Mám největší šance porazit Zemana. Fischer jen plnil pokyny, já nesl odpovědnost, napsal Drahoš

Domácí Domácí
Aktualizováno 11. 1. 2018 12:05
Jiří Drahoš je podle předvolebních průzkumů největším soupeřem současného prezidenta Miloše Zemana, a možná i proto se stal častým terčem útoků prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Protikandidáti zase Drahošovi někdy vyčítají, že nemá zcela jasné názory. Drahoš nikdy v politice nepůsobil, celou svou profesní kariéru věnoval Akademii věd, ve které to dotáhl až na předsedu. V on-line rozhovoru odpovídal na dotazy čtenářů Aktuálně.cz. "Čest a poctivost," shrnul Drahoš své dvě nejdůležitější hodnoty.
Rozhovor s Jiřím Drahošem
Dotazovaný právě odpovídá
Jiří Drahoš začne odpovídat ve čtvrtek v deset hodin.
Přejít k dotazům

PrahaJiří Drahoš v on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz potvrdil, že občas umí bouchnout do stolu a říct "dost". Zároveň si myslí, že je nejsilnějším vyzyvatelem současného prezidenta. "Pořád se domnívám, že mám největší šance porazit stávajícího prezidenta Zemana," tvrdí Drahoš.

Slíbil také, že jako prezident bude ctít ústavu a oficiální zahraniční politiku vlády. "V opačném případě bych se choval jako Miloš Zeman," napsal.

Drahoš také zdůraznil, že je nezávislým kandidátem. "Nikomu nic nedlužím, žádný závazek jsem neučinil. Jediné, co ode mně mohou všichni očekávat, je, že budu vykonávat svou funkci v souladu s ústavou a dobrými mravy ve prospěch všech občanů," napsal čtenářům.

Pokud by se Drahoš stal prezidentem, chtěl by Hrad více otevřít lidem. "Odstraním bezpečnostní rámy a přivedu si tam tým slušných a zodpovědných lidí," slibuje. Za nejdůležitější hodnoty ve svém životě považuje čest a poctivost.

Rozhovor s Jiřím Drahošem

Dotazovaný právě odpovídá
Jiří Drahoš začne odpovídat ve čtvrtek v deset hodin.
Aktualizovat reportáž
11. 1. 2018
Ptá se: jarda

Ješte bych měl otázku..umíte bouchnout do stolu a říct DOST

Odpovídá: Jiří Drahoš

Ano. To si pište.

11. 1. 2018
Ptá se: Rostislav

Dobrý den. Pane profesore prosím vás dostáváte mnoho podpor ve formě videí na facebooku od známých osobností, kde pak tyto osobnosti jsou různě dehonestovány. Prosím co jsi o tom myslíte? Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Mrzí mě to, je ale jasné, že většina dehonestací přichází od trollů - placených negativních diskutérů.

11. 1. 2018
Ptá se: Marta

Dobrý den.

Fandím Vám , proto jste mým kandidátem na prezidenta. Věřím , že volba proběhne ve Váš prospěch a zvítězíte . Přesto přeji pevné nervy , urážky házejte za hlavu . Hodně hradních podržtašek se bojí o korýtka a proto útoky .

Přeji pěkný den .

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den paní Marto. Děkuji za podporu a přeji pěkný den.

11. 1. 2018
Ptá se: Ondra

Setkat se s dalajlámou oficiálně je čest, jakýkoli jiný názor nemravné taktizování s mocí.

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Jako prezident budu respektovat Ústavu a oficiální zahraniční politiku vlády. V opačném případě bych se choval jako M. Zeman.

11. 1. 2018
Ptá se: Pavel CERNY

Pane kandidáte,
1) jak si představujete posílení role ČR v EU, Lisabonská smlouva zavedla přijímání rozhodnutí kvalifikovanou většinou, kteru nikdy nepřhlasujeme (s výjimkou ochrany podstatných bezpečnostních zájmů, se kterou lze omezeně operovat) a Strukturovaná spolupráce tedy vícerychlostní Evropa je legislativně daná a umožňuje více-rychlostní Evropu tařka "a la carte", kakže moc možností tady není. Jaký vy máte plán, aby byla ČR co nejvvíce profitovala ze členství v EU, a přitom nenarazila na Lisabonskou smlouvu, my všichni fňukáme místo toho, abychom profitovali.
2) Jak je v souladu s Vašimi plány produkt AV, výzkumný ústav v Dolních Břežanech představuje správně realizovanou dotaci, která bude do budoucna udržitelná, jak profitujre a jak je zajištěna jeho udržitelnost , zde prosím dokažte Vaši osobní přidanou hodnotu, byla to odpovědnost AV.
Jsem Váš přízvivec, ale nejsem ještě rozhodnut na 100%. Děkuji Vám

