Vláda chce, ať pojištění platí i lidé s vysokými příjmy

Domácí Petr Holub, Domácí
5. 3. 2009 11:05
Nyní platí, že pojištění ze mzdy neplatí lidé, kteří vydělávají více než 87 tisíc měsíčně
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda Mirka Topolánka chce v rámci boje proti ekonomické krizi zavádět slevu na sociálním pojištění za zaměstnance. Jiným chce naopak daně zvýšit.

Ministr financí Miroslav Kalousek se totiž předběžně dohodl s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem, že letos a v příštím roce zruší takzvané platové stropy, nad které už lidé neplatí zdravotní a sociální pojištění, napsaly Hospodářské noviny.

Nyní platí, že pojištění z příjmů neplatí ti, kteří si vydělají více než čtyřnásobek průměrného platu. Mzdu nad 87 tisíc korun hrubého v Česku pobírá asi 100 tisíc lidí. Právě jim by se měly snížit platy.

Člověku se mzdou 120 tisíc korun hrubého měsíčně klesne čistý plat o 3650 korun. Manažer s příjmem 200 tisíc hrubého pak zaplatí skoro o 12,5 tisíce měsíčně více, pročítává deník.

Redukce Topolánkova batohu

Zrušením stropů u sociálního a zdravotního pojistného přitom vláda zlikviduje jeden z důležitých kroků Topolánkova reformního batohu.

Ten zaváděl v západní Evropě běžné pravidlo, podle kterého se neplatí pojistné z příjmů, které překročí čtyřnásobek průměrného platu.

Podle opozice tím vláda odstraní jednu z největších chyb reformy veřejných financí. Od roku 2008 jsou totiž zavedeny nejen stropy pojistného, ale také platí jednotná patnáctiprocentní sazba daně z příjmu. Ta se ovšem platí z tzv. superhrubé mzdy, do níž se počítá i pojistné.

Stropy přitom snižují daňový základ lidem s příjmy nad milion korun ročně a reálná sazba jejich daní tím klesne. Tak vzniká v Evropě neobvyklá daňová regrese, tedy pravidlo, podle kterého se reálná daňová sazba snižuje s růstem příjmů.  

Pokud vláda svůj záměr prosadí, získá systém zdravotního pojištění až pět miliard korun ročně navíc, sociální systém až deset miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy