Ministři připravují škrty. Úřady se rušit zatím nebudou

ČTK ČTK
6. 6. 2012 12:20
Konkrétní návrhy na zeštíhlení resortů mají ministři připravit do poloviny července
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministři do poloviny července připraví vicepremiérce Karolíně Peake (LIDEM) podklady pro návrh redukce přebytečných agend státní správy a úřadů. Úkol si ministři schválili na dnešním zasedání vlády, které neočekávaně začalo během přestávky v jednání Poslanecké sněmovny.

Peake chce návrh zpracovat do konce září, jeho cílem je uspořit v příštím roce 11,9 miliardy a v roce 2015 až 24,8 miliardy korun.

"Doufám, že si přijetím tohoto úkolu nešiji bič více na sebe než na ostatní resorty. Rezistence vůči rušení bude jistě veliká," poznamenala před jednáním kabinetu Peake. Spolupracovat na rušení by měli experti z komise pro hodnocení dopadů regulace nebo z Národní ekonomické rady vlády.

Problematiku slučování či rušení úřadů a jejich přebytečné práce dostala Peake na starosti v dubnu, kdy strany vládní koalice, tehdy ještě s Věcmi veřejnými, řešily jednu ze svých krizí. Odstartovalo ji vedení VV, v němž byla i Peake, když ministrům za stranu uložilo podat demisi.

Vláda tehdy přežila, konec koalice v tehdejší podobě odstartovalo ale jen o pár dní později rozhodnutí vicepremiérky odejít z VV. Ministři této strany ji následovali, spolu s několika poslanci, z nichž nyní vzniká strana LIDEM. Věci veřejné jsou v opozici.

V době této krize ODS premiéra Petra Nečase hovořila dokonce o možnosti zrušení tří ministerstev. Cílem bylo sloučit rozpočtové kapitoly úřadů, a tedy ušetřit. Neoficiálně se v té době mluvilo o možnosti spojit ministerstvo kultury se školstvím, ministerstvo pro místní rozvoj s ministerstvem životního prostředí a ministerstvem zemědělství.

--------------------------------------------------------------------------------

Potřebujete kontakty na úřady?

 

Právě se děje

Další zprávy