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den.
1) Rozhodně nemusíme být vždy přehlasováni. Výsledek závisí pouze na naší schopnosti předkládat kvalitní argumenty a získávat pro ně spojence. Kromě toho ani Lisabonská smlouva nerozšířila hlasování o všech podstatných otázkách (nejen bezpečnostních) kvalifikovanou většinou. V každém případě je lepší být tam, kde se o nás rozhoduje!
2) Projekt ELI považují za nejlepší investici v rámci podpory výzkumných infrastruktur z EU fondů. Jde o projekt ČR v rámci evropských výzkumných infrastruktur a na jeho financování / udržitelnosti se bude významně podílet EU. Můžete se osobně na místě přesvědčit.

11. 1. 2018
Ptá se: Karel

Dobrý den. Myslíte si, že by prezident měl vykonávat i soudní moc? Ptám se, protože jste deklaroval, že byste do vlády nejmenoval legitimní parlamentní strany, které sám nepovažujete za demokratické, byť vzešly z demokratických voleb a soud tyto strany nezrušil.

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Prezident není soudce. Nepozvání k jednání o vládě není trest.

11. 1. 2018
Ptá se: Jan Taubemann

Vážený pane profesore,

mám pro Vás fiktivní otázku, přesto Vám ji položím. Kdyby vyhrála antisystémová KSČM volby do poslanecké sněmovny, jmenoval byste jejího předsedu premiérem? Děkuji za odpověď. Máte můj hlas.

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den, nikdy. Děkuji.

11. 1. 2018
Ptá se: věra fastrova

pokládám stejnou otázku
jak se hodláte ,jako jistě slušný člověk,odvděčit svým sponzorům z oblasti byznysu ,36 milionu je poměrně velká částka a nemůžete se ,na rozdíl od pana Horáčka,nazývat nezávislým kandidátem

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Mohu a budu se nazývat nezávislým kandidátem, jelikož jim jsem. Nikomu nic nedlužím, žádný závazek jsem neučinil. Jediné, co ode mně mohou všichni očekávat je, že budu vykonávat svou funkci v souladu s Ústavou a dobrými mravy ve prospěch všech občanů.

11. 1. 2018
Ptá se: Alan Tyl

Dobrý den, co je pro vás osobně nejdůležitější hodnota v životě? Držím vám palce.

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Čest a poctivost. Děkuji za podporu.

11. 1. 2018
Ptá se: Marie

Dobrý den, pane Drahoši.
Na volebním lístku máte napsáno: kandidát navržený občanem ČR.
Můžete mi říci, kdo vás navrhl?
Děkuji

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den, podle volebního zákona vždy navrhuje jeden občan - návrh byl podán mým právním zástupcem Alešem Novákem a byl podpořen více než 140 tisíc podpisy občanů.

11. 1. 2018
Ptá se: Tereza Praha

Dobrý den,

podepsal jste Výzvu vědců. Měla by ČR tedy podle Vás přijmout uprchlické kvóty?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Ve Výzvě vědců nic o příjímání migrantů nebylo, ani o kvótách. Výzva byla apelem na to, aby politici nezneužívali lidského neštěstí a utrpení k získávání laciných bodů.

11. 1. 2018
Ptá se: Michal

Vážený pane Drahoši,
kam by směřovaly Vaše první zahraniční návštěvy (a kam naopak v žádném případě ne)?
Děkuji, přeji Vám příjemný den!

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den, má první cesta by vedla na Slovensko, tradice se mají dodržovat. Nikdy bych nejel do KLDR a dalších zemí s diktátorskými režimy. S pozdravem.

11. 1. 2018
Ptá se: Lukáš Vyhnanovský

Dobrý den, kdo je pro vás vzor, koho si vážíte a inspiruje vás?

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Tomáš G. Masaryk. Omlouvám se, že nemohu odpovědět na další dotazy, děkuji za ně
a přeji všem pěkný den!

11. 1. 2018
Ptá se: Martin Müller

Dobrý den
Doufám že zvítězíte. Bezpečnostní rámy jsou asi příliš primitivní a otravné. Ale bezpečnost Hradu prosím zajistěte!
Věříte, že přesvědčíte alespoň některé dřívější voliče Miloše Zemana? Nebo že přimějete ty co obvykle nevolí, aby vám to "přišli hodit"?
Děkuji

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den, všechny prostory, které potřebují zabezpečit, budou hlídány. K druhé polovině Vaší otázky - oslovila mě celá řada lidí, kteří M. Zemana volili, ale už by to podle vlastních slov nikdy neudělali. Doufám, že jich bude, co nejvíce. Děkuji za podporu.

11. 1. 2018
Ptá se: Petr Falta

Vážený pane profesore, jsem s Vámi. Nicméně si musíme uvědomit, že většina národa jsou prostí lidé. Bojím se, že první polistopadový dělnický president, přes všechna svoje negativa, má u této množiny obyvatelstva neustálou podporu. Myslíte si to též??? Resp. obáváte se toho též???

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. To záleží jen na Vás, voličích.

11. 1. 2018
Ptá se: Petr Hecht

Dobrý den, jaký je Váš názor na konstituční monarchii jako státní zřízení moderního demokratického státu?

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den, respektuji ji jako plně funkční model, ale Československo se před 100 lety vydalo jinou cestou.

11. 1. 2018
Ptá se: jarda

Dobrý den, vzal by jste si někoho z kandidátů na prezidenta do svého týmu spolupracovníků či poradců?

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý podnět, už jsem odpověděl.

11. 1. 2018
Ptá se: Marek Knot

Dobrý den, pane Drahoši, vzhledem k sílící kampani pana Fischera, mohl byste mi říct, proč jste lepší kandidát než pan Fischer? Můj hlas máte, ale rád bych slyšel nějaký argument od Vás pro mé okolí, které houfně přechází na stranu pana Fischera. On uvádí, že je praktikující katolík, vy "pouze" věřící, za což u mě máte bod, u mého okolí však mínus. A to, že máte v odhadech větší šanci než pan Fischer, není pro mě ten správný důvod. Děkuji za odpověď

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Jelikož stojím o změnu na Hradě, pro mě to silný důvod je. Navíc bych řekl, že mé životní zkušenosti jsou komplexnější - na rozdíl od bývalého vysokého státního úředníka pana Fišera, který jen plnil pokyny svých nadřízených. Já jsem za svá rozhodnutí musel vždy nést plnou odpovědnost.

11. 1. 2018
Ptá se: Libor Chalupský

Dobrý den, která politická strana je vám nejblíže.

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Protože jdu do voleb jako nadstranický kandidát na prezidenta, jistě pochopíte, že není vhodné, abych své stranické preference zveřejňoval. Moje politické názory jsou doufám, dostatečně jasné z mého programu a veřejných vystoupení.

11. 1. 2018
Ptá se: Táňa Lišková

Dobry den,

ráda bych se zeptala, pokud byste byl zvolen prezidentem ČR, uvažoval byste o tom nabídnout spolupráci v prezidentské kanceláři některému z kandidátů, např. Pavlu Fischerovi ?

Dekuji.

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Je to podnět, který určitě stojí za úvahu.

11. 1. 2018
Ptá se: Ondra

Dobrý den,
nemyslíte, že zdaleka nejvíce špíny se valí na současného prezidenta? Jeho odpůrci moc slušnosti neukazují. Myslíte že je to fér?

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobý den. Já jsem nikdy nic neslušného na adresu pana Zemana neřekl.

11. 1. 2018
Ptá se: Karel

Dobrý den,
rozhoduji se mezi Vámi a panem Fischerem, proč bych měl volit Vás?
Děkuji za opověď.

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Pokud neshledáváte mezi programem mým a panem Fišera zásadní rozdíly, pak myslím, že mou výhodou je mnohem větší pravděpodobnost porazit prezidenta Zemana.

