Vláda je blíž, ODS řekla ano

Jakub Jareš
4. 1. 2007 21:14
Praha - K druhé vládě sestavené Mirkem Topolánkem je zase blíž. Po mnoha dnech otevřených sporů uvnitř strany schválila výkonná rada ODS koaliční dohodu s lidovci a zelenými.
Foto: Ludvík Hradilek

Prezident sice zatím neoznámil, kdy Topolánkovy ministry i přes své výhrady jmenuje, první místopředseda ODS Pavel Bém však nevyloučil, že by to mohlo být v pátek.

"Jestli to bude zítra nebo ne, to nevím, ale předpokládám, že ano," uvedl v rozhlase.

Co řekla rada

Výkonná rada požádala poslance ODS, aby vládu Mirka Topolánka podpořili při hlasování o důvěře. Poslanecký klub strany už ve středu podporu odhlasoval, jediná členka klubu, poslankyně Páralová, ano neřekla.

Mirek Topolánek svým kritikům za podporu slíbil, že odstoupí, pokud ani na druhý pokus jím sestavený vládní kabinet ve sněmovně důvěru nezíská. První pokus, kdy sestavil vládu jen ze členů ODS a jí vybraných odborníků, prohrál na přelomu září a října, nedostal ani všechny hlasy poslanců nynější trojkoalice. 

"I kdybychom nyní měli všech sto koaličních hlasů, ale nezískali důvěru, dávám k dispozici svou funkci," uvedl Mirek Topolánek po jednání výkonné rady.

Na dotaz, kdo by ho mohl nahradit, řekl: "Vidíte za mnou tu ekipu nesmírně schopných mladých mužů," poznamenal s pohledem na místopředsedy ODS.

Odpovědnost beru

Topolánek řekl, že hned na začátku dnešního jednání výkonné rady oznámil, že bere za sestavenou vládu plnou odpovědnost.

K témuž ho vyzvaly v minulých dvou dnech organizace ODS v Praze a ve Středočeském kraji. 

Část ODS je nespokojena s rozdělením resortů mezi koaliční partnery, vadí jim zejména to, že v dohodnuté vládě nepatří ODS post ministra financí.  Podle návrhu, který předal Topolánek prezidentovi, jej má zastávat lidovec Miroslav Kalousek.

Pro a proti

S tím, že Mirek Topolánek by měl za případný neúspěch své vlády ve sněmovně nést plnou odpovědnost a odsoupit z čela ODS, šli na jednání výkonné rady mnozí její členové. 

"Já říkám, že šanci dostávám v politice pouze jednou, ve výjimečných případech ji mohu dostat dvakrát, ale potřetí už ji nedostávají ani pionýři. Já sám za sebe mohu říci, že kdybych byl v pozici Mirka Topolánka, tak po druhém neúspěšném pokusu odstoupím," řekl například v rozhovoru na Radiožurnálu první místopředseda ODS Pavel Bém.

Rozhovor byl předtočen a rozhlas ho vysílal v době, kdy výkonná rada o vládě a Topolánkovi jednala.

Nečas: Je to i Bémova věc

Ze členů výkonné rady se Topolánka zastal senátor Jaroslav Kubera. Domnívá se, že premiér o vládě nevyjednával sám, ale byl součástí vyjednávacího týmu. Za nechutné považuje to, že si místopředsedové stran vyměňují své názory s Topolánkem přes média.

Také ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas v České televizi řekl, že neúspěch vlády by byl zodpovědností nejen Topolánka, ale také prvního místopředsedy Pavla Béma.

Pavel Bém by měl podle některých odhadů být tím, kdo bude sestavovat vládu místo Mirka Topolánka v případném třetím pokusu
Pavel Bém by měl podle některých odhadů být tím, kdo bude sestavovat vládu místo Mirka Topolánka v případném třetím pokusu | Foto: Ludvík Hradilek

Pozor na Paroubka

Výkonná rada ODS se sešla několik hodin poté, co prezident na Hradě vyslechl nový plán předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka, který pokládá za hotovou věc, že Topolánkova druhá vláda nedostane důvěru. Navrhl proto ODS dohodu pro případný třetí pokus.

Pavel Bém na to ve zmíněném rozhovoru na Radiožurnálu reagoval. "ODS udělá vše pro to, aby k třetímu pokusu vůbec nedošlo. Poslední návrh Jiřího Paroubka je pouze jeho chytristika," odpověděl, zda by dokázal s Jiřím Paroubkem v případném třetím pokusu vyjednávat o společné vládě.

Je totiž pokládán za toho, kdo by při třetím pokusu vládu za ODS sestavoval.

 

Právě se děje

Další zprávy