Peake se dočkala přijetí u Zemana, mluvili i o korupci

ČTK ČTK
5. 6. 2013 19:44
Šéfka strany LIDEM byla poslední členkou kabinetu, která ještě na Hradě nejednala
Karolína Peake je poslední členkou kabinetu, kterou prezident přijal.
Karolína Peake je poslední členkou kabinetu, kterou prezident přijal. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman ve středu poobědval s kardinálem Dominikem Dukou v pražském Arcibiskupském paláci. Později se sešel s vicepremiérkou pro boj s korupcí a šéfkou parlamentní strany LIDEM Karolínou Peake. Na Hradě jednal také s předsedou Strany práv občanů - zemanovců, která nese v názvu jméno hlavy státu.

Oběda s Dukou se Zeman zúčastnil na pozvání kardinála, oznámila mluvčí Pražského hradu Hana Burianová bez dalších podrobností. Prezident se s arcibiskupem sešel již dříve. V květnu Zeman řekl, že by podle něj církve měly část peněz z restitucí věnovat na budování sítě hospiců. "Jako hlava státu se to snažím navrhovat kardinálu (Dominiku) Dukovi, a zatím se to setkává s porozuměním," uvedl tehdy Zeman.

Hlava státu v podvečer přijala předsedkyni LIDEM Peake. Šéfka nejmenší vládní strany byla poslední členkou kabinetu, která ještě na Hradě nejednala. "Probrali spolu aktuální politickou situaci a boj proti korupci," řekla Burianová.

Zeman v minulosti Peake a její stranu kritizoval kvůli tomu, že neprošla parlamentními volbami. Členové LIDEM totiž do Sněmovny vstoupili v barvách nyní opozičních Věcí veřejných, ze kterých se kvůli pozdějším neshodám odštěpili.

Prezident ve středu přijal také předsedu zemanovců Zdeňka Štengla. První muž strany nesoucí v názvu Zemanovo jméno ve funkci vystřídal Vratislava Mynáře, který se stal hradním kancléřem a stranický post neobhajoval. "V průběhu jednání prezident republiky vyjádřil radost nad růstem počtu členů této strany a přislíbil účast na její programové konferenci stejně tak, jako na zasedáních dalších politických stran," uvedla Burianová.

 

Právě se děje

Další zprávy