Důvěra v politiky: Kam zmizela opozice?

Vendula Křížová
14. 3. 2006 18:20
Praha - Lidé nejvíce důvěřují prezidentu Klausovi, těsně za ním se drží Vítězslav Jandák. A opozice? Její lídr skončil až devátý. Uvnitř: GRAFIKA.
Předseda vlády Jiří Paroubek a ministr kultury Vítězslav Jandák v Paláci Žofín 1. prosince 2005.
Předseda vlády Jiří Paroubek a ministr kultury Vítězslav Jandák v Paláci Žofín 1. prosince 2005. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu CVVM, kterého se v půli února zúčastnilo 1078 respondentů starších 15 let.

Odpovídali na otázku: "Kterému z následujících politiků důvěřujete a kterému ne."

Předložený seznam obsahoval jména 26 politiků: Všech členů vlády, prezidenta, předsedů Senátu a Poslanecké sněmovny, předsedů parlamentních stran, předsedy Ústavního soudu i eurokomisaře Špidly.

Šéf ODS Mirek Topolánek mezi nimi nijak nezabodoval.

Graf ukazuje poměr hlasů vyjadřujících důvěru a nedůvěru jednotlivým politikům.
Graf ukazuje poměr hlasů vyjadřujících důvěru a nedůvěru jednotlivým politikům. | Foto: Aktuálně.cz

"Vlastně to není překvapující," uvedl v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz autor průzkumu Daniel Kunštát z CVVM. "Mirek Topolánek má stálou důvěru zhruba třetiny populace, a to i v době, kdy měla ODS silné volební preference, tedy v letech 2004 a 2005."

Topolánek je podle jeho slov důvěryhodný pouze pro stabilní voliče občanské demokracie. "Jiné voliče oslovit a získat si jejich důvěru nedokáže," dodává.

Za populárního politika výzkumníci v českém prostředí považují každého, kdo má důvěru více než 35 procent lidí. "Takový politik ale nutně musí dokázat rozprostřít svou popularitu nejen mezi voliče své strany," říká Kunštát.

To se povedlo například ministru kultury Vítězslavu Jandákovi, kterému důvěřuje 64 procent dotázaných. Do politiky přišel už jako "známá" tvář, což mu významně pomáhá.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

DÁLE ČTĚTE

ROZHOVOR

...Udělat přesnou předvolební prognózu je velice obtížné, říká vedoucí CVVM Jiří Vinopal...

Ostatní noví politici mají těžší startovací pozici. Například ministryně informatiky Dana Bérová má důvěru jen 14 procent lidí.

Celkově však lidé za nejdůvěryhodnějšího politika považují i nadále prezidenta Václava Klause, který získal 68 procent.

Popularitu zaručí bodrost

"Jandák především dokáže mluvit obyčejným jazykem a lidem imponuje lidová mluva, která je jim blízká. Je to také "muž činu" podobně jako premiér Jiří Paroubek a dokáže reflektovat témata, která konvenují s názorem veřejnosti - například když se vyjádřil pro zrušení Senátu," uvádí důvody popularity ministra kultury Daniel Kunštát.

Ani ministryně Petra Buzková není na čelných místech výjimkou. Na třetím místě se s 47 procenty umístila i přesto, že školství stálo v posledních měsících bokem hlavních témat.

"Má stabilní důvěru. Jednak proto, že je žena a tak trochu bílá vrána mezi politiky. Hlavně ale vystupuje velmi nekonfliktně," říká Kunštát. Nižší popularitu než ona měl premiér Jiří Paroubek. Tomu důvěřuje 44 procent dotázaných.

Nedůvěra převažuje

Autoři výzkumu na závěr zhodnotili počet pozitivních a negativních hlasů jednotlivých politiků. Jen šest z nich má celkově převažující kladné hodnocení: prezident Václav Klaus, ministři Vítězslav Jandák, Bohuslav Sobotka, Petra Buzková a Dana Bérová a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Naopak mezi osobnosti se silně převažující nedůvěrou se řadí Vladimír Špidla, David Rath, Mirek Topolánek, Karel Kűhnl, Miroslav Kalousek, Pavel Němec a Vojtěch Filip.

Některé členy kabinetu, jmenovitě ministry Radko Martínka, Danu Bérovou, Jiřího Havla, Jana Mládka a místopředsedu vlády Pavla Zářeckého, neznalo v únoru 59 až 73 procent dotázaných.

 

Právě se děje

Další zprávy