Většina poslanců chce vydat kolegu-bachaře

Martina Macková, Jakub Antoš
25. 9. 2007 12:45
U soudu vyhraju a očistím se, tvrdí Vondruška
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanec KSČM a někdejší bachař Josef Vondruška ani přes imunitu nejspíš neunikne policejnímu stíhání. Sněmovna bude o jeho vydání hlasovat ve středu dopoledne.

Z ankety Aktuálně.cz mezi poslanci přitom jasně vyplývá, že většina je pro, aby Vondruška přišel o poslaneckou imunitu. Na jeho minulost se nevztahuje, jsou přesvědčeni poslanci.

Vydání doporučil i mandátový a imunitní výbor. Sami komunisté soudí, že by se jejich kolega měl bránit proti nařčení před soudem. I když někteří z nich mají podezření, že jde o politickou kauzu.

Vondruška jako dozorce věznice v Minkovicích na Liberecku měl před rokem 1989 týrat některé politické vězně. Z toho ho obvinili bývalí disidenti Jiří Wolf a Vladimír Hučín.

Kromě Vondrušky poslanci rozhodnou, zda zbaví imunity i poslance ODS Ondřeje Plašila, který řídil v opilosti.

Policie si žádá k vyšetřování dalšího poslance - ČTĚTE ZDE

Buď pro nebo nehlasovat

"Musíme se poradit na klubu. Budeme chtít postupovat jednotně. Říkáme, že nechceme bránit výkonu práva," řekl Aktuálně.cz šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Podle Richarda Dolejše je možné, že Vondruškovi kolegové podpoří jeho vydání a nebo se hlasování v tomto bodě vůbec nezúčastní. "Nejlepší by bylo, kdyby mohl kolega u soudu dokázat, že důkazy neodpovídají realitě. Osobně bych měl problém s tím, pokud bychom měli hlasovat proti vydání," řekl Aktuálně.cz Dolejš.

Sociální demokraté zřejmě dají na doporučení mandátového a imunitního výboru, který vedou. "Budeme doporučení pravděpodobně akceptovat. Nejsme trestní tribunál, který rozhoduje o vině či nevině, ale pokud to policie vyhodnotila takto, trestní stíhání by probíhat mělo," řekl Aktuálně.cz předseda klubu Michal Hašek.

Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zbavení poslance imunity podporuje i Miloslav Kala (ČSSD). "Byl jsem vždy pro omezení imunity pouze na slovní projevy. Tak by to mělo být," dodal.

Koalice jasně pro

"Na klubu jsme o tom ještě nejednali, ale budu hlasovat pro," říká poslanec KDU-ČSL Jiří Carbol. Stejně se zachová i jeho kolega Tomáš Kvapil. "Jakmile požádá policie či státní zastupitelství o vydání jakéhokoliv poslance a nebude to pouze šikana, tak budu vždy hlasovat stejně," míní místopředseda klubu KDU-ČSL.

"Já jsem pro jeho vydání. Myslím, že ten případ, alespoň, jak jsem ho sledoval v médiích, je jednoznačný," řekl Aktuálně.cz také lidovecký poslanec Ludvík Hovorka.

"Určitě budu hlasovat pro vydání. Předpokládám, že stejně jsou na tom i kolegové z klubu," říká poslanec ODS Marek Benda. "Já si myslím, že ten případ má trestněprávní důsledky. Měl by být vydán," soudí také jeho stranický kolega David Šeich, který sám čelil pokutě za jízdu pod vlivem alkoholu.

Infobox

  • Vondruška podle dochovaných materiálů nastoupil k SNV v roce 1972. Až do února 1990, kdy požádal o uvolnění, jeho kariéra strmě stoupala. Z rotmistra povýšil na majora a ve službě také dokončil střední i vysokou školu Sboru národní bezpečnosti. V roce 1988 pak získal titul doktora práv.
  • Podle pravidelných hodnocení byl údajně velice aktivní, ale při řešení problémů "až příliš horlivý". Nadřízení ho prý často upozorňovali, aby nejednal s vězni sám, protože se tak s nimi dostává do konfliktů. Měl také zlepšit své jednání a vystupování.
  • V roce 1977 byl kázeňsky potrestán za to, že nenahlásil svůj konflikt s vězněm

"Já budu hlasovat podle doporučení poslaneckého klubu. Toto jsou věci, o nichž vždy klub hlasuje jednotně. Ale myslím, že doporučení bude: vydat," říká poslanec ODS Vlastimil Tlustý.

"Můj názor na věc je jasný. Samozřejmě jsem pro vydání. Náš klub je v tomto jednotný. Mně osobně velmi vadí už jen skutečnost, že pan Vondruška vůbec v Poslanecké sněmovně sedí. Osobně znám oběti jeho týrání, takže je jen dobře, že se v případu něco dělá," říká předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques.

Vyhraju a očistím se

Sám Vondruška se vyšetřování ani soudu neobává.

"Nemám představu, jak se poslanci zachovají, to jde těžko odhadovat. I kdyby mě sněmovna vydala, tak se cítím natolik jistě, že bych ten soud díky důkazům vyhrál a očistil se," řekl Aktuálně.cz.

Historik: Mění se pohled na politické vězně - ČTĚTE ZDE

Pokud bude poslanec zbaven imunity, policie ho může obvinit pouze v případu týrání disidenta Wolfa.

"U obvinění Vladimíra Hučína zjistila policie nedostatky, stále však případ šetří. Museli bychom ho vydat znovu, kdyby o to státní zástupce požádal," řekl šéf mandátového a imunitního výboru sněmovny Miloslav Kala.

 

Právě se děje

Další zprávy