V ČSSD je plán, jak přitlačit Rathovy spojence

Martina Machová Martina Machová
2. 6. 2012 20:00
Lídrům strany se nelíbí, že Středočeši váhají s rezignací
Dříve nerozlučné sněmovní duo - David Rath a Richard Dolejš
Dříve nerozlučné sněmovní duo - David Rath a Richard Dolejš | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení středočeské sociální demokracie v čele s politickým spojencem zadrženého exhejtmana Richardem Dolejšem pravděpodobně nevyvázne tak lehce z výzvy na rezignaci, kterou jí adresoval před dvěma týdny ústřední výkonný výbor.

Deník Insider uvedl, že mezi politiky ve vedení Lidového domu vzniká plán, jak Středočechy k akci přimět. Má to být hrozba, že kandidátku pro střední Čechy nebudou sestavovat sami Středočeši, ale že ji sestaví podle svého uvážení předsednictvo ČSSD.

Po úhybném manévru lídrů středočeské ČSSD, kteří oznámili, že odstoupí až poté, co tak učiní radní Středočeského kraje, podle Insideru rozšířila ve vedení ČSSD skupinu těch, již po vyvození politické odpovědnosti za někdejšího exhejtmana Ratha volají.

Čekáme na předsedu

Insideru to potvrdili dva na sobě nezávislé zdroje z vedení ČSSD. "Je to jedna z variant, když něco neudělají sami. Stále se jedná a čeká se, až se vrátí předseda, jak se k tomu postaví," komentoval situaci v ČSSD jeden z nich. Bohuslav Sobotka je totiž na služební cestě v Izraeli.

Podle Insideru už probíhají konzultace, co dovolují vnitřní regule strany, a tedy jak se dá se vzpurnými Středočechy naložit.
Krajská kandidátka je přitom velice citlivý bod. Výběr kandidátů do jakýchkoli voleb je přitom v každé politické straně jeden z nejklíčovějších momentů partajního života.

Jednotlivé organizace a frakce bojují mezi sebou doslova na život a na smrt, aby dostali „své" lidi na volitelná místa.

Vnitrostranické klání pak provází nejrůznější dohody, a je nepravděpodobné, že by se středočeští funkcionáři dobrovolně této možnosti vzdali.

Den D se blíží

Dnem D bude jednání ústředního výkonného výboru 16. června. Ten totiž může možnost, že v mimořádných případech může kandidátku sestavovat předsednictvo do vnitřního volebního řádu socialistů zanést.

"Je tu řada možností, jak se k celé věci postavit. Jde o mimořádnou situaci, takže i opatření můžou být mimořádná," uvedl místopředseda ČSSD Martin Starec. Podle něj má středočeské vedení dodržet usnesení o složení funkcí a nové konferenci bez výhrad.

Se současným stavem není spokojen ani první muž ČSSD Bohuslav Sobotka. Středočechy si zve na kobereček. "Je nutno vyjasnit, jak se bude postupovat při výběru nového lídra kandidátky, nového předsedy kraje a jak se udělají nezbytné změny na kandidátní listině," uvedl.

O středočeské sociální demokracii čtěte také zde

 

Právě se děje

Další zprávy