Vláda zamítla plán socialistů. Vyšší důchody však budou

Petr Holub
26. 3. 2008 15:00
V srpnu dostanou důchodci 465 korun přidáno
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V srpnu se každému důchodci zvýší penze o 465 korun. U průměrného důchodu to znamená navýšení pět procent a do konce letošního roku tak každý ze 2,8 milionů důchodců dostane navíc 2325 korun.

Takové zvýšení navrhuje vláda a kabinet Mirka Topolánka dnes odmítl návrh bývalého ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha z ČSSD, aby důchodci dostali jednorázový doplatek šest tisíc korun.

Vláda odmítla o návrhu ČSSD diskutovat, i když bude potřebovat pomoc jejích poslanců, aby svůj vlastní plán na vyšší důchody prosadila.

Premiér totiž příští úterý doporučí sněmovně, aby se důchody zvedly podle koaličních plánů. Navrhne, aby se o tom rozhodlo ve zkrácené proceduře s pouze jediným hlasováním.

Veto se nechystá

Sociálních demokratů je ve sněmovně dost na to, aby zkrácené jednání vetovali, ale nejspíš to neudělají. 

"Tuto možnost nevyužijeme," říká exministr Škromach. "Tím bychom ohrozili možnost, aby vůbec důchodci letos dostali přidáno."

Vláda odmítla Škromachův návrh zejména s argumenty, že by takové přidání důchodcům bylo velmi drahé. "Tím by se důchodový systém zruinoval," vysvětlil rozhodnutí vlády premiér.

Vládní návrh zvýšení penzí bude státní rozpočet stát 6,6 miliardy. Návrh sociálních demokratů by stál 17 miliard a vyčerpal by tedy skoro všechny rezervy na důchodovém účtu.

Sociální demokraté budou podle Škromacha k zákonu prosazovat usnesení, aby vláda nezvýšila důchody jen o 465 korun od srpna, ale o 670 korun od června. Doporučení sněmovny však může vláda ignorovat.   

Dvě varianty, jak přidat

Vláda zatím nerozhodla o tom, podle jakého vzorce se budou důchody zvyšovat. "Zatím není nic určeno," uvedl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Existují dvě extrémní možnosti. Podle první z nich se zvýší všechny penze o 465 korun bez ohledu na to, jak velký starobní či invalidní důchod dosud lidé brali.

Podle druhé varianty se zvýší všechny penze o šest procent. Na valorizaci by tedy nejvíc vydělali lidé, kteří v aktivním věku do penzijního systému přispěli nejvíc.

Nečas však vládě návrh na zvýšení důchodů předloží až ve chvíli, kdy bude schválen zákon, který vládě valorizaci umožňuje.  

 

Právě se děje

Další zprávy