ČSSD znovu hrozí ústavním soudem. Kvůli církvím

Martina Macková
6. 5. 2008 13:35
Opozice si oblíbila ústavní stížnosti
Jiří Paroubek se ujal slova...
Jiří Paroubek se ujal slova... | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Opozice chystá další podání ústavní stížnosti. Tentokrát v případě, že parlament přijme zákon, kterým se stát vyrovnává s církvemi.

ČSSD v úterý oznámila, že bude chtít po Ústavním soudu zrušení zákona, protože stát nedoložil, že vrací skutečný majetek, který byl církvi po roce 1948 zabaven.

Jak vládní a církevní komise došly k sumě 83 miliard korun, která má být náhradou za nevydaný majetek, požadoval vysvětlit minulý týden i koaliční poslanec Vlastimil Tlustý (ODS). Kvůli doplnění zákona sněmovna projednávání přerušila.

Vlastimil Tlustý nakonec pro reformu hlasovat bude.
Vlastimil Tlustý nakonec pro reformu hlasovat bude. | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
Tlustý opět odmítl hlasovat pro vrácení majetku církvím
Upravený církevní zákon půjde do sněmovny příští týden

Zákon zavádí nerovnost

Sociální demokraté nyní představili návrhy, jak zákon pozměnit. O svých plánech chtějí jednat s vládní koalicí. Zároveň ale pohrozili vládě stížností a církvím tím, že po vyhraných volbách zákon okamžitě zruší.

"Zákon znerovnoprávňuje ostatní restituenty, kteří dostali náhrady podle vyhláškových cen. Zavádí nerovnost, jakousi kategorii vyvolených, kteří dostanou jinou částku než obyčejní lidé," řekl poslanec David Rath.

Podle ČSSD vládní komise, která jednala o vyrovnání, vypočetla náhradu tak, že jeden hektar půdy vychází na 445 tisíc korun. "Zatímco cena hektaru orné půdy u Prahy je dnes sto tisíc korun a na úrodné Moravě u Rakvic 90 tisíc korun," doplnil předseda strany Jiří Paroubek.

Vlčnovský křížek.
Vlčnovský křížek. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Církevní restituce: Ceny za pozemky jsou luxusní
Podle právníků opozice nabízí stát církvi miliardy, které jí nepatří

Po volbách? Legitimní očekávání

Předseda ČSSD, který je sám členem Církve československé husitské, říká, že už dnes musí každá církev počítat s tím, že po vyhraných parlamentních volbách ČSSD zákon zcela zruší.

"Pokud vláda prosadí zákon silou, uplatníme tzv. zákonné ohrazení. Nebudeme se cítit být zákonem po volbách vázáni, změníme ho a dosáhneme ústavní zásady legitimního očekávání. Na to jsme upozornili už před prezidentskou volbou," řekl Paroubek.

Podle něj on sám ve své církvi o vyrovnání s dalšími členy diskutuje. "Zachovávám si zároveň vlastní názor. Zákon by se měl celý změnit," dodal.

Exministr zdravotnictví David Rath skončil po 37 minutách. "Vláda Mirka Topolánka škodí naší republice, vláda Mirka Topolánka škodí drtivé většině našich občanů, vláda Mirka Topolánka je ostudou naší země, vláda Mirka Topolánka je tady přes čas a měla by odejít."
Exministr zdravotnictví David Rath skončil po 37 minutách. "Vláda Mirka Topolánka škodí naší republice, vláda Mirka Topolánka škodí drtivé většině našich občanů, vláda Mirka Topolánka je ostudou naší země, vláda Mirka Topolánka je tady přes čas a měla by odejít." | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

ČSSD už dříve uvedla, že nesouhlasí s vyplácením náhrad, které vláda hodlá rozložit na 60 let s úrokem 4,85 procent. Chce církve vyplatit do pěti let z výnosů privatizace. A peníze by spravovala na návrh opozice nadace, ne samotné církve.

Doplnění? Nestačí

Stejně jako poslanec Tlustý a další dva občanští demokraté si opozice myslí, že by vláda měla lépe doložit, jak k výpočtu náhrad došla a jaký konkrétní majetek bude církvím vracet.

Sněmovna by dnes měla znovu o církevním zákoně jednat, není to však jisté. Koalice nemá dostatek hlasů na to, aby zákon poslala do dalšího čtení. Tři koaliční poslanci a obě opoziční strany už daly najevo, že jim doplnění nestačí a zákon chtějí zamítnout.

"Nečekal jsem zázraky od doplnění, ale vláda nesplnila to, co po ní sněmovna žádala. Budeme hlasovat proti," řekl Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy