Vláda odmítla návrh Peake na zrušení práva amnestie

ČTK ČTK
19. 6. 2013 14:49
Amnestie je podle Peake monarchistický přežitek a zhoršuje postavení poškozených lidí
Karolína Peake.
Karolína Peake. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vláda v demisi odmítla návrh vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) na zrušení prezidentova ústavního práva udělovat amnestie.

Informovala o tom Peake, která tvrdí, že amnestie je monarchistický přežitek, který zhoršuje postavení poškozených lidí. Rozhodnutí bude na sněmovně.

Stanovisko pro jednání kabinetu uvádělo, že pravomoc hraje v ústavním systému České republiky důležitou roli a amnestie jako institut není problematická.

"Je institutem zajišťujícím ústavní rovnováhu sil mezi mocí výkonnou a soudní," psalo se v dokumentu. Jeho význam prý spočívá v možnosti zohlednit významné změny společenských poměrů, přičemž smyslem není napravovat soudní rozhodnutí nebo pochybení zákonodárce.

Peake tvrdí, že amnestie je monarchistický přežitek, který zhoršuje postavení poškozených lidí. "Svůj návrh beru minimálně jako příspěvek do diskuse o revizi Ústavy ČR a jejích možných změnách, nad kterými bychom se měli zamyslet," uvedla k rozhodnutí vlády Peake.

Poslanci z jiných stran se k její ústavní novele stavějí spíše odmítavě. Například podle Jana Chvojky (ČSSD) je amnestie tradiční prezidentovo právo, které je prý ale zcela zdiskreditované po novoroční amnestii exprezidenta Václava Klause.

Odmítavě se k normě postavili i Chvojkovi kolegové z ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS), Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové) a Stanislav Grospič (KSČM). Benda úpravu pokládá za omyl a zkritizoval i postup, kdy se na každý exces reaguje legislativní změnou. K prosazení předlohy by byl v Parlamentu nutný souhlas nejméně třípětinové většiny zákonodárců.

Ústavní novela má podle vicepremiérky také rozproudit odbornou debatu o tom, jak by bylo možné amnestii udílet jinak. Peake dává ke zvážení, zda by tento akt nemohl být vyhlašován zákonem. Schvaloval by ji tedy Parlament.

 

Právě se děje

Další zprávy