ČSSD ztratila, Zelení mají šest procent

Vendula Křížová
1. 3. 2006 15:26
Praha - Nový průzkum CVVM potvrdil trend ze začázku února. Strana zelených má podporu šesti procent voličů. Uvnitř: GRAF

Infobox
Autor fotografie: www.zeleni.cz

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

Profil Strany zelených

Jediná strana, které voliči ubyli, je ČSSD. Nejvíce hlasů by v případných únorových volbách dostala ODS. Nyní ji podporuje 28,5 procent voličů. ČSSD oproti lednu, kdy měla podporu 27 procent, ztratila. V únoru by ji volilo 23 procent lidí.

Do Poslanecké sněmovny by se dostali ještě komunisté s 11,5 procenty a lidovci se sedmi a půl procenty.

Překročení psychologické hranice: spouštěcí mechanismus

Podle autora průzkumu Daniela Kunštáta z CVVM se voliči Strany zelených přestali bát, že by jejich hlasy propadly, protože by se Zelení nedostali do sněmovny.

Foto: Aktuálně.cz

"Informace o tom, že Straně zelených rostou preference a že by se již dostala do sněmovny, které lidé dostávali z předchozích dvou průzkumů, působily jako spouštěcí mechanismus," říká Kunštát.

Zelení překročili pětiprocentní psychologickou hranici v průzkumu agentury STEM před třemi týdny. Tato informace byla zveřejněna zhruba v polovině terénního průzkumu CVVM a vyhodnocovaná data nyní ukazují, že na to lidé citlivě zareagovali.

Dokud veřejnost neměla "potvrzení o smysluplné volitelnosti zelených", tak ji dávali tradičně méně než 3,5 procenta. Jakmile se ale dozvěděli, že "Zelení míří do sněmovny", začala druhá polovina dotazovaných v rámci průzkumu CVVM této straně dávat své preference.

Bursík: volitelný lídr

Podle odborníků má hlavní zásluhu na úspěchu Zelených jejich předseda Martin Bursík. Ten byl sice zvolen již na podzim loňského roku, ale několik měsíců trvalo, než si voliči uvědomili, že v čele strany je.

"Bursík se nyní mnohem více objevuje v médiích. Navíc je to osobnost a umí, narozdíl od svých předchůdců, srozumitelně vyjádřit své názory. Pro voliče je toto ten volitelný lídr," říká Kunštát.

Autoři výzkumu dále upozorňují na fakt, že Zelení "přebrali" voliče sociálním demokratům. ČSSD je jedinou stranou, které preference klesly a nijak závratně se nezměnil ani podíl nerozhodnutých voličů.

"Voliči Zelených se rekrutují především mezi mladými, liberálními a městskými obyvateli. Ti dosud přelévali své prefernece mezi ČSSD a ODS. Když však nyní vidí, že by se Zelení do sněmovny dostali, dávají své hlasy jim," dodává Daniel Kunštát.

Na otázku "Představte si, že by příští týden byly volby do Poslanecké sněmovny. Šel byste volit?" odpovědělo v únorovém průzkumu kladně 67 procent a 26 procent dotázaných záporně. Sedm procent lidí nebylo rozhodnuto, zda by k volbám šlo.

 

Právě se děje

Další zprávy