Vláda ODS rozpustila euroodbor

aju, ina, sim
21. 9. 2006 19:30
Praha - Jedním z prvních kroků kabinetu ODS - strany, která se nikdy netajila rezervovaným postojem k EU - je rozprášení vládního euroodboru.

Odbor pro informování o evropských záležitostech vznikl před dvěma lety; pod taktovkou někdejší mluvčí bruselské mise Petry Mašínové připravoval informační kampaně o Unii. Peníze šly nejen na "propagaci", ale i euroskeptikům. Odbor zřídil info-linky, v krajích informační centra, která poradí třeba s tím, za jakých podmínek lze pracovat v Německu, provozuje internetové zpravodajství (www.euroskop.cz).

Přeřazeni, propuštěni

Nyní na návrh premiéra Mirka Topolánka skončil. Pět ze třinácti pracovníků odboru, který spadal přímo pod Úřad vlády, má přejít na ministerstvo pro místní rozvoj, které spravuje peníze z evropských fondů. Zbytek přijde o práci.

Takto Petra Mašínová otevírala s královéhradeckým hejtmanem Pavlem Bradíkem evropské informační centrum v Hradci Králové
Takto Petra Mašínová otevírala s královéhradeckým hejtmanem Pavlem Bradíkem evropské informační centrum v Hradci Králové | Foto: Královéhradecký kraj

"Po nástupu nové vlády s námi nikdo nekomunikoval. Nikdo se nezajímal, co tu přesně děláme. Máme připravenou komunikační kampaň, v níž chceme lidem vysvětlovat, co bude znamenat přechod na euro, zavedení schengenské hranice, připravovali jsme metodiku pro školy, jak učit o evropské integraci... Nikdo neví, co s projekty dál bude," řekla deníku Aktuálně.cz Petra Mašínová.

Sama končí - na MMR přecházet nechce, přestože jí to bylo nabídnuto.

Ministerstvo pro místní rozvoj věří, že novou agendu bez problémů zvládne. "Klíčové aktivity odboru pro informování o evropských záležitostech ministerstvo pro místní rozvoj zcela určitě zvládne, má na to dostatečné kapacity i v řadách vlastních pracovníků. Navíc tato oblast do působnosti MMR, které má být transformováno na ministerstvo pro evropské záležitosti, logicky náleží," sdělil deníku Aktuálně.cz ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič.

Podle Gandaloviče budou smysluplné projekty "euroodboru" zachovány, neefektivní akce budou nahrazeny aktivitami s větším přínosem pro občany.

Oficiální vysvětlení vlády zní: odbor jsme zavřeli kvůli racionalizaci.

 "Změna se určitě nedotkne kvality informování o evropských záležitostech. Na úřadě se spousta věcí dělala duplicitně s resorty. My se teď snažíme udělat v tom nějaký pořádek," prohlásil vedoucí Úřadu vlády Jan Novák.

Blízký spolupracovník premiéra pak pod slibem anonymity dodává: "Důvodem je i fakt, že vláda chce mít pod větší kontrolou unijní peníze. Z pozice úřadu vlády na to nebylo možné detailně dohlížet."

Předsednictví? Ještě daleko...

Vláda k tomuto kroku přistoupila ovšem v době, kdy se blíží české předsednictví EU. A kdy jednotlivé resorty nijak nezastírají, že v přípravách na šéfování pětadvacítce nabíráme zpoždění.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

V SOUVISLOSTECH:

  • Vláda odstartovala přípravu eurokratů
    Kabinet Jiřího Paroubka dnes přijal koncepci, která pro stovky státních zaměstnanců znamená začátek masivního školení. Zdokonalit se budou muset jednak v problamatice EU, jednak v jazycích.
  • Česko v Bruselu? Školení pro úředníky
    S evropskou ústavou či bez ní: Česko bude v první půli roku 2009 předsedat EU. Podle materiálu, který má redakce Aktuálně.cz k dispozici, tak čeká stovky úředníků náročné školení...

Právě zaniklý odbor Petry Mašínové už přitom byl v kontaktu s týmy, které připravují předsednictví dalších zemí; měl nachystanou i informační kampaň pro české občany.

"O komunikační podpoře předsednictví zatím vůbec nebylo rozhodnuto, takže je nyní předčasné spekulovat, která instituce ji bude zajišťovat," kontruje Gandalovič. Podle něj navíc odbor potřeboval reformu, protože "informování o evropských záležitostech nemůže fungovat jen jako vydávání letáčků a brožurek. Je potřeba ukázat lidem konečně praktický přínos členství v EU, ze kterého mají prospěch i oni sami".

Odboru si cenili i v zahraničí. Vysoce jej hodnotil například šéf Evropské komise José Barroso, když loni v listopadu navštívil Česko.  Česko bylo podle něj první evropskou zemí, která pochopila, že aby lidé Evropskou unii přijali za svou, musí o ní mít dostatek informací.

Mašínovou a její kolegy si pozvali například do Moldávie, kde jim Češi stavěli jejich vlastní informování o EU.

I proto někteří ministři přiznávají, že se Mirek Topolánek možná unáhlil. "Myslím, že se k tomu budeme muset ještě vrátit. Podle mě tento krok nebyl dostatečně promyšlen," řekl Aktuálně.cz ministr zahraničí Alexander Vondra.

Zrušení odboru bylo podle Vondry schváleno až poté, co sám odešel ze zasedání - a ještě v rámci balíků jiných rozhodnutí. "Proto byl patrně tento krok nedostatečně promyšlen," soudí.

Kdo bude vládní zmocněnec?

Osud odboru se podle něj měl řešit až poté, co vláda vybere zmocněnce pro předsednictví v Evropské unii. Pracovní skupina, která jej má nominovat, už zasedá.

Podle informací Aktuálně.cz má o místo velký zájem europoslanec (a euroskeptik) Jan Zahradil. Ten to však odmítá.

"Jsem jen ve skupině, kde je pan Vondra i pan premiér a bavíme se o jménech, kdo by to mohl být. Nikdo z nás však tuto funkci zastávat nebude. Během několika týdnů to jméno oznámíme. Už teď ale mohu říct, že bývalý eurokomisař Pavel Telička to rozhodně nebude," řekl Zahradil.

Ačkoli sám Zahradil zrušení vládního odboru nelituje, překvapilo jej, že pět pracovníků přejde právě pod ministerstvo pro místní rozvoj. "S ministrem Vondrou jsme se totiž shodli, že je potřeba tyto aktivity sjednotit pod ministerstvem zahraničí."

Právě na to dopadne s předsednictvím Unie největší díl práce.

 

Právě se děje

Další zprávy