Horníci protestují: Nečasovy penze se nedožijeme

Martina Macková
18. 3. 2008 14:15
Žádný stát nechce po hornících podporu systému penzí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ivo Dokoupil

Praha - Odboráři zastupující zájmy horníků předali ve sněmovně petici protestující proti zamýšlené důchodové reformě ministra Petra Nečase. Horníci se vyššího důchodového věku nedožijí, zdůvodnili svůj postoj k plánům, které počítají s tím, že hranice pro odchod na penzi bude 65 let.   

"Je nesmysl, aby horníci odcházeli do důchodu v 65 letech. Nenašli jsme stát, který by po tomto povolání chtěl, aby podporovalo důchodový systém," řekl Jan Sábel, předseda hornických odborů.

Petice má 16 609 tisíc podpisů, hornické odbory je sbíraly asi tři měsíce.

Čtěte také: Do penze v 65? Zákon jde dál, o jediný hlas

Sábel míní, že studie jasně ukazují, že se horníci důchodu ani nemohou dožít.

"Střední délka života například u horníků v Polsku je nyní 57 let, u nás studie z osmdesátých let mluví o 53 letech. Ani dnes neodchází horníci do důchodu až v 60 letech, ale ze zdravotních důvodů jdou do invalidních důchodů. S reformou se staneme nezaměstnanými a pro stát je dražší nezaměstnaný než důchodce," míní Sábel.

"Seznámíme s peticí a s vašimi argumenty ostatní poslance," slíbila předsedkyně petičního výboru a poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM).

Dnes mohou horníci a další zaměstnanci po odpracování 25 let rizikové práce v těžkých provozech odejít do důchodu v 55 letech. Důchodová reforma, jejíž první zákon poslanci minulý týden poslali do sněmovních výborů, předpokládá odchod až v 65 letech.

 

Právě se děje

Další zprávy