O odchodu z Evropské unie mohou rozhodnout občané, bez NATO se neobejdeme, odpovídal čtenářům Hynek

Domácí Domácí
Aktualizováno 11. 1. 2018 15:11
Jako prezident a výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky dává Jiří Hynek v kampani důraz především na bezpečnost, kterou považuje za to nejdůležitější. Pokud by se Evropská unie nezměnila, byl by i pro odchod Česka z ní. Co by jako první udělal na Hradě? Měl by být výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu vrchním velitelem ozbrojených sil? Jak by Česko zvládlo následky případného odchodu z EU? Jiří Hynek odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz.
Rozhovor s Jiřím Hynkem
Dotazovaný právě odpovídá
Jiří Hynek odpovídá od 15 hodin.
Přejít k dotazům

Praha - Prezidentský kandidát Jiří Hynek v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz připustil, že o případném odchodu Česka z Evropské unie by mohli rozhodnout občané v referendu. Proti vystoupení z NATO se ale důrazně postavil. "Naše členství v NATO je základním pilířem bezpečnosti a nedokážu si představit, že bychom se bez něj při současném stavu naší armády obešli," napsal.

Hynek, který je šéfem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, zdůraznil, že členství v alianci je pro Česko i výhodné. "Na území žádné členské země NATO nikdy nebyl ozbrojený konflikt. Tedy je to nejen výhodné, ale i důležité," vysvětlil Hynek.

Nikdy také podle svých slov neřekl, že by si přál vystoupení z Evropské unie, neskrýval ale kritiku jejího současného stavu. "Buď se nám podaří EU změnit, a to bych rád, nebo se EU sama zničí," napsal.

Jiří Hynek je mezi kandidáty zřejmě nejhlasitějším zastáncem držitelů zbraní, odmítá tak i implementaci evropské směrnice, která držení zbraní omezuje. "Připadá mi nepochopitelné, že EU chce omezovat práva netrestaných, bezúhonných, odborně a zdravotně způsobilých občanů držet zbraně," dodal Hynek.

Rozhovor s Jiřím Hynkem

Dotazovaný právě odpovídá
Jiří Hynek odpovídá od 15 hodin.
Aktualizovat reportáž
11. 1. 2018
Ptá se: JM

Pane Hynku, budete mít v sobotu volební štáb, kde budete se svými blízkými sledoval výsledky? A co budete dělat v sobotu dopoledne, jak se vypořádáte s tak silným napětím? Děkuji za odpověď JM

Odpovídá: Jiří Hynek

Ano, budu mít volební štáb v Jesenici. Dopoledne půjdu na procházku s manželkou a dětmi a zase tak silné napětí necítím.

11. 1. 2018
Ptá se: Michal Palacka

Vážený pane Hynku, přiznám se, že otázku nemám. Jen bych Vám chtěl poděkovat za podporu českých držitelů legálních zbraní. Vděčnost vyjádřím svou volbou Vaší osoby jak v prvním kole, tak i druhém, slibuji. Přeji Vám úspěch a hodně zdraví !

Odpovídá: Jiří Hynek

Děkuji Vám za podporu.

11. 1. 2018
Ptá se: Luboš Machulka

Dobrý den, i když máte malé preference, budu Vás volit a věřit, že jako jeden z mála před nikým neohnete hřbet!

Odpovídá: Jiří Hynek

Děkuji Vám, to potěší.

11. 1. 2018
Ptá se: Kamil

Dobrý den, pane Hynku. V prvním kole máte můj hlas :) názorově jste mi nejblíže a jak jste již sám zminil, budu volit srdcem :) Chtěl bych zeptat a byl bych moc rád kdybyste mi na to odpověděl, koho byste se si (pokud byste to nebyl vy) uměl jako prezidenta představit a koho naopak vůbec ne? Komu byste v druhém kole dal hlas? A druhá otázka, je někdo mezi stávajícími kandidáty koho byste si po případném zvolení vzal do týmu na určitou funkci? Děkuji, držím pěsti.

Odpovídá: Jiří Hynek

Děkuji za Vaši podporu. Mezi kandidáty jsou takoví, se kterými si spolupráci představit umím, i takoví, se kterými v žádném případě. Ale den před volbami nemůžu být konkrétní, to by nebylo fér.

11. 1. 2018
Ptá se: Jirka

Pane Hynku, kde a kdy budete volit? V místě bydliště nebo máte voličský průkaz? A budete volit hned první den volby?

Odpovídá: Jiří Hynek

Budu volit zítra, v Jesenici u Prahy, kde bydlím.

11. 1. 2018
Ptá se: Jaroslav Borovec

Pane Hynku, pověřil byste, jako prezident, sestavením vlády podruhé někoho komu se to nepovedlo už napoprvé? Co si myslíte o včerejším hlasování o důvěře vládě? Mělo by se podle Vás hlasovat o důvěře vládě teprve poté co proběhne hlasování o vydání/nevydání premiéra trestnímu stíhání? Jaroslav Borovec, Ostrava

Odpovídá: Jiří Hynek

Rozhodně bych ve druhém kole nepověřil někoho, kdo už svou šanci promarnil v prvním kole. A co se týče hlasování o vydání či nevydání premiéra trestnímu stíhání. Premiér by měl sám o vydání požádat, protože jinak pochybnosti nerozptýlí.

11. 1. 2018
Ptá se: František

Pane Hynku, myslíte si, že máte šanci porazit ostatní kandidáty, když průzkumy vapovídají jasně?

Odpovídá: Jiří Hynek

Kdybych tomu nevěřil, tak do prezidentské volby nejdu. Uvidíme v sobotu.

11. 1. 2018
Ptá se: Aleš

Dobrý den, s kým byste se chtěl a nechtěl utkat ve druhém kole volby? Jak se připravujete na večerní superdebatu? Máte trému? Děkuj za odpovědi a držím palce Aleš Král

Odpovídá: Jiří Hynek

Dobrý den, soupeře mi vyberou voliči. Dnes jsem na Moravě, dopoledne Přerov, teď Olomouc. Takže na trému nemám čas. A děkuji! :-)

11. 1. 2018
Ptá se: Jan Čep

Dobrý den,
Čemu přisuzujete vysoké čísla Miloše Zemana v různých předvolebních průzklumech ?

Odpovídá: Jiří Hynek

Průzkumy jsou jedna věc, výsledky věc druhá. Počkejme si na sobotu večer.

11. 1. 2018
Ptá se: Petr Beneš

Až se dostaneš do druhého kola volby prezidenta, nezanevřeš na šachy?

Odpovídá: Jiří Hynek

Ahoj Petře, díky za otázku, na šachy nikdy nezanevřu. A na partii s Tebou si čas brzo najdu. :-)

11. 1. 2018
Ptá se: Martin

Dobrý den,
co by byla první věc, kterou by jste udělal, pokud by Vás zvolili?

Odpovídá: Jiří Hynek

Nejdřív políbím svoji manželku a poděkuji jí za její podporu.

11. 1. 2018
Ptá se: AK

Dobrý den, jste jediným myslivcem mezi kandidáty? Ať my myslivci víme mezi kým se rozhodovat. Díky za odpověď A.K

Odpovídá: Jiří Hynek

Pokud vím, tak jsem jediným myslivcem. Tuším, že pan Kulhánek má také zbrojní průkaz.

11. 1. 2018
Ptá se: Oldrich

Zdravim, chci se zeptat, spousta lidi vidi v pripadnem odchodu z EU velke riziko, minimalne ekonomicke. Myslíte si, ze bychom byli schopni zacit vyrabet a prodavat vlastní vyrobky a ne jenom produkovat levne komponenty pro drahe zapadni vyrobky? Po 40ti letech komunismu jsme bohuzel se svetem ztratili kontakt a znacky nasich vyrobcu jsou na zapade v zasade nezname, az na par vyjimek. Ze to jde predvedla napr. Jizni Korea. Zn. jako LG, Samsung pred 30ti lety nikdo neznal a dnes dominuji na svetovych trcich. Nas prumysl je bohuzel za pakatel rozprodan, rokraden a znicen, takze by to asi nebyla vubec legrace stavet se na vl. nohy. dekuji

Odpovídá: Jiří Hynek

Také zdravím a děkuji za dotaz. Dnes jsem navštívil firmu Meopta v Přerově. Po tom, co jsem viděl, se o budoucnost našeho průmyslu nebojím. Tato firma produkuje výrobky s vysokou přidanou hodnotou a prodává je do celého světa. Takových firem je u nás celá řada a proto bych je jako budoucí prezident vždy podporoval a otevíral jim v zahraničí dveře.

11. 1. 2018
Ptá se: kostas

doporučuji z EU VYPADNOUT vraťte čistým plátcům 500 miliard co jste vytahali, postavte si ploty ,celnice ,vyžeňte havlospratky z pivnic na vojnu a běžte s korejcem a opilcem mrznout na šumavu , ostatní čistí příjemci vám rádi zamávají , sbohem......

Odpovídá: Jiří Hynek

Děkuji za doporučení. Ale mám vlastní rozum a plány.

11. 1. 2018
Ptá se: Jirka

Jak byste se jako prezident účinně zasadil o neimplementaci Zbraňové směrnice EU? Je mi jasné, že jste proti ní, ale jak se účinně bránit takovým nesmyslům? Czexit je na dlouho...

Odpovídá: Jiří Hynek

Česká republika nemá směrnici implementovat. To bych neustále a na všech fórech sděloval všem.

11. 1. 2018
Ptá se: Martin

Dobrý den,

Chtěl bych se Vas zeptat jaká je Vaše vazba na p. Strnad potažmo prezidenta Zemana.

Odpovídá: Jiří Hynek

Pan Zeman je prezident. Pan Strnad je podporovatel prezidenta Zemana. Toť vše.

11. 1. 2018
Ptá se: Pavel

Dobrý den,

jsem konzervativní katolík. Proč bych měl dát svůj hlas zrovna Vám?

Odpovídá: Jiří Hynek

A proč by mne právě konzervativní katolík volit neměl? Katolický kněz Evermod Jan Sládek ve svém rozhovoru říká, že jsem pro něj osobně jedničkou.

11. 1. 2018
Ptá se: Reporter

Dobrý den, pane Hynku.
Názorově jste mi asi nejblíže, a rád bych vás volil. Bojím se však, že na postup do druhého kola nezískáte dostatek hlasů. Musím si to ještě rozmyslel zda hodím lístek Vám nebo někomu z kandidátů s vyššími preferencemi...
Nemám otázku, jen jsem chtěl napsat, že vám tak či tak přeju a budu držet palce. Jen tak dál!
Mrzí mě, že většina mých vrstevníků - studentů bude volit Drahoše a ne někoho s pevnými a konzervativními postoji...

Odpovídá: Jiří Hynek

Děkuji za slova podpory. V prvním kole volte srdcem a v druhém rozumem. Věřím, že se rozhodnete správně, tedy lépe, než většina Vašich vrstevníků. :-)

11. 1. 2018
Ptá se: Petr

a pane Hynku - ještě jedna, ale životně důležitá a podstatná otázka pro nás občany - setrvání ČR v organizaci NATO a plnění závazků k nímž jsme se vstupem zavázali....- otevřu Vaše PR stránky a nikde tam odpověď na tuto zásadní otázku nevidím..... Má být hned na začátku...-:(((.

Odpovídá: Jiří Hynek

Být v NATO je pro nás výhodné. Na území žádné členské země NATO nikdy nebyl ozbrojený konflikt. Tedy je to nejen výhodné, ale i důležité. A své závazky vůči naší vlastní obraně bychom měli plnit. To považuji za velmi důležité.

11. 1. 2018
Ptá se: Hynek

Dobrý den,

často slýchávám, že tradiční dělení politického spektra je již překonané, přesto si dovolím tvrdit, že pravice se v ČR potácí na dně, fatálně poškozena Topolánkem a Nečasem. Byl byste jako kandidát Realistů pro to, aby došlo v příštích volbách ke koalici (středo)pravicových stran jako ODS, Svobodní a Realisté? V letošních volbách nebyl výsledek ODS nijak slavný a o ostatních dvou sdruženích nemá ani cenu hovořit. Koalice by jim podle mého názoru mohla pomoci. TOP 09 infiltrovanou příslušníky regresivní levice jako Feri nebo Adamová již mezi pravici neřadím.

Upřímně, vaše šance na úspěch v prezidentské volbě vidím jako velmi nízké, přesto mi zatím v prvním kole vycházíte jako jediný volitelný kandidát. Dle mého názoru by vaše šance byly vyšší, nebýt kandidatury Zemana a Topolánka. Podpořil byste Mirka Topolánka v případě jeho postupu do druhého kola proti Miloši Zemanovi?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Jiří Hynek

Děkuji za dotaz. Souhlasím, že pravice je roztříštěná. O tom, koho podpořím ve druhém kole, budu uvažovat poté, co bude jasné, jak dopadlo kolo první.

11. 1. 2018
Ptá se: Jura

Pane Hynek, i bych vás volil, vaše názory, pokud jsou opravdické, se kryjí s mými nejvíce, ale vaše kampaň je neviditelná, myslím, že teď už je pozdě. Nebo není? Je čtvrtek

Odpovídá: Jiří Hynek

Juro, věřím, že moje názory si lidé, stejně jako Vy, najdou. Nemám plakáty, ale mluvím, píšu a potkávám se s lidmi. Prezident by přece neměl být produktem marketingových a PR firem.

11. 1. 2018
Ptá se: eva herodková

celá naše rodina vám dá svoje hlasy.i kdyby jste zvítězil příště, naše rozhodnutí vás podporovat to nezmění .plánujete někdy v budoucnu otevření internátních zbrojařských škol nebo zbrojařské banky, .... přejeme štěstí a pohodu

Odpovídá: Jiří Hynek

Děkuji Vám za podporu, ať to myslíte jakkoli. Nic takového odtvírat nehodlám.

11. 1. 2018
Ptá se: konstruktér výtahů

Při vší úctě pane Hynku, vy zbrojaři žijete ve svojí bublině, Vás se absolutně netýká nějaký jednotný vnitřní trh EU a společná pravidla, evropské technické normy. Proto si upřímně myslím, že o výhodách či nevýhodách jednotného trhu EU toho člověk ve Vašem postavení nemůže mnoho znát. Zamýšlel jsem Vám dát svůj hlas, jenže myšlenky na nějaké vystupování z EU jsou pro jakékoli jiné výrobce než zbrojaře více než nebezpečné. Přeji hezký den.

Odpovídá: Jiří Hynek

Nikdy jsem neřekl, že chci vystupovat z Evropské unie. Pokud ovšem úředníci EU dále povedou tak, jak ji vedou, nebude z čeho vystupovat, protože se EU rozpadne sama.

11. 1. 2018
Ptá se: Martin

Dobrý den pane Hynku, jak to vidíte s "problémem" legální držitele zbrani vs. EU ? Děkuji za odpověď a přeji hezký den, M.V.

Odpovídá: Jiří Hynek

Teroristé páchají své útoky nelegálně drženými zbraněmi. Připadá mi nepochopitelné, že EU chce omezovat práva netrestaných, bezúhonných, odborně a zdravotně způsobilých občanů držet zbraně. Ti přece pro nás nejsou, narozdíl od teroristů, bezpečnostním rizikem. Tak, jako budu bojovat za základní svobody všech občanů, tak budu bojovat i za svobodu občanů legálně držet zbraň.

11. 1. 2018
Ptá se: Karolína Krausová

Pane Hynku, na Vaší webstránce stojí, že jste šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu a že symbolem demokracie je pro vás puška v chýši rolníka. Uff. Věrnost podpoře byznysu Vaší branže je těžko přehlédnutelná.

Zbrojařský průmysl a jeho zájmy jsou jednou z hlavních příčin vedení válek a způsobem vydělávání těžkých peněz velmi nemorálním a velmi špinavým způsobem.