11. 1. 2018
Ptá se: Huclová

Můžete, prosím, konkretizovat jména Vašich budoucích spolupracovníků a poradců, kterými se v případě, že budete zvolen prezidentem, hodláte na Hradčanech obklopit? A oblasti jejich budoucích zodpovědností. Předem děkuji za Vaši odpověď.

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Část poradců jsem představil v pondělí na tiskové konferenci. Jsou mezi nimi významní vědci, diplomaté, ekonomové a jiní profesionálové. O složení týmu se rozhoduji, mluvím s nimi a oznámím to včas.

11. 1. 2018
Ptá se: Petr L.

Vážený pan profesore,

v jednom rozhovoru jste se vyjádřil, že stát by měl začít přesvědčovací kampaň za přijetí EURa. Otázka zní: Proč by měl stát tuto kampaň spouštět (prosím nezaměnit s otázkou, zda má ČŘ euRO přijmout.

Děkuji

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den, měl jsem spíše na mysli seriozně mluvit o výhodách a nevýhodách přijetí eura. Nikdy nebudu tvrdit, že přiijetí eura má jen výhody. Zároveň však zastávám názor, že současné diskuze jsou povrchní a zavádějící. S pozdravem.

11. 1. 2018
Ptá se: Tomas vrnak

Dobrý den, pane Drahoši, pokud byste vyjednával o vládě, pozval byste i komunisty? Pro mne, jako voliče, zásadní otázka.
Děkuji za odpověď a držím palce v 2.kole.

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Názory komunistů jsou mi už dlouhá desetiletí dostatečně známy, nevidím tedy důvod, proč bych je k vyjednávání o vládě zval. Pěkný den.

11. 1. 2018
Ptá se: Ondřej Bláha

Dobrý den,
myslíte si že by bylo vhodné kdybyste s Panem Zemanem od kandidování ustoupily oba dva ?

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Ne, nevidím důvod, proč bych odstupoval.

11. 1. 2018
Ptá se: Marek Horák

Dobrý den, při nejpravděpodobnějším scénáři pro druhé kolo (Vy vs. Zeman) se na Vás budou v následujících dvou týdnech v rámci kampaně jistě valit vagony špíny. Jak tomu slušný a kultivovaný člověk jako Vy hodlá čelit?

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Jsem si jistý, že to budou pouze výmysly, důležité je, abyste jim nepodléhali vy, občané. To rozhodne. Děkuji za podporu!

11. 1. 2018
Ptá se: Iveta

Dobrý den pane Drahoši, moc Vám fandím! Máte můj hlas! Věřím, že zvítězíte! Pokud byste zvítězil, jaká by byla první pro Vás zásadní věc, co byste udělal? Děkuji za odpověď! Jste sympatický člověk!

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Zpřístupním okamžitě Hrad, odstraním bezpečnostní rámy a přivedu si tam tým slušných a zodpovědných lidí. Ale tohle budou skutečně jen první kroky. Pěkný den.

11. 1. 2018
Ptá se: Josef Šuma

Dobrý den, vyznamenal byste na hradě p. Jaroslava Němečka, který už téměř 50 let dělá legendární dětský komiks Čtyřlístek?

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. To je rozhodně zajímavý návrh. S pozdravem

11. 1. 2018
Ptá se: Petr Liska

Proc bych vas mel volit a odstoupite sam sam od sebe pokud nedodrzite vaše slovo vašeho programu?

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Volit byste mě měl, pokud souhlasíte s mým programem a názory. A pokud chcete změnu na Hradě. A pořád se domnívám, že mám největší šance porazit stávajícího prezidenta Zemana. Nechystám se porušit nic, co jsem slíbil. S pozdravem.

11. 1. 2018
Ptá se: Jakub Maruska

Dobrý den, co vás zaručeně rozčílí? A co na vás má naopak uklidnujici vliv?

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Uklidňující vliv na mě má zajisté manželka a rozčílit mě dokáže taky. Ale samozřejmě mě častěji rozčílí pomluvy a nečestné jednání. Což asi každého.

11. 1. 2018
Ptá se: Jan Kadlček

Co Vás přimělo ke kandidování?

Odpovídá: Jiří Drahoš

Dobrý den. Kandidovat jsem se rozhodl, protože chci přinést změnu ve výkonu funkce prezidenta a to k lepšímu.

 

Právě se děje

Další zprávy