Paroubek u Klause už řešil třetí pokus

ver, čtk
4. 1. 2007 12:18
Praha - Předseda ČSSD Paroubek už odepsal Topolánkův druhý pokus na sestavení vlády. Dnes na Hradě Václavu Klausovi představil svoje plány pro pokus třetí.
Foto: Ludvík Hradilek

Po třičtvrtěhodinové schůzce na Hradě prý Paroubek získal dojem, že prezident jeho návrh vnímá příznivě.

Z tiskového prohlášení Klausova mluvčího Petra Hájka ale není zřejmé, jak se prezident k návrhu staví.

"Rozumí tomu tak (Václav Klaus - pozn. red.), že je tento krok zamýšlen jako pojistka proti vzniku ústavní krize v situaci, kdy by eventuálně došlo k neúspěchu druhého hlasování o důvěře vládě," uvedl v tiskové zprávě Petr Hájek.

Prezident včera na Paroubkovu žádost o schůzku zareagoval nebývale rychle. Když ho v prosinci předseda ČSSD žádal o setkání, Klaus na to nijak nereagoval. Paroubek se tehdy chtěl ujistit se, že prezident nadále nehodlá umožnit vládu založenou na "zradě" některého poslance, ať už zprava či zleva. 

Návrh ČSSD spočívá v tom, že by v případném třetím pokusu o sestavení vlády předseda sněmovny za ČSSD nominoval premiéra podle představ ODS. Ještě před tím by do čela sněmovny poslanci znovu zvolili sociálního demokrata Miloslava Vlčka.

ODS již včera plán sociálních demokratů odmítla jako předčasný.

Pokud strany tento návrh nepřijmou, je ČSSD připravena sestavit vlastní menšinovou vládu a ucházet se s ní o důvěru poslanců. Paroubek před novináři zdůraznil, že Vlček by rezignoval ještě před tím, než druhá vláda Mirka Topolánka podstoupí hlasování o důvěře. Do té doby by se stihla i nová volba šéfa sněmovny, do které by ČSSD znovu nominovala Vlčka.

V souvislostech:

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek
Alena Páralová (ODS)
Alena Páralová (ODS) | Foto: Osobní stránky
Foto: Jiří Kropáček
 

Právě se děje

Další zprávy