Vláda posvětila zákon o policii. Má změnit inspekci

mp
25. 2. 2008 16:00
Vyšetřovací úřad už nebude jen v kompetenci vnitra
Zákon o policii počítá s tím, že policisté už nebudou muset přímo dohlížet na bezpečnost sportovních utkání
Zákon o policii počítá s tím, že policisté už nebudou muset přímo dohlížet na bezpečnost sportovních utkání | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně

Praha - Vyšetřování přestupků policistů už nebude výhradně v rukou ministerstva vnitra. Vládní návrh nového zákona o policii počítá s výraznými změnami v organizaci Inspekce ministerstva vnitra. Kabinet Mirka Topolánka ho schválil na svém dnešním jednání. Šéfa inspekce by v budoucnu měla jmenovat právě vláda, a nikoliv ministerstvo, jak tomu bylo doposud.

Na činnost vyšetřovacího orgánu by také měla dohlížet pětičlenná poslanecká komise. Dohled nad šetřením přestupků policistů už tedy nebude výhradně v rukou resortu vnitra.

Vláda také počítá s novým nástrojem, který bude mít inspekce k dispozici: bude policisty kontrolovat pomocí provokatérů, kteří mají odhalovat hlavně korupci.

Návrh zákona také počítá s omezením některých aktivit policie. Vzhledem k prořídlým policejním řadám by tak její příslušníci neměli přímo dohlížet na bezpečnost sportovních utkání nebo kulturních akcí.

DÁLE ČTĚTE: Policisté by měli přestat vykonávat zbytečné činnosti

 

Právě se děje

Další zprávy