ODS přidává 465 korun k důchodům, ČSSD chce víc

Petr Holub
28. 2. 2008 17:45
Důchody se zvýší nejpozději v srpnu
Petr Nečas: Jsem pro rovnostářské penze.
Petr Nečas: Jsem pro rovnostářské penze. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Důchody se zvýší nejpozději v srpnu. Nestojí tomu nic v cestě.

"Chceme penze zvýšit o 465 korun měsíčně," zdůraznil vicepremiér a ministr sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Doplnil, že by chtěl valorizovat takovým způsobem, aby pokud možno každý důchodce dostal navíc stejnou částku. Pokud by se zvýšené důchody letos vyplácely pět měsíců, dostane tak každý penzista od státu skoro o dva a půl tisíce korun víc, než se původně plánovalo.

S obdobným plánem přišla počátkem týdne sociální demokracie. "Každý důchodce by měl dostat jednorázově šest tisíc korun," navrhuje první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Když dva dělají totéž

Obě největší strany svůj nápad rovněž podobně zdůvodňují. "Naše otevřená ekonomika je náchylná k inflačním tlakům," upozornil Nečas. Ceny se od srpna do ledna zvýšily o 5,1 procenta, proto je nutné reagovat zvýšením důchodů.

Vicepremiér proto dnes navrhl vládě změnu penzijního zákona, který bude ministry napříště zavazovat, aby po každém pětiprocentním zvýšení cen automaticky zvýšili penze.

Nové hranice odchodu do důchodu

  • 65 let - muži, ženy a matky s jedním dítětem
  • 64 let - matky s dvěma dětmi
  • 63 let - matky se třemi dětmi
  • 62 let - matky se čtyřmi a více dětmi

Čtěte více:

"V lednu se zvýšily výdaje rodin důchodců proti loňsku o devět procent. Penze šly nahoru o necelé čtyři procenta," říká sociální expert ČSSD Zdeněk Škromach.

Se Sobotkou už navrhli zákonnou novelu o mimořádném důchodu, která by se stejně jako Nečasův návrh mohla objevit na programu březnové schůze sněmovny.

Sedm nebo sedmnáct miliard

Obě velké strany se musí dohodnout na společném postupu ve sněmovně, protože rychlé projednání důchodů může každá z nich podle jednacího řádu zablokovat. I když je kompromis prakticky jistý, nenastane automaticky.

"Sociální demokraté navrhují nesystémové řešení. Jejich mimořádný důchod by přišel důchodový účet na 17 miliard korun. Tím bychom se letos dostali do sedmimiliardového mínusu," kritizuje své konkurenty Nečas. Jeho vlastní zvýšení by stálo 6,6 miliardy a letošní důchodový účet by tak zůstal v téměř čtyřmiliardovém přebytku.

ČSSD naopak považuje vládní plán za příliš opatrný. "Přinesl by na jedné penzi v průměru něco přes dvě stě korun měsíčně navíc. To nestačí," říká rezolutně Škromach.

Tvrdí, že jeho návrh zvýší penzijní výdaje cca o 12 miliard a upozorňuje, že peníze jsou k dispozici, protože penzijní systém měl už loni desetimiliardový přebytek.

Sobotka nabízí kompromis: zvýšit penze o 465 korun už od června, případně od května. Technicky by se to zvládnout dalo.          

V listopadu jsou volby

Spor o termín zvýšení má politický rozměr. "My jsme chtěli důchody víc zvyšovat už loni. ODS to chce učinit až v srpnu, aby vypadala dobře před listopadovými krajskými volbami," míní Škromach.

Občanští demokraté ovšem tvrdí, že zvolili systémový přístup. Změna pravidel pro mimořádné důchody bude platit i v příštích letech. ČSSD podle nich jen opakuje svůj nesystémový postup z jara 2004, kdy Špidlova vláda zvýšila všechny penze o tisíc korun těsně před volbami do evropského parlamentu.

Politickou motivaci prozrazuje i fakt, že obě strany chtějí přidat všem penzistům stejně. Každý hlas platí.

To je proti dosavadnímu trendu vývoje penzijního systému, který zvyšoval rozdíly mezi vysokými a nízkými důchody. Postupně se tak zavádělo pravidlo, podle kterého by lidé dostávali důchody stále víc podle toho, kolik předtím do systému odvedli.

Víc rovnostářská ODS

Pokud projde Nečasův návrh, nastane trend k většímu rovnostářství. Kdo například bral v minulém roce osmitisícový důchod, dostane koncem letošního roku přes 8 800 korun. Kdo měl loni v prosinci 12 tisíc, bude brát od srpna skoro třináct tisíc. Loni tak překonal vyšší důchod o 50 procent nižší penzi. Letos by se rozdíl snížil pod 47 procent.

"Jsem pro rovnostářské důchody," potvrdil Nečas, že v tom je úmysl.

Rovnostářsky by působil také sociálnědemokratický zásah, který by rovněž zvýšil příjmy všem stejně. Rozdíl mezi bohatším a chudším důchodcem by se letos snížil na 46 a půl procenta.

Efekt zásahu ČSSD by se však vyčerpal v letošním roce, Nečasova úprava je zásahem do systému a působila by i v příštím roce. 

 

Právě se děje

Další zprávy