Častý argument "když nedodáme zbraně my, tak je dodá někdo jiný", který je běžně uváděn jako vysvětleni podílení se na vraždění statisíců lidí a ničení státú, na vzniku migračních krizí těch, kteří chtějí přežít, na následné politické a ekonomické destabilizaci zemí, které jsou nuceny se o tyto uprchlíky starat, je jen ukázkou zvrhlého postoje k hodnotám, které nám jsou nebo by měly být vlastní. Vy si ovšem prací pro tento byznys vyděláváte na chléb vezdejší, a to jistě ne špatně.
Myslíte si opravdu, že jste svým prezentovaným profilem schopen oslovit normálně uvažujícího občana? A že by snad přáni normálně uvažujícího člověka mělo být mít Vás za hlavu státu???

Odpovídá: Jiří Hynek

Každý stát se musí umět bránit. A to jen slovy nedokáže. Čím byste vyzbrojila například policii či vězeňskou službu, když píšete, že zbraně nejsou potřeba? Věřte, že ten, kdo bude chtít někomu ublížit, jak bude mít vždy.

11. 1. 2018
Ptá se: Zahradník

Vážený pane Hynku, byl by jste pro povolení pěstování konopí? A´t už s nějakým povolením, nebo bez. Aby si nemocný člověk mohl konopí vypěstovat. Jako důchodci nemáme 200 Kč na jeden gram z Kanady.

Děkuji

Hezký den

Odpovídá: Jiří Hynek

Pro lékařské potřeby jistě. S tím nemám problém.

11. 1. 2018
Ptá se: Jan Bednář

Pokud nebude zvolen Miloš Zeman, budu voli Vás. Zajímá mě Váš názor na referendum k setrvání v EU a NATO.
Děkuji. Bednář

Odpovídá: Jiří Hynek

Děkuji za podporu, potěšilo by mne, kdybyste mě volil už v prvním kole. :-) Občané mají právo rozhodovat o důležitých věcech, mezi které případná otázka na setrvání v EU patří. Koneckonců jsme hlasovali i o vstupu. Naše členství v NATO je základním pilířem bezpečnosti a nedokážu si představit, že bychom se bez něj při současném stavu naší armády obešli.

11. 1. 2018
Ptá se: Tonda Zvonek

Proč bysme měli mít v čele státu šéfa zbrojařů?

Odpovídá: Jiří Hynek

Nejsem majitelem žádné zbrojařské firmy. Zastupují zájmy českého obranného průmyslu, tedy celé České republiky. Toto odvětví dává práci více než padesáti tisícům lidí.

11. 1. 2018
Ptá se: Stefan

Dobrý den,
za jak dlouho po odchodu z EU plánujete připojení ČR k Ruské federaci?
Nebo nám budete tvrdit, že budeme neutrální jako Norsko či Švýcarsko?
Že třeba začneme těžit ropu nebo někdo bude ukládat svůj majetek do české koruny, se kterou si ČNB dělá co chce?
Děkuji.

Odpovídá: Jiří Hynek

Děkuji za všechny dotazy a loučím se poslední odpovědí, která bude stručná. Norsko je v NATO, ropu u nás moc nemáme a česká koruna je dobrá měna.

11. 1. 2018
Ptá se: Vodník Česílko

Myslíte že dopadnete lépe než Realisté v parlamentních volbách? Já bych řekl, že ne

Odpovídá: Jiří Hynek

A já bych řekl, že ano. :-)

11. 1. 2018
Ptá se: Janek

Dobrý den,

proč by podle vás mělo Česko opustit EU? Nepoškodilo by to i zbrojařské firmy, které v asociaci zastupujete?

Děkuji
Janek

Odpovídá: Jiří Hynek

Přeji všem dobrý den z Olomouce. A hned k Vašemu dotazu. Evropští úředníci dělají vše pro to, aby mnozí naši občané v EU být nechtěli. Buď se nám podaří EU změnit, a to bych rád, nebo se EU sama zničí. Pro firmy českého obranného průmyslu je dobrá fungující EU, ale bez nefunkční EU by se obešly.

 

Právě se děje

Další zprávy