorového průzkumu CVVM, kdy stranu chtělo volit šest procent voličů, si polepšila na deset procent.

Voliči přibyli také komunistické straně, a to o jedno procento. KSČM má ovšem stabilní voličskou základnu kolem dvanácti procent, a nejde proto o výrazný posun. S poklesem voličské přízně však stále bojují nejsilnější parlamentní strany. ČSSD klesly preference o dvě procenta, ODS dokonce o tři.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

ROZHOVOR

Předvolební průzkumy jsou spíše pseudoudálosti - preference se totiž stále mění. Existuje spousta zajímavějších témat, říká v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz vedoucí CVVM Jiří Vinopal. Kompletní rozhovor - čtěte ZDE.

K volbám by podle CVVM šlo 66 procent dotázaných s volebním právem. Rozhodně chce volit zhruba polovina z nich. Deset procent voličů je rozhodnuto k volbám rozhodně nejít.

Volební průzkumy se liší, ale jen málo

Obdobné průzkumy volebních preferencí v březnu provedlo také Středisko empirických výzkumů (STEM) a agentura Factum Invenio. Všechny upozorňují na to, že je nutné počítat s tříprocentní statistickou chybou.

Podle průzkumu STEM, který probíhal od prvního do osmého března mezi sedmnácti sty lidmi, by volby vyhrála ODS (26,7 procent lidí), ČSSD by byla druhá s podporou 21,8 voličů, třetí by byla KSČM s 12,4 procenty. Stranu zelených by volilo 9,4 lidé a KDU-ČSL 6,1 procent voličů. K volbám by podle STEM šlo 53 procent lidí, rozhodnuto nejít je 15 procent voličů.

Od desátého do patnáctého března probíhal výzkum společnosti Factum Invenio. Toho se zúčastnila bezmála tisícovka lidí. ODS by volilo 29,8 procent z nich, ČSSD 26,5 procent, KSČM 17,8 procent, Stranu zelených 9,1 procent a KDU-ČSL by volilo 8,8 lidí. I podle Factum Invenio se k volbám chystá jít 53 procent lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy