Uhlobaroni přijdou o bič na vzpurné lidi: Vyvlastňování

Pavel Baroch
25. 6. 2012 13:30
Novela horního zákona posílí práva majitelů domů v Horním Jiřetíně
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Těžaři by v dohledné době měli přijít o možnost vyvlastnit lidem jejich domy, pod nimiž se nacházejí zásoby uhlí nebo jiných surovin. Firmám zůstane jediná možnost, jak se k ložisku dostat - domluvit se s majiteli domů a pozemků a jejich nemovitosti odkoupit.

Počítá s tím novela horního zákona z dílny ministerstva průmyslu, kterou v úterý projedná vládní kabinet.

O odstranění vyvlastňovacích paragrafů dlouhodobě usiluje radnice v Horním Jiřetíně a další odpůrci rozšiřování těžby uhlí v severozápadních Čechách. A také se k tomu zavázala Nečasova vláda ve svém programovém prohlášení.

"Je to skvělá zpráva pro všechny, kteří bojují o existenci svých domovů proti plánům těžebních společností. Bez vyvlastňovacích paragrafů nemá prolomení platných limitů těžby žádný smysl," řekl Aktuálně.cz Jan Rovenský z české pobočky Greenpeace, která na navrhovanou novelu upozornila.

Těžební firmy varují před tím, že zrušením vyvlastňovacích paragrafů může stát přijít o možnost dostat se ke strategickým zásobám nerostných surovin.

Šance na řádné odškodnění

Ministerstvo průmyslu v návrhu pro vládu uvedlo, že zvažovalo i variantu ponechat horní zákon v platném znění, tedy i s vyvlastňovacími paragrafy. Nakonec ovšem doporučilo tyto části zákona vyškrtnout.

Foto: Czech Coal

"Odstranění institutu vyvlastnění přispěje k transparentnosti vztahů mezi státem a soukromými vlastníky v oblasti těžby nerostných surovin," uvádí se v ministerské zprávě pro vládu, kterou má Aktuálně.cz k dispozici.

Podle ministerstva se v případě střetu zájmů budou moci majitelé nemovitostí "domoci řádného odškodnění nebo finančního vyrovnání s těžebními organizacemi".

"V některých případech bude možno zcela eliminovat předpokládané negativní důsledky hornické činnosti na krajině a životním prostředí a odstranit překážky stavebního rozvoje," uvádí se ve zprávě.

Jistota, že nepřijdeme o domov

Navrhovanou novelu ocenil Vladimír Buřt, hlavní postava boje proti rozšiřování těžby uhlí v severočeském Horním Jiřetíně, pod nímž se rozkládají obrovské zásoby uhlí.

"Myslím, že je to hodně důležitý krok k tomu, aby lidé v ohrožených obcích získali větší jistotu, že je někdo nemůže připravit o domov," řekl Aktuálně.cz Buřt.

Otázkou je, nakolik bude novela úspěšná v Parlamentu, kde mívají těžaři obvykle silný vliv.

 

Právě se děje

Další zprávy