Úspory se dotknou všech ministerstev, oznámila Peake

ČTK ČTK
14. 9. 2012 14:10
Uvažuje se například o zrušení ministerstva pro místní rozvoj
Foto: Jan Langer

Praha - Úspory ve státní správě se mají týkat všech ministerstev. Významná redukce by se mohla dotknout ministerstva kultury, v budoucnu by se případně mohlo zrušit ministerstvo pro místní rozvoj.

Z 265 podřízených organizací by se úspory neměly dotknout jen 117 z nich, u ostatních se předpokládá zrušení, sloučení nebo racionalizace činnosti, řekla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

O navrhovaných krocích očekává koaliční jednání a debatu na poradě ekonomických ministrů. Peake totiž předpokládá, že úřady se budou změnám silně bránit. "S panem premiérem (Petrem Nečasem) jsem již o materiálu mluvila. Považuji jej za velmi dobře připravený. Také on očekává rezistenci jednotlivých resortů," řekla.

Nejdůležitější je redukce agend

"Rušení ministerstev není to nejdůležitější. Nejdůležitější je redukce agend," poznamenala vicepremiérka. V případě ministerstva kultury podle ní 60 procent úředníků zajišťuje chod ministerstva a jen 40 procent odbornou činnost. Část agendy by tak bylo možné převést například na ministerstvo školství, uvedla.

Ministerstvo pro místní rozvoj by prý mohlo zaniknout v době, kdy ČR přestane čerpat dotace z evropských fondů. Agendy týkající se třeba zadávání zakázek nebo stavebních úřadů by bylo možné převést jinam.

Vicepremiérka na tiskové konferenci poukazovala na rozdílné průměry platů mezi jednotlivými ministerstvy i na rozdílné podíly řídících zaměstnanců. Mnohé činnosti jsou podle ní zdvojené.

Některá opatření vedoucí k úsporám se mohou podle Peake učinit poměrně rychle jen rozhodnutím ministrů; zmínila zjednodušení řídících struktur a snížení počtů vedoucích funkcí. Taková opatření by podle ní ministři mohli udělat již v příštím roce. Další kroky si žádají změny zákonů.

Dodatečné finance by státnímu rozpočtu mohl přinést prodej aktiv po zrušených podřízených organizacích, uvedl náměstek místopředsedkyně vlády Petr Mlsna. Jejich účetní hodnota zapsaná na ministerstvu financí je zhruba 7,5 miliardy korun. Podle náměstka ovšem nelze zaručit, že majetek bude za uvedenou částku skutečně prodán. Záleží, jaká bude jeho aktuální cena na trhu.

Peake se vyjádřila i k plánovanému zřízení nového úřadu, který by měl dohlížet nad financováním politických stran. Podobná organizace je podle ní potřebná pro zprůhlednění stranického účetnictví. Zřízení úřadu bude mít pro rozpočet spíše příznivý dopad, uvedla vicepremiérka.

Úkol navrhnout úspory dostala Peake od vlády na počátku června. V roce 2014 by se mělo ušetřit skoro 12 miliard korun a o rok později zhruba až 25 miliard korun. Ministerstva ale podle vicepremiérky navrhla úspory jen za 1,6 